BGE
2020. 02. 05. - Viktor Nagy

Star Wars: Disney kora

A 2019-es év végével lezárult az első Disney Star Wars korszak, ami a 2015-ös Az ébredő Erővel kezdődött és a Skywalker korával ért véget, öt filmmel és egy sorozattal. Mozgalmas és tanulságos pár éven vannak túl az űropera rajongói, szóval szerintem érdekes lenne visszatekinteni hogyan sikerült az első kör az új felállásban. Ugyan igyekezni fogok, hogy ne áruljam el ki Luke apja, főleg hogy az új filmekről lesz elsősorban szó, de azért nyomokban előfordulhatnak spoilerek, szóval csak óvatosan, aki még nem látta az újabb epizódokat.

Az ébredő nosztalgia:

Az egész történet nem is olyan réges-régen, csupán 2012-ben, és nem is egy messzi-messzi galaxisban, hanem Hollywoodban kezdődött, amikor George Lucas 4,05 milliárd dollárért értékesítette a teljes Lucasfilm Ltd. filmes cégét. Ezzel az üzlettel a Disneyhez került az összes Csillagok Háborúja jog és a Halálcsillag tervei is.

A Disney rögtön be is jelentette, hogy 2015-től évente érkezik egy új Csillagok háborúja-film a mozikba. Páratlan években az új trilógia részei jönnek majd, amik tovább viszik a Skywalkerek történetét. Páros években pedig különálló epizódok következnek, amik bővítik az univerzumot.

A rajongók többsége örült a hírnek, mivel az eredeti trilógia főbb szereplői is aláírtak az új trilógiára és John Williams is visszatért, mint zeneszerző. Azonban voltak akik már ekkor zavart éreztek az erőben, és mint utólag kiderült, sajnos nekik lett igazuk.

Az egész sorozatot tekintve a hetedik rész 2015-ben J.J. Abrams rendezésével került a mozikba, ami a Harrison Ford által játszott Han Solo karakterének volt a hattyúdala. A filmet hatalmas érdeklődés övezte, és végül sikerült 2 milliárd dollár bevételt összeszednie a mozis pályafutása során. Az elsőszámú kritika a filmmel kapcsolatban az volt, hogy az Egy új remény soft rebootja, és kihagyta azt a ziccert, hogy a három visszatérő színész újra találkozzon a filmvásznon. Az új karaktereket viszont remekül bemutatta és felvetett számos kérdést is, amit a következő két filmben ki lehetett volna fejteni, illetve megmutatta, hogy az akkora technikával hogyan néz ki a Csillagok Háborúja.


A következő évben a Zsivány Egyes következett, ami sokak szerint az új kör legjobb alkotása, ami annyira jól sikerült, hogy az egyik szereplő külön sorozatot fog kapni a Disney +-on hamarosan.

Az utolsó csepp: 

2017-ben folytatódott a történetAz utolsó Jedikkel, amit Rian Johnson írt és rendezett. A kritikusok véleménye alapján ez volt A Birodalom visszavág óta a legjobban sikerült mű az egész Skywalker Sagában. A rendező célja az volt, hogy egy olyan alkotást tegyen le az asztalra, ami teljesen más, mint az eddigiek a sorozatban. Ezt maradéktalanul teljesítette is, viszont nagyon sok rajongónál kiverte a biztosítékot néhány döntése. Az, hogy maga a film milyen lett ízlés kérdése eldönteni, viszont ez az epizód lett volna a Mark Hamill által játszott Luke Skywalker búcsúja. A fanatikus rajongók 36 évet vártak A Jedi visszatér óta, hogy megtudják mi történt a kedvencükkel azóta, és abszolút nem arra számítottak amit kaptak. Emellett az előző részben feltett kérdések nagy részét a rendező vagy elvetette, vagy erősen a nézők tudtára adta, hogy ezek szerinte nem fontosak, és sikerült úgy véget érnie a filmnek, hogy a következő rész írójának nem volt egyszerű dolga.

A 2018-as Han Solo filmről sokat nem érdemes beszélni azon kívül, hogy az első film lett a franchise történelmében, ami veszteséges lett a mozikban. Ebben közrejátszott az is, hogy menet közben rendezőt kellett cserélni, illetve rengeteg rajongónak még ott volt az emlékeiben Az utolsó Jedik által okozott trauma. A bukás következményeképpen több készülő filmet lemondtak, és az Obi-Wan mozifilmet is átrakták inkább a Disney +-ra, mint sorozat, amiről pont a napokban jelentették be, hogy eltolták a premier dátumát, mert gondok voltak a forgatókönyvvel.

Sajnálatos módon 2016-ban elhunyt a Leila Organát játszó Carrie Fisher, így változtatni kellett az eredeti terveken, miszerint köré épült volna a záró epizód. Akik látták az előző 2 filmet tudják, hogy ez miért is volt olyan nehéz annak fényében, hogy hol tartott éppen a történet. Az eredetileg leszerződtetett rendezőt, Colin Trevorrowt elbocsájtották, viszont egy korai forgatókönyve megtalálható az interneten, akit érdekel Duel of the Fates néven megtalálja.

Az idő szorította a Disneyt, szóval vészmegoldásként visszahívták J.J. Abramst, hogy sikeresen zárja le az általa elkezdett trilógiát. Sajnos ekkorra már olyan helyzetben volt a franchise, hogy ez körülbelül lehetetlen küldetés volt, amit nem is sikerült megcsinálnia a rendezőnek. A 2019-es Skywalker kora az 1 milliárd dolláros bevételt is alig tudta átlépni, ami ugyan szép bevételnek tűnik, de egy Star Wars-filmnél a minimális elvárás.

This is the way : 

Az egyetlen bizakodásra okot adható dolog a rajongók számára a The Mandalorian című sorozat lehet, illetve az ott összegyűlt szakemberek neve, mint pl. Jon Favreau, aki anno A Vasemberrel útjára indította a Marvel univerzumot, illetve Taika Waititi, aki korunk egyik legeredetibb rendezője és a filmjei forgatókönyveit is maga írja.

További cikkek
Top