BGF
2015. 12. 27. - Kahy

Strasbourgban járt a külker – élménybeszámoló

Iskolánk egy tanulmányutat pályázott meg az Európai Parlamentnél, melynek keretében 30 hallgató és oktató vehetett részt a Szaharov-díj idei átadásán, továbbá egy interaktív szemináriumon, ahol többek között a díj nyertesének képviselőjével is lehetőség nyílt beszélgetni. Ha már arra jártunk, természetesen nem maradhatott ki további európai intézmények meglátogatása az ott dolgozó magyar szakemberek segítségével, illetve a Capitale de Noël (a karácsony fővárosa) becenéven emlegetett francia-német város bejárása sem.

Mindenekelőtt kiemelt elismerés illeti iskolánk általános rektorhelyettesét, dr. Ferkelt Balázst, aki az út főszervezője és egyben idegenvezetője is volt. Mind a kétszer 15 órás buszút, mind ottlétünk során rengeteg hasznos és érdekes információval látta el a csapatot, amelynek ezáltal legmakacsabb tagjai sem úszták meg művelődés nélkül az utazást. Összesen 29 résztvevője volt így a tanulmányútnak, elsősorban nemzetközi tanulmányok alap- és mesterképzéses hallgatók. Természetesen az úton képviseltette magát a külker méltán híres diákszervi élete is, méghozzá az MKT, a Kanyar, a GYD és a Külker Online színeiben.

December 14. – Első nap

Iskolánk kollégiumától indultunk el hétfő hajnalban, ahol álmos hangulat uralkodott még. Első hangzásra nem épp lélekemelő egy bő 1000 km-es buszútra felkészülni, azonban az utazást nagyban megkönnyítette a kényelmes és tágas busz, a filmklasszikusok és dr. Ferkelt Balázs tanár úr előadásai az adott régióról, melyen áthaladtunk. Este fél 9 magasságában érkeztünk meg a francia-német határon fekvő Strasbourgba, majd elfoglaltuk a külvárosban elhelyezkedő szállásunkat. Mivel sajnos magasabb biztonsági készültség van több nyugat-európai országban is, ezért több ponton is volt határellenőrzés, de szerencsére minden simán, zökkenőmentesen zajlott, így a tervezett időben érkeztünk meg.

Amit rögtön meg tudtunk állapítani, hogy a franciák nem feltétlenül dolgoznak sokat – tisztelet a kivételnek. A szálloda recepciója már este 9 órakor zárt, a környékbeli boltok pedig már 7 óra körül. Ez okozott némi nehézséget a vacsora és a másnapi reggeli beszerzésében. Maradt a jól ismert sárga betűs gyorséttermi lánc, melyben itt sem kellett csalódnunk.

December 15. – Második nap

Kedden reggel az esti történések miatt a csoport nagy része nekiindult felfedezni a környéket és a francia élelmiszerüzletek sajátosságait. Amit érdemes megjegyezni, hogy a franciák, a sztereotípiának megfelelően, nem igazán tudnak és/vagy szeretnek más nyelveken beszélni. Ami szintén feltűnő volt, hogy nem kelnek túl korán. Reggel fél 9 magasságában még iskolatáskás tizenévesek kóvályogtak az utcákon, álmosságtól homályos szemmel, ahogy mi is tettük annak idején, csak egy órával korábban.

A nap első programja az Emberi Jogok Bíróságának meglátogatása volt. A Bíróság 1950 óta szolgálja az európai emberek szabad jogait, legyen szó az élethez való jogról, tisztességes bírósági eljárásról, magánélet tiszteletben tartásáról, vagy éppen a szólásszabadságról. Tagjai egyeznek az Európa Tanácséval, mely szervezet a létrehozója is a Bíróságnak. Magyar vonatkozása jelenleg dr. Sajó András személyében, illetve a háttérben dolgozó több magyar jogász személyében is van a Bíróságnak. Közülük ketten tartottak előadást csoportunknak a szervezeti felépítésről, működési rendekről, illetve magáról a folyamatról, hogyan is lehet például kérelmet benyújtani.

