Kultúra
2017. 03. 17. - Fruzsina Gonda

Szent Patrik nap – nem csak az írek ünnepe

 

Valószínűleg Te is láttál már olyan amerikai filmet, sorozatot vagy videót az interneten, amin New York utcáin már-már őrülten viselkedő, zöldbe öltözött emberek, illetve manók és koboldok vonulnak fel. De tudsz róla bármit azon túl, hogy a képernyőn látható ünnepség neve Szent Patrik nap? Cikkünkben megtudhatod, hogy pontosan kik is ünneplik ezt, mikor, miért és a világ melyik részein.

Időutazásunkat körülbelül Krisztus után 387-ben kezdjük Angliában, ugyanis ekkorra teszik Szent Patrik születését. Élete során Írországban végzett térítéseket a keresztény egyház számára. Halála 461. március 17-re tehető. Az egyház szentté avatta három évtizedes missziójáért, mert a legenda szerint holtakat támasztott fel, illetve elűzte a kígyókat Írország területéről. Az őt ábrázoló képeken a Szentháromság három levelű, zöld lóhere formájában jelenik meg. Sajnos tevékenységeiről nem sok emlék maradt fent, de az köztudott, hogy kultusza már a hetedik században kialakult az írek körében, akik a védőszentjüknek tartják azóta is. A következő jelentős állomásunk rövidke időutazásunk során az 1840-es nagy ír éhínség. Ekkor betegség támadta meg az ír krumpliföldeket, elpusztította a termést és szinte lehetetlenné tette az életben maradást az országban. A járvány hatalmas pusztítást végzett, a feljegyzett adatok szerint több mint egy millió áldozatot követelve. Ez kiélezte az ellentéteket a katolikus írek és a protestáns angolok között, ezért hatalmas népvándorlásba kezdtek az írek. A kivándorlás úti célja Amerika volt az akkori aranyláznak köszönhetően, ami kecsegtetővé tette a kontinenst az új honra vágyók számára. Háromnegyed évszázad alatt több mint 5 millióan vándoroltak be, jelenleg 32 millióan vallják magukat írnek az USA-ban, ami a lakosság 12%-át teszi ki.

A népesség szétszóródásának eredményeképpen szükségük volt valamire, ami összetartja őket és ez nem más, mint a Szent Patrik nap. Ez az írek nemzeti ünnepe, amit minden évben március 17-én tartanak, Szent Patrik halálának napján. Munkaszüneti nap többek között Írországban és Észak-Írországban, továbbá hatalmas ünnepségeket rendeznek az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban, bár ezen országokban nem hivatalos ünnepnap.

Igen furcsa lehet, de az első Szent Patrik napi parádét a várttal ellentétben nem Írországban, hanem New Yorkban, azaz az Egyesült Államokban rendezték 1762-ben a brit hadseregben szolgáló ír katonáknak. Eredetileg az ünnep színe a kék volt, de zöldre cserélték az ír zászló miatt. Írországban csak 1903-ban vált hivatalos nemzeti ünneppé, Dublinban pedig csak 1931 óta tartanak ünnepségeket. A kilencvenes években éreztek rá a nap turisztikai értékére, ugyanis azóta járnak oda turisták a parádék, rendezvények, utcai felvonulások, tűzijátékok és a zenés előadások megtekintése miatt.

Jelenleg is ez az ír ünnep a világ egyik legnagyobb bulijaként van számon tartva, ahol az alkohol, pontosabban a sör fogyasztása évről évre rekordokat dönt. Amerikában nem a vallás szempontjából fontos ez a nap, hanem sokkal inkább a tavasz eljövetelét ünnepelik. A hagyományos elemekből csak a zöld színt, a sört és a tradicionális ír zenét tartották meg. New Yorkban az Ötödik sugárúton több mint 150.000 fellépő vonul fel körülbelül kétmillió néző szeme láttára, akiknek a nagy része valamilyen úton módon zöldet visel, vagy egyszerűen kobold jelmez van rajtuk.

Argentínától Koreáig számos országot tartanak számon, ahol valamilyen formában ünneplik Szent Patrikot, ha nem is azért mert rendelkeznek az emberek valamilyen ír kötelékkel, akkor szimplán azért mert ez hatalmas buli, fesztivál feelinggel. Világszerte több százezren éneklik együtt a Beer beer beer-t attól függetlenül, hogy valaki ír-e vagy sem. Ha idén esetleg nem sikerült csatlakoznod az éneklők közé, akkor jövőre mindenféleképpen megéri váltani egy repjegyet, hogy téged is magaddal ragadjon az ír kultúra, és bulizhass egy jót. Szerencsére idén nem kell annyira messzire utazni, mert fővárosunkban zöldbe borul a Lánchíd, a Müpa, a Tüskecsarnok és a Bank Center épülete is a világ más emblematikus épületei mellett, ezzel kicsit zölddé téve a mi szívünket is. Mindezek mellett vasárnap a hagyományosnak nevezhető Szent Patrik napi felvonulást idén is megtartja a budapesti ír közösség.

 

További cikkek
Top