Sport
2012. 10. 29. - Taylor

Startol az NBA


Kosarat dobtunk. Az állás egyenlő. A mai meccs teltházas, a csarnok majd felrobban, ahogy az utolsó húsz másodperchez értünk. “Védekezz! Védekezz!” Kántálta egy emberként a több ezres hazai közönség. Az ellenfél támad, és most nem kaphatunk kosarat! Ahogy a hárompontos vonalhoz ér, már alig fél méter választ el minket egymástól. Most minden rajtam múlik… Több ezer tekintet szegeződik rám, tizenkét társam értem imádkozik a kispadról. A szívem dübörög, minden izmom megfeszül. Ellenfelemmel találkozik a tekintetünk, és az idő megáll. Csak a labda harcidobszerű ütemes pattogása töri meg a csendet.

NBA. A kosárlabda mindenki számára ismerős lehet, de ez a három betű, biztosra veszem, hogy sokatoknak még ismeretlenül csenghet. Mi is az NBA ? Észak-Amerikai Kosárlabda Szövetség, egy olyan liga, ami a világ legnagyszerűbb kosarasait gyűjti össze 30 különböző csapatba, hogy aztán megmérkőzhessenek egymással a végső győzelemért. A cél nem más, mint hogy a te csapatod legyen a liga bajnoka, de emellett muszáj megemlítenem az egyéni elismeréseket, például az MVP (Most Valuable Player = A Liga Legértékesebb Játékosa) címet, valamint nem utolsó sorban a horribilis pénz honoráriumokat és sztárfizetéseket is. De talán, ami a legfontosabb, a hírnév, és a rajongók csodálatáért való küzdelem!

De nézzük, hol is tartunk jelenleg! Egy-egy szezon, így az idei is, a Rookie (újonc, utánpótlás, ha úgy tetszik “gólya”) játékosokDraftjával (leigazolás egy NBA csapathoz) kezdődik. Ilyenkor az ifjú, az állami egyetemekről – illetve a világ más tájairól – frissen szabadult játékosok megcsillogtathatják tehetségüket egy barátságos bemutatkozó mérkőzésen, ahol lenyűgözhetik a különböző csapatokat, és meggyőzhetik őket arról, hogy ők lesznek a jövő nagy játékosai. A meccs után valósággal berobbannak az interjúk, a szerződések, poszterek, bejelentések, reklámok és egyéb eget rengető marketingfogások. Az új játékosok beilleszkednek a csapatba, edzés edzést követ, és kezdetét veszi vagy épp folytatódik a kemény munka. Azért állíthatjuk, hogy “folytatódik”, hiszen vannak különböző “edzőtáborok” a nyáron, nem csak a csapattal közösen, de a sztároknak is, egy közös felkészítő-erőnléti tábor, a világ legjobb edzőivel és a legmodernebb technológiákkal.

Ezután leforog egy-két bemelegítő edző meccs, úgynevezett Pre-Season meccsek, és itt járunk most! Ugyanis ma, 30-án az USA-ban, de az időeltolódás miatt nálunk holnap, azaz október 31-énINDUL AZ NBA!!! Az alapszakaszban minden csapat 82 mérkőzést játszik, ami nagyjából április végéig tart. A rájátszásban (angolul Playoff) 8-8 csapat képviselteti magát, a legjobb 8 a Keleti főcsoportból, és a legjobb 8 a Nyugati főcsoportból. Rendkívül praktikus szabály, hogy a legjobb csapat egyből az “épphogy bejutóval” mérkőzik meg, tehát az első a nyolcadikkal, a második a hetedikkel és így tovább. Így nem mindegy, hogy valaki liga elsőként kerül be a rájátszásba, vagy csak ötödikként. Külön érdekesség, hogy a párosított csapatok ezután több, egymást követő mérkőzést játszanak, egészen négy győzelemig, tehát maximum hét meccset. Ez teszi ki az NBA legizgalmasabb részét, hiszen mindenki foggal körömmel küzd, hogy továbbjuthasson, és bizony sosincsenek egyszerű, átlagos győzelmek. Gondoljunk csak bele, amikor 3-3 az állás, és a hetedik mérkőzés készülődik. A játékosok hat mérkőzés alatt már ismerik az ellenfelük lélegzetvételét is, az edzők már nem tudnak új trükkökkel előállni, és mindegyik rajongó a körmét rágja az izgalomtól. És ez még csak egy párosítás, hát még a döntő, amikor júniusban a Keleti győztes meg a Nyugati győztes hét meccsen keresztül tépi egymás mezét!

Most, hogy már azok is tisztában vannak az NBA alapjaival, akiknek eddig gőzük sem volt, csapjunk is bele a lecsóba! Kosárlabda rajongóknak és még csak most ismerkedőknek, lányoknak, fiúknak, kicsiknek és nagyoknak, Kólásoknak és Pepsiseknek, szakállasoknak és nem szakállasoknak egyaránt érdekesek lehetnek a következő információk!

A Los Angeles Lakers idén a mindenki által ismert Kobe Bryant mellett, kiegészül még a világhírű veterán irányító Steve Nash-el és a fiatal, erőteljes centerrel Dwight Howard-dal! A legnagyobb kérdés, hogy ez a hármas be tudja-e váltani a hozzájuk fűzött reményeket és győzelemre vezeti-e a Lakers sárga légióját! Emellett fontos, hogy a Houston Rockets két ijfú tehetséggel, Jeremy Lin-nel, és a napokban átigazolt, James Harden-nel egészült ki. Ebből kifolyólag nem csak sokkal, de sokkal jobb esélyekkel indulnak a dicsőségért, de még sokak, egyik kedvenc csapatává is léphetnek elő! Emellett a Miami, Oklahoma City, Boston és San Antonio csapatok előreláthatólag töretlen lendülettel dominálják majd újra a “gyengébb” csapatokat.

Ha már szóbakerült a San Antonio Spurs, muszáj megjegyeznem még egy nagyszerű hírt, ami elengedhetetlen ebből a cikkből! Figyelem, dobpergés! Bamm!

Örömmel jelenthetem be, hogy idén EGY MAGYAR JÁTÉKOS neve is felmerült a ligában, ugyanis a Spurs ledraftolta Hanga Ádámot! Szerződésről ugyan még szó sincs, de sokat tanulhat. Mindenesetre a fiatalember fényes jövőre számíthat, hiszen azt rebesgetik, hogy Hanga akár még Manu Ginobilit is helyettesítheti a jövőben! Hajrá Ádám!

Mindent összevetve, egy nagyszerű kosárlabda idény és NBA szezon elé nézünk, úgyhogy labdákat fel, cipőfűzőket bekötni, távirányítót a kézbe, éljenek soká a szünetekben táncoló hölgyek, és ne felejtsétek el a popcornt!

További cikkek
Top