A nap második tanulmányi programja pedig a fent említett Európa Tanács megtekintése volt, ahol szintén részt vettünk egy ott dolgozó magyar szakember, Mezei Géza előadásán a Tanácsról. Szóba kerültek aktuálpolitikai események, az orosz-ukrán helyzet és maga az ET története és működése is.

A két program között és után fakultatív városnézés volt soron, bejártuk a belvárost, felfedeztük a francia és német építészeti stílusok találkozását, illetve megnézhettük a világ egyik, ha nem a legrégebbi karácsonyi vásárát is. Nem véletlenül hívják Strasbourgot a karácsony fővárosának. Számtalan változatos és igényes díszítés, fények és a már megszokott fabódék kísértek végig minket a belváros terein és utcáin. Hihetetlen részletességgel és variációkkal vannak feldíszítve az épületek és utcák. Ugyanolyan dizájn nem fordult elő egyszer sem, volt elegáns és talán túlzóan giccses is, azonban remek összhangot képzett a város hangulatával és az ünnepek közeledtével.

Egy ismerősöm az alábbi képet látva megjegyezte, szerinte Strasbourg egy kicsit keveréke Amszterdamnak és Velencének. Tény, hogy ahogy az előbbi két városban, úgy itt is rengeteg csatorna fut végig az épületek között. Mozgó hidak, sétahajók és zsilipek szinte mindenhol láthatóak az óvárosban.

December 16. – 3. nap

Szerda reggel rögtön megtapasztalhattuk, milyen is a diplomaták élete. Koránkelés és pontosság volt a feladat, hiszen az Európai Parlamentből nem igazán illik elkésni. Már-már természetes, hogy itt is rögtön egy külhonban dolgozó magyar honfitársunk vett pártfogásba és vezetett minket körbe az épületben. Láng Péter, az EP Kommunikációs főigazgatóságának munkatársa, az ő előadását hallgathattuk meg először a nap folyamán. Megtudtuk a Parlament felépítését, rövid történetét és működését is. Az előadást követően egy újabb kis túrára indultunk, az EP épülete hatalmas és még nagyobbnak tűnhet, hogyha az ember netalán sántít.

A Szaharov-díj átadásán hagyományosan mindig részt vehetnek különböző országok egyetemista hallgatói is. Ezúttal minket ért ez a megtiszteltetés, ír és lengyel társaink mellett. Először egy interaktív szemináriumon vettünk részt, ahol több EP igazgató és a díjat idén megkapó Raif Badawi képviseletében (hiszen őt sajnos jelenleg börtönben tartják fogva Szaúd-Arábiában) neje, Ensaf Haidar szólt pár szót, majd válaszolt kérdéseinkre. Mindnyájunk nevében írhatom, hogy hatalmas élmény és megtiszteltetés volt egy ilyen eseményen részt venni.

A szeminárium után rögtön mentünk is elfoglalni helyünket a Parlament plenáris üléstermének karzatán, ahol betekinthettünk néhány szavazás erejéig az Európai Unió honatyáinak munkájába is. Ezután pedig Martin Schulz, az Európa Parlament elnöke mondott néhány szót és konferálta fel Ensaf Haidart, aki férje nevében átvette a díjat.

A nap hivatalos programját az EP éttermében zártuk egy ebéd erejéig, majd ismét szabad program keretei között indulhattunk neki a városnak. Szuvenír vadászat, kávézás és egy utolsó kóstoló a karácsony előszeléből, egyenesen a fővárosból.

December 17. – 4. nap

A koránkelés ugyan maradt, de azzal a nyugodtsággal tettük mindezt, hogy újfent egy hosszú utazás vár ránk, ahol aludhatunk tovább. Reggel fél 7-kor indultunk a szállodától, majd este 10 óra körül érkeztünk meg a mátyásföldi kollégiumhoz. Az utazás során átismételhettük a fontosabb információkat, egy kvíz keretében tesztelhettük is azt, illetve néhány újabb filmklasszikus megtekintésével múlathattuk az időt, miközben áthaladtunk a borús, esős, németajkú országokon.

Az utazás során készült fényképek ide kattintva megtekinthetőek. Reméljük a jövőben is szervezésre kerülnek hasonló tanulmányi utak, és bízunk benne, hogy sikerült meghozni a kedveteket a következőre.

További cikkek
Top