Uncategorized
2021. 01. 10. - Aténa Gyürü

Sorozatgyilkosok nyomában

Nem gondolom, hogy sokan belém fognak kötni, ha azt mondom, hogy az emberek többsége – kortól, nemtől függetlenül – kifejezetten rajong a sorozatgyilkosokról szóló történetekért, sorozatokért és filmekért. Már nem azért, mert ezt a fajta viselkedést másolandónak vélik, sőt, valószínűleg a legtöbben az ilyen cselekedetek hallatán elborzadnak, de valljuk be: baromi izgalmasak, és végtére ki ne akarna egy efféle háborodott elme kulisszái mögé látni? Hiszen más furcsa, szokatlan gondolatokkal és motivációkkal találkozhatunk, amik ép észben nem fogalmazódnának meg. Bár biztosan van, aki köszöni, de inkább nem kér belőle. Az emberek ilyen fajta kíváncsisága az utóbbi egynéhány évben még inkább szembe jött velem a social media felületein és nem meglepő, hogy a tavalyi évben annál is intenzívebben, mint előtte, hisz a sok otthon töltött, felszabadult idő miatt rengetegen fordultak filmekhez és sorozatokhoz – akár ebben a témában is. Aki kimaradt volna, annak most itt van 2+1 sorozatgyilkos a történetüket elmesélő filmmel, sorozattal együtt.

1.A Zodiákus

Első szereplőnk a Zodiákus néven, 1963-1970 között Észak-Kaliforniában tevékenykedő gyilkos, aki nem kis fejtörést okozott mind a rendőrségnek, mind a társadalom többi tagjának. Beszédes nyomokat nem hagyott maga után a helyszíneken, általában csak cipőnyomot, illetve részleges azonosíthatatlan ujjlenyomatokat. Hidegvérrel gyilkolt, a nyomozások alapján nem vezérelte sem bosszú, sem anyagi haszon. Áldozatainak száma 9 és 37 közé tehető, koruk 16 és 29 év között mozgott, leginkább nőket, de volt, hogy párokat, taxisofőrt szúrt ki magának. Megesett, hogy akadt, esetleg maradt szemtanú, hisz egy esetben kíváncsiskodó gyerekek, máskor túlélő áldozatok tudtak a férfi fizikai mivoltjáról a nyomozókkal többet-kevesebbet megosztani. Így tehát ezen leírások segítségével sikerült a tettesről fantomképet készíteni, de ez nem bizonyult nagy segítségnek. Azért is olyan különleges ez az ügy, mivel az elkövető maga is bevallotta a tetteit, nem is hétköznapi módon: újságoknak, személyeknek küldött leveleket a gyilkosságokról, bennük pontos leírásokkal az áldozatokról és a helyszínekről, írásait gyakran rejtvényekkel, kódírásokkal kísérve. Egyikben azt is megfogalmazta, hogy tetteinek elkövetésekor mindig máshogy néz ki. Fedőnevét is leveleiben tudatta, a Zodiac, azaz Zodiákus aláírást használta egy pluszjellel áthúzott körrel egyetemben. Ezek egyébként egy svájci óramárkára utalnak, ami elvezet minket az ügy fő gyanúsítottjához, Arthur Leigh Allenhez, aki éppen ilyen márkájú órát hordