BGE
2018. 12. 27. - Máté Pluhár

Strasbourgi tanulmányúton vettek részt a Nemzetközi Tanulmányok szak hallgatói

 

Páratlan lehetőségben volt része a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóinak és oktatóinak. Az Európai Parlament által támogatott utazásra 2018 december 10 és 14 között került sor, melynek keretein belül a résztvevők ellátogattak az Európa Tanács épületébe, ahol az ottani magyar diplomatákkal és nagykövettel folytattak szakmai eszmecserét, valamint az Európai Parlament épületében egy nemzetközi szemináriumot követően a Szaharov-díj átadón is részt vehettek.

A 29 tagú külkeres csapatunk 2018. december 10-én utazott Strasbourgba, a nemzetközi szervezetek és intézmények egyik otthonába. Maga a város igazi ékszerdoboz, francia és egyben németes vonásokkal ékesítve. Néhány városrészen egészen otthonosan mozogtunk, már- már Andrássy út hangulatot idéző utcákon, míg a város hídjain és csatornáin azonban mintha teljesen más világba csöppentünk volna.

A csöppet sem rövid, ám jó hangulatban eltelt 15 órás busz út után a szállásunkra érve elfoglaltuk a franciák jellegzetes hotelszobáit, ahol garantáltan szoros barátságok köttettek a hálótársak között. A keddi napon egy kisebb francia diákmegmozdulást láthattunk, de szerencsénkre ennek ellenére is sikerült eljutni a város szívébe. Itt lehetőség nyílt megnézni a gyönyörű, 15. században épült székesegyház épületét (Cathédrale Notre Dame de Strasbourg) Strasbourg egyik terén, ahol a világ állítólag legrégibb (1570-ben alapított) karácsonyi vásárának egy része is található. A délelőtti városnézés után, amely során a város jellegzetességeit ismerte meg a csoport: a halászok terét, a „malacpiac terét”, a malmok utcáját és a mozgó hidakat a „Petite France” negyedben, átsétáltunk az Andrássy utca hasonmásán az ebéd helyszínére, az Európa Tanács Ifjúsági Központjának éttermébe. Ezt követően az Európa Tanács épületében a kommunikációs osztály egy munkatársa részletesen bemutatta az épületet és a szervezet működését. Lelkesen válaszolt a kérdésekre, még akkor is, ha kissé kellemetlen helyzetbe hoztuk őt, kényes témákat érintve. A Tanács üléstermét megnézve átérezhető volt a terem grandiózus mivolta, jellege és hangulata, valamint az itt rendezett ülések súlya és fontossága. A bemutató után személyesen találkozhattunk Magyarország Európa Tanács Melletti Állandó Képviseletének vezetőjével, dr. Kertész Ágnes nagykövet asszonnyal és a képviseleten dolgozó munkatársakkal. Hasznos találkozó volt, hiszen személyes élményeknek, tapasztalatoknak és véleményeknek lehettünk fültanúi.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy attól volt különleges és maradandó az élmény és az információáradat, hogy személyessé tették azokat. Nem éreztük távolállónak tőlünk a diplomaták világát, bevontak bennünket is a véleménynyilvánításba, az eszmecserébe. Nem mellesleg az egész beszélgetés, találkozó szintén egy kiemelt tanácsteremben zajlott, ami még inkább felejthetetlenné teszi ezt az élményt.

A Tanácson tett látogatás után a csapat egy része megcélozta újra a belvárost, azon belül is a karácsonyi vásárt, a forralt bort és a francia palacsintákat. A szerencsésebbek még meg tudták nézni a kisváros szívében a karácsonyi vásárt, amit a legszebb és legrégibb vásárok között tartanak számon. Minden második házon medvék díszítették a fagerendákat és rengeteg fényes égősor kápráztatta el a nézelődők szemeit. Gomolygott a finom forralt bor illata, ami melegen tartotta a sétálókat, majdnem minden sarkon pedig egy hangulatos kis cukrászda vagy palacsintaház várt tárt karokkal mindenkit. Az előbb említett „szerencsésebbek” közül sajnos páran átavanzsáltak a kevésbé szerencsések táborába, mert az este során egy fegyveres merénylő miatti intézkedések megnehezítették a hazajutásukat. Szerencsére éppen nem tartózkodtak a szörnyűség közvetlen közelében. Ám mindennek ellenére a haza fele vezető útjukon, mikor a hatóságok lezárásai miatt nem tudtak eljutni a hotelig, segített rajtuk egy kedves, a sztereotípiákat megcáfoló francia házaspár, akik ideiglenesen „befogadták” őket.

