Kultúra
2017. 01. 26. - Kristóf Jacsmenik

Sorozatokból sosem elég!

 

Sok víz lefolyt már drága Magdi anyusunk halála óta, tudom, nehéz túltenni magunkat rajta, de ne hagyjuk, hogy a gyász felemésszen bennünket, és próbáljunk meg valami új felé nyitni. Ehhez nyújtok most cikkemben segítséget Nektek és bemutatok pár remek sorozatot, amiket elővehettek a hideg éjszakákon.

A sorozatok címeire kattintva a sorozatok magyar vagy feliratos előzetesét tudjátok megtekinteni.

Lucifer:

A sorozat egy jól bevált bűnügyi alapsémára épül, elrontani nem lehet, viszont a történet kialakítása kifejezetten érdekesre sikerült. Főszereplőnk, a bukott angyal  (Lucifer) a Földre érkezik, hogy kiélvezze az Angyalok városa által kínált lehetőségeket; minden adott, kocsi, pénz, saját night club, gyönyörű nők, azonban az idillt megzavarja egy aktuális partnerének meggyilkolása. Van egy bájos nyomozónőnk, aki felkelti Lucifer érdeklődését, és részben emiatt segít neki megoldani az ügyet. A történetet tovább bonyolítja Lucifer angyali testvére, Amenadiel, aki megpróbálja őt visszacsábítani a pokolba. Mazikeen a csábító démonlány (szó szerint), illetve Lucifer pszichológusa, Lina, aki Lucifer nem evilági célzásait szimplán egyfajta szerepjátéknak hiszi és próbálja tanácsokkal ellátni őt “érzéseinek” megértéséhez. Aki szerette bármely korábbi bűnügyi sorozatot, az mindenképpen kezdje el, nem fog csalódni, mindenből pont annyi van ebben a sorozatban, amennyi kell.

The Night Manager Éjjeli szolgálat

Kezd teret hódítani a sorozatok között az úgynevezett minisorozat, ez azt jelenti, hogy az egész sorozat egy évad, maximum 8-10 rész, amelyek kb. 1 órásak lehetnek. Nem is igazán nevezhetőek sorozatnak, inkább egy hosszabb, részekre bontott, végletekig kidolgozott  filmnek. A The Night Manager című sorozatban két főszereplőnk van, akiket Tom Hiddleston és Hugh Laurie játszanak, amely önmagában bizakodásra ad okot. A történet az egykori brit kommandósról, Jonathan Pineról szól, aki próbál átlagember módjára élni, de valahogy ismét megjelenik a romlottság az életében Richard Onslow Roper személyében. Ahhoz, hogy lebuktassa őt, neki is bűnözővé kell válnia és be kell merészkednie az oroszlán barlangjába, csakhogy az „oroszlánnak” van egy csinos menyasszonya, akibe beleszeret a kommandósunk, ezzel is további feszültséget generálva a történetben. Hősünket a sorozat alatt többször is csak egy hajszál választja el a  lebukástól, de valamilyen váratlan fordulattal mindig sikerül megtartania tökéletes álcáját. Miután leadták a sorozat összes részét, felmerült egy esetleges folytatás gondolata is, de sajnos egyelőre erről további információ nem került napvilágra.

The night of – Aznap éjjel

Szerintem a tavalyi év legjobb sorozata (kár, hogy minisorozat) volt. Az első részben teljesen beszippantott, amit egyébként az HBO készített nekünk. A történet egy New York-i gyilkosságról szól, amelyben a bevándorló Nazt gyanúsítják emberölés vádjával. A körülményeket súlyosbítja, hogy Naz emlékei hiányosak, mivel kábítószer hatása alatt állt és saját magában is felmerül a kétely, hogy vajon ő követte-e el a bűncselekményt. A sorozat tökéletesen bemutatja az amerikai igazságszolgáltatást, és a börtönéletbe is bepillantást nyerhetünk. Testközelből nézhetjük a vádlott családjának szenvedését, és izgulhatunk azért, hogy vajon sikerül-e kijutnia a börtönből főhősünknek.

