BGE
2018. 09. 13. - Fruzsina Gonda

Stresszmentes iskolakezdés

A hosszú és mozgalmas nyári szünet után valószínűleg mindenkinek nehéz visszaülni az iskolapadba. Ilyenkor nehezebb koncentrálni, másfél órára csendben maradni és jegyzetelni, hiszen végre újra láthatjuk a barátainkat, akiknek annyi mindent el szeretnénk mesélni. Cikkünkben hasznos tippekkel segítünk Nektek a gördülékeny iskolakezdésben a Külkeren, és a zöld pipák sikeres megszerzésében a Neptunban.

Koffein

Az egyetemisták, illetve a felnőttek lételeme, akár azt is lehetne mondani, hogy  a vérük egyik alkotóeleme a koffein. Ezt mindenki más formában fogyasztja, van aki kávé, van aki energiaital, és van aki koffein tabletta formájában. Egy hosszú éjszaka vagy három előadás után más valószínűleg nem tudna annyit segíteni, mint ezeknek az egyike.

Közlekedés

Ha már elég frissek vagyunk ahhoz, hogy útra keljünk, akkor mindenképp megéri elgondolkodni azon, hogy mivel is menjünk, főleg abban az esetben, ha a Külker az úticélunk. Nem mindegy, hogy egy buszon zötykölődünk fél órát vagy ennél kevesebb idő alatt érünk be az egyetemre a kötött pályás hévvel. Annak érdekében, hogy ne az órát zavarjuk beszélgetéssel, érdemes a barátainkkal már az általunk választott közlekedési eszközön találkozni. Természetesen a szerencsések autóval, a fittebbek pedig biciklivel vagy akár gyalog is megközelíthetik a mátyásföldi létesítményt.

Naptár

Mivel a Külker igazán messze van a belvárostól, ezért megéri már az órarend tervezésekor úgy összeállítani az órákat, hogy a lehető legkevesebb napot kelljen az iskola területén tölteni, és ez igaz a lyukas órák számára is. Sajnos az iskola környezetében a legközelebbi pláza vagy mozi az Örs vezér terén van, így 1,5 óra szabadidő alatt csak az egyetem zöld övezetét lehet kiélvezni. Mivel a késések és a mulasztott gyakorlati órák számontartásra kerülnek, így jól jár, aki beírja a naptárba, legyen az elektronikus vagy papír alapú, hogy mikor milyen órára kell mennie. Illetve, már a félév kezdetekor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a következő hónapokban 2 hét alatt lesznek zh formájában számonkérések, bár az egyik előtt  lesz egy pihentető, azaz tanulással töltendő, szünet is, az őszi szünet.

Zh hét

Annak érdekében, hogy ne érjen minket teljesen váratlanul az október végi számonkérések hada, érdemes már időben elkezdeni tanulni a tárgyakra. A legtöbbre megéri óráról órára készülni, hogy ne 1-2 éjszaka alatt kelljen behozni a több hónapos lemaradást. Az órákra nem csak készülni éri meg, hanem bejárni is, még az előadásokra is, és ezek alatt szorgalmasan jegyzetelni. Köztudott, hogy az egyetemi évek során a legnagyobb értéke a jegyzeteknek van, így ha nem akarsz kellemetlen helyzetbe kerülni, akkor legyen nálad mindig egy toll meg egy papír, vagy egy tablet, esetleg egy laptop, és írj le mindent, amit csak tudsz.

 

Kapcsolatok

Ahhoz, hogy a legtöbbet ki tudjuk hozni egyetemista éveinkből szükségünk van barátokra, akikre mindig számíthatunk. Sosem tudhatjuk, hogy a gólyatáborban, egy diákszervezetben, gazdasági matematika órán vagy a K épületben kit ismerünk meg. Az iskolában töltött éveink alatt alakulnak ki életünk legfontosabb kapcsolatai, nem csupán barátokat lehet szerezni általános- vagy középiskolában, esetleg egyetemen, hanem értékes üzleti kapcsolatokra is szert lehet tenni. Lehet, hogy valaki olyat ismersz meg, akivel később vállalkozást fogsz indítani, vagy együtt fogtok dolgozni egy cégnél egy közös projekten, ezért megéri a jó kapcsolatokat már ilyenkor kialakítani a későbbiekre tekintve.

Mindenkinek más a módszere, a céljai elérésében, és mindenkit más tölt fel energiával, ezért megéri utánajárni, hogy kinek mi a legjobb és leghasznosabb módszer mindezek sikeres megvalósításához.

Kitartást és sok sikert mindenkinek az előttünk álló félévhez!

További cikkek
Top