Kultúra
2014. 01. 23. - hubi

Szakadatlan zenefolyam – az online zene-streaming szolgáltatásokról

Ahogy az internet elvette a zene azon varázsát, amelyet nagyapáink érezhettek, mikor az összekuporgatott pénzükből vásárolt Rolling Stones bakelitet remegő kézzel tették fel a lemezjátszóra és a jól ismert nyikkanó hang után következő kezdeti recsegés mögül felzúgtak a gitárok, lihegő vokálok, brummogó basszusok és társaik, a zene által nyújtott élmény más frontjain új dimenziókat nyitott. Az internetes zenei streaming szolgáltatások fénykorukat élik. Napster, Deezer, Spotify, Rdio, Beats Music, Baboom, SoundCloud, Last.fm és még ki tudja hány és milyen szolgáltatás próbálja kielégíteni a zeneéhségünket és egyedi plusz szolgáltatásokkal, funkciókkal megfűszerezni az ennek csillapítására szolgáló napi betevő muzikális fogásokat.

Napster, az online zene pionírja

A Napster 1999-ben jött létre, mint az online zenemegosztó szolgáltatások úttörője. Igen, ez még abban az időben volt, mikor nem volt mindenkinél gyorsgombon valamelyik torrent oldal, a Youtube pedig koncepció szintjén sem létezett. Három fiatal vállalkozó fejéből pattant ki az abban az időben forradalminak számító ötlet (az egyik közülük Sean Parker, aki később a Facebook-nál került kulcspozícióba a kezdeti években – a Közösségi Háló című filmben a Justin Timberlake által megszemélyesített, simlis karakter).

Mondanom sem kell, hogy sok előadónak és lemezkiadó cégnek volt szálka a szemében a hatalmas ingyenes zenei adatbázis, így a cég sorban kapta a nyakába a pereket, többek közt Dr. Dre-től, a Metallicától és egy rakás kiadó cégtől, amelyek 2001-es csődjéhez is vezettek. Később a Best Buy vásárota fel a Napstert és 2011-ig online zeneboltként funkcionált. Azóta a napster.com url egy másik streaming szolgáltatás, a Rhapsody lapjára vezet.

zene_1

A Napster zeneiparra gyakorolt hatásainak azonban volt egy másik oldala is, ami egyfajta Robin Hood-ként enged minket tekinteni a zenemegosztó portálra. A nagy nevek és kiadók zsebéből egyértelműen pénzt vesz ki ez a technológia, azonban a kisebb, kevésbé népszerű bandák számára ez a legolcsóbb és leghatásosabb promóciós eszköz, ami csak elképzelhető. A Radiohead együttes 2000-ben kiadott Kid A című albuma sikeréhez – amely eredetileg egy nem túl rádióbarát, experimentális korongnak készült – nagyban hozzájárult a Napster. Az együttes, amely a legtöbbet köszönhet a Napster-nek, az a Dispatch, akik népszerűvé válásában tetemes jelentősége volt a file-megosztónak.

Kalóz, nem kalóz

A mai zenei streaming szolgáltatásoknak ez az illegális jellege már eltűnt. A zeneipar belátta, hogy gazdasági érdekeit nem érvényesítheti a burjánzó kalózkodással szemben erőszakkal, ezért csapódott hozzá az Artisjus-nak járó hányad a digitális adathordozók árához és ezért működik például a Spotify-nál is az a gyakorlat, hogy az előfizetések összegének bizonyos hányada a kiadó cégeket és az előadókat illeti meg.

zene_2

Tudjuk, mit akarsz

Az internetes szolgáltatások világában egyre elterjedtebb a profilalkotás, amely online viselkedésünk, kedveléseink, gyakran látogatott oldalaink monitorozása útján történik (többek közt a Googel bevételeinek 90%-a az így összeállított fogyasztói profilok hirdetőknek történő értékesítéséből származik). Ez a technológia azonban nem csak személyre szabott reklámokkal, hanem személyre szabott bármivel, így zenével is segíthet ellátni a felhasználót. Nem csoda, hogy ezen streaming szolgáltatások is megadott információink és zenehallgatási szokásaink alapján ajánlásokkal, személyre szabott lejátszási listákkal látnak el minket, amelyek segítségével új zenei gyöngyszemeket fedezhetünk fel.

zene_4

Ezen a fronton, ha lehet hinni a híreknek Dr. Dre, az USA-ban a napokban elindított szolgáltatása, a Beats Music jár az élen, ahol kifinomult algoritmusok mellett zenei szakértőkből álló “kurátorok” egy csapata dolgozik azon, hogy kitalálja, mit is akarunk hallgatni.

Az vagy, amit megosztasz

Biztos sokan emlékszünk az MSN Media Player-es beépülő moduljára, amelyik személyes üzenetbe tette a szám előadóját és címét, amit éppen hallgattunk. Ezek a szolgáltatások is rendelkeznek ugyanezzel a funkcióval, csak “pepitába”. A tartalommegosztás pszichológiájával kapcsolatban rengeteg kutatás jelent meg sőt, lefogadom, hogy mindenkinek megvan róla a saját elmélete is, hogy mit, miért és kivel osztunk meg a neten. Abban azonban egyetérthetünk, hogy a közösségi média által meghatározott generációnknak imponál mindenféle megoldás, amivel még gyorsabban, hatásosabban, stílusosabban, egyedibben “használhatjuk mások szellemi termékeit arra, hogy kifejezzük saját individualizmusunkat” – ahogy a Family Guy Stewie-ja frappánsan megfogalmazta az egyik epizódban.

zene_3

A felhozatal

Mára már annyi féle-fajta hasonló szolgáltatás létezik, hogy választani is nehéz lenne közülük (nekünk, Magyaroknak megkönnyíti a helyzetünket, hogy sok nem elérhető itthon, hehe). Biztosan mindenkinek megvannak a maga csatornái a zenehallgatásra, azonban néhányat azért megemlítenék a mostanában újdonság értékűek közül.

Spotify

Hazánkban December 11-én indult el a szolgáltatás, amely egyértelműen az online zene streaming piac egyik legerősebb versenyzője. A letölthető mobilalkalmazás ingyenes verziója idegesítően korlátozva van, azonban a PC-s verzió kiváló még ingyen is, ha nem sajnálunk 20 percenként meghallgatni egy Burger King Rockerburger reklámot.

zene_spoti

Rdio

Letisztult, egyszerű, gyors, kényelmes, hatalmas adatbázissal. Semmi extra, de PC-n szintén ingyenes.

zene_rdio

Beats Music

Ez még nincs itthon, illetve fizetős is, de a hírek alapján még így is erős konkurencia lesz a Spotify számára szofisztikált, személyre szabott ajánlásaival.

zene_beats

Baboom

Ő még az USA-ban sem elérhető, azonban erős versenyzőnek tűnik. A minőségre és a felhasználók érdekeinek mindennél előbbre helyezésére a garancia az alapító, Kim Dotcom neve. A német-finn hacker és internetes vállalkozó már sokszor összetűzésbe keveredett a hatóságokkal, többek közt ő volt a 2012-ben lekapcsolt Megaupload atyja is.

zene_baboom

Nem folytatom a felsorolást, mert a végtelenségig tartana, azonban csak érdekességképp: itt egy (valószínűleg közel sem teljes) lista az online elérhető zenei adatbázisokról. Jó csemegézést!

További cikkek
Top