Taboo

2017 rögtön egy igazi blockbusterrel indult. Tom Hardy rendezésével és főszereplésével a Tabu próbál minket a képernyőhöz szegezni (Sikerült!). Sajnos egyelőre a magyar szinkronra még várni kell, de mindenkinek ajánlom az eredeti (angol) nyelvű  verziót. A XVIII. századi Angliába kalauzol minket, ahol Tom Hardy karaktere az apja temetésén mutatkozik be a történetben, ami igazából azért fontos, mert örökölt egy kis földdarabot Kanada és Amerika között, amelyet a Kelet-indiai Társaság szeretne megszerezni. Először még konkrét ajánlattal állnak elő, majd egyre piszkosabb lapokkal, akár főhősünk életére törve próbálják elérni galád céljukat. Ezt a szimpla hatalmi játszmát igazából a főhős különös és sejtelmes karaktere teszi igazán elragadóvá, amelyet Tom Hardy alakítása és a történet képi világa tesz tökéletessé. Eddig 3 rész jelent meg, a történetre lehet azt mondani, hogy lassan halad, de nem érzi úgy a néző, hogy akár egy perc is unalmas lenne.

Vice Principals– Kib*zgatóhelyettesek

Hogy ne csak komoly sorozatokat említsek, tavaly az HBO egy igen humoros vígjátéksorozatot mutatott be. Igazából két részt mindenképp meg kell nézni ahhoz, hogy az ember elkezdje érezni magában: „Mikor jön már a következő rész?!„. A történet egy amerikai gimnáziumban játszódik, amelyben van két tanárunk, akiket az a cél vezérel, hogy ők legyenek a igazgatók. A közös cél ellenére teljesen eltérőek, az egyik egy tanár-diák kedvenc pojáca, a másik egy pökhendi, mogorva, megkeseredett alak. Amikor lehetőségük adódna az áhított poszt megszerzésére, egy külsős embert neveznek ki. Itt kezdődik a bonyodalom, a két tanár összefog és megpróbálják minden lehetséges eszközzel kicsinálni az új igazgatót. A módszereket a spoiler-veszély miatt nem említeném, viszont annyi biztos, hogy teljesen elvetemült ez a két fazon.

The Young Pope Az ifjú pápa

Kifogytam a sorozatokból, ezért úgy gondoltam, adok esélyt ennek is, mivel nagyon jó kritikákat kapott. Elég szkeptikusan álltam az egész sorozathoz, mégiscsak vallási dologról van szó, amely általában az embereknek kényes téma. A kezdeti szájhúzások ellenére a  sorozat végére, nem tudtam más jelzővel illetni, mint hogy zseniális. A történetben egy nagyon fiatal bíboros lesz a pápa, akit Lennynek hívnak. Nagy zűrt okoz, az eddigi vatikáni szokásokhoz képest mindent a saját kezében tart, mindenről tud, nem ad nyilatkozatot, nem csinálhatnak róla képet (ami azért fontos, hogy emléktárgyakat áruljanak és ezáltal bevételhez jusson a Vatikán),  az egész világ tele van kételyekkel az új pápa viselkedését illetően, azonban az első évad végére teljesen körvonalazódik, hogy nála jobb választás nem lehetett volna. A sorozatot tovább emeli az a tény, hogy Lenny karakterét Jude Law játssza, elképesztően passzol hozzá ez a szerep, minden egyes mozdulata mesteri. Valószínűleg kevesetek érdeklődését kelti fel maga a történet, de ha unatkoztok, vagy esetleg van valami vizsga, amire nem akartok tanulni, akkor mindenképpen kezdjetek hozzá, ígérem tetszeni fog!

Ez csak pár sorozat volt, amit próbáltam nektek kicsit részletesebben bemutatni és esetleg felkelteni az érdeklődéseteket, de ezen kívül megemlíteném nektek a Westworld-öt, amely nagyon megosztja az embereket, egyesek elképesztőnek tartják, mások (köztük én is) szimplán nem értik, ám annyira kidolgozott történetről van szó, hogy a forgatása is több, mint egy évet vett igénybe. Egy év múlva új sorozatokkal jelentkezünk, addig is mindenki válogasson kedve szerint.

További cikkek
Top