BGE
2021. 11. 08. - Eszter Brandhuber

Street art: vandalizmus vagy művészet?

Vagy imádod vagy utálod, de az biztos, hogy minden utcasarkon találkozol vele. Sajnos a street art elég megosztó téma volt mindig is, viszont napjainkban egyre jobban elfogadott, mint kortárs művészeti stílus. Azonban ez a változás nem magától jött, hanem sok-sok fáradhatatlan aktivista erőfeszítésének gyümölcse.

Banksy in Boston

Kis történet

Az első falfirka idejét sajnos nem lehet pontosan tudni, viszont abban biztosak lehetünk, hogy az Egyesült Államokból indult ez a különös mozgalom a 20. század elején. Akkor még elsősorban a rivalizáló gangek használták, hogy üzenjenek vagy megfélemlítsek egymást, viszont azóta egészen más jelentést kaptak ezek az utcarajzok.

Az igazi fordulópont a 70-es és 80-as évek környékén következett be a graffiti történetében, amikor is egyrészt megjelent Norman Mailer, The Faith of Graffiti című könyve, másrészt pedig Roger Gastman és Caleb Neelon is akkor adta ki a The History of American Graffiti című könyvet. Ezek a művek nagyon meghatározóak voltak, hiszen a graffiti történetében elsőként tekintettek rá úgy, mint az önkifejezés egy eszközére. Azonban, akkoriban ezzel nem sok ember értett egyet, így ezek a művek inkább később lettek jelentősek.

Bansky vs Bristol Museum

Annak ellenére, hogy még mindig elég megosztó téma a graffiti, szerencsére ma már nem mindenki tekinti puszta rongálásnak a falrajzokat, így ezek az alkotások egyre gyakrabban kapnak helyet a múzeumokban a kortárs alkotások mellett is, vagy akár külön kiállításként. 2009-ben például egészen korszakalkotó eseménynek lehettek a britek tanúi: a Bristol Múzeumban ugyanis kiállításra kerültek az egyik leghíresebb graffitiművész munkái. A kiállítás a Banksy VS Bristol Museum nevet kapta és a 12 hetes időtartama alatt, több mint 300.000 látogatót vonzott be, ezzel a leghíresebb Londonon kívüli kiállítássá téve.  Ezenfelül viszont azt is bebizonyították, hogy a graffitinek igenis helye van a múzeumok falai között, méghozzá nem is kicsit! A látogatók akkor egy egészen egyedi és izgalmas kiállításnak lehettek tanúi, a kortárs szobroktól, az újragondolt klasszikusokig minden helyet kapott a kiállításon. Azóta egyébként Banksy egyik leghíresebb műve, Di-Faced Tenner, amely Diána hercegnőt ábrázolja egy bankjegyen, állandó helyet kapott a British Museumban.

Banksy vs Bristol Museum

Banksy, a legismertebb ismeretlen

A szóban forgó művész úr, Banksy, akinek egyébként személyazonossága jóformán ismeretlen, viszont munkássága annál inkább, nem csak street art művész, de aktivista is. Hogyha név alapján nem is, de a jellegzetes stencilezett technikájáról egészen biztos, hogy mindenki felismeri. Banksy az elsők között volt, akinek sikerült a steet art destigmatizálása, már amennyire azt lehet. Munkáinak egyik különlegessége, hogy nem csak esztétikusabbá teszik az utcákat, de politikai vagy társadalmi üzeneteket is hordoznak magukkal. Talán ezért is lett a legismertebb ismeretlen művész, akinek alkotásait a világ rengeteg különböző pontján megtalálhatjuk. Bansky egyébként lassan 30 éve uralja az underground street art szcénát, viszont ez idő alatt végig sikerült hűnek maradnia saját stílusához, elveihez. Nem áldozta fel a magánéletét a hírnév oltárán, és mégis egy-egy műve több tízezer fontért kel el.

Azonban a széleskörű ismertség egyik árnyoldala, hogy vannak, akik Bansky munkáját próbálják másolni, hamisítani. Egy pár éve Orbán Viktor adott alanyt egy Banksy stílusú alkotáshoz Budapesten.   

Mennyire illegális?

Sajnos viszont nem mindenhol van meg az a fajta nyitottság, amely a kortárs művészet vagy épp a street art befogadásához kell. Amíg az Egyesül Államokban egy külön rendelet védi az utcai művészek munkáit, addig itthon ez komoly szabálysértésnek minősül, ami miatt egész nagy pénzbüntetésekre lehet az elkövetőknek számítani. De vissza az Egyesült Államokba: a rendelet neve Visual Arts Right Act, röviden VARA. A rendelet értelmében minden művész és utcai alkotása védve van, nem csak a rongálástól vagy az esetleges másolástól, de például a név jogtalan használatától is. Azonban ez sem nyújt teljes biztonságot a művészek számára, hiszen voltak olyan esetek, hogy a bíró nem a művész, hanem a rongáló javára döntött.

Street Art in Budapest

Annak ellenére, hogy a graffiti többnyire továbbra is megmarad az underground, rendszerellenes mozgalom egyik eszközének, egyre több és több ember szeret bele az utcai falrajzokba. Budapest is rengeteg alkotásnak ad otthon, legyen az egy vonat oldalán, vagy egy ház falán, mindenképpen megszínesítik a szürke nagyvárosi hétköznapjainkat. Legyen az ember fiatal vagy idős, egy igényesen elkészített festmény mindenkinek elkapja a tekintetét. Szerintem pont ez az igényesség választja el az egyszerű vandalizmust, egy művészeti alkotástól.

További cikkek
Top