Az esti izgalmak és megpróbáltatások után, kevés alvással ugyan, de szerdán is belevettettük magunkat az európai intézmények megismerésébe. Aznapi úti célunk az Európai Parlament volt. Az alapos ellenőrzések és a badge-ek kiosztása után egy franciákra jellemző reggelivel fogadtak minket a teremben. Számos külföldi országból érkezett csoporttal közösen fogyasztottuk el croissant-jainkat. A reggeli után meghallgattuk az egyes csoportok személyes bemutatkozását: ki melyik országból, melyik egyetemről, iskolából látogatott el, és hogy kinek mit jelent, hogy részt vehetnek a Szaharov-díj átadásán. Ezt követően részesei lehettünk egy beszélgetésnek, mondhatni szemináriumnak, amely során az emberi jogokkal kapcsolatos számos kérdés felmerült. Bepillantást nyertünk az NGO-k működésébe és problémáikba, amik ellen küzdenek és a nehézségeikbe, amikbe beleütköznek a küzdelmük során. Kérdezhettünk a felszólalóktól és számos bennfentes információval gazdagodtunk. A későbbiekben megnéztünk egy kisfilmet az idei év Szaharov-díjazottjáról (Oleg Sentsov), és kérdéseket tehettünk fel képviselőinek, egyik hozzátartozójának és ügyvédjének. Mindezek után átmentünk a plenáris ülésterembe, ahol átadták a Szaharov-díjat Oleg Sentsov hozzátartozójának, hiszen sajnálatos módon ő személyesen nem vehetett részt az átadón, mivel az ellene folytatott eljárás miatt börtönbe zárták. Az ülésterem karzatán ülve, különös eseménybe csöppentünk. Hőbörgő, véleményüket koránt sem titkoló képviselők, ellenük felszólalni kívánó asztalt dübörögtető további képviselők, valamint Antonio Tajani elnök fellépése, amint próbál egyensúlyt és békét teremteni a felek között. Mindeközben a fülünkbe, fülhallgatónkon keresztül érkeztek a heves felszólalások gyors fordításai. (Nem elhanyagolható, hogy azért ez a magatartásforma nem mindennapi, valójában a keddi események hozták felszínre ezt a heves véleménynyilvánítást a képviselők részéről). Továbbá számunkra felfoghatatlan sebességgel lezajló kézfeltartásos, illetve szavazógéppel bonyolított parlamenti szavazások szemtanúi lehettünk. Egyszóval beleszagolhattunk egy picit abba, hogyan zajlanak az ülések, és a jeles, ceremoniális alkalmak. A heves és intenzív élmények után az esténket egy helyi specialitásokat (többek között Flammkuchent (tarte flambée-t)) felszolgáló étteremben töltöttük, majd visszatértünk a szállásunkra.

A hazafelé vezető úton több diplomáciával, pénzügyekkel és politikával foglalkozó filmet megnézve és kielemezve telt az utazás, amely egy remek zárása, összefoglalása volt a kint töltött tartalmas napoknak.

Amennyiben pár szóban kellett volna jellemeznem a tanulmányutat, a következőket használtam volna: jó hangulat, családias légkör, humor, valamint szakértelem, felkészültség, informáltság! Kár lett volna kihagynom ezt a lehetőséget és a továbbiakban mindenkinek tanácsolnám, hogy használjatok ki hasonló lehetőségeket, mind a szakmai, mind az emberi kapcsolatok gyarapítása szempontjából!

Hegedüs Boglárka (nemzetközi tanulmányok alapképzési szak, II. évfolyam)

További cikkek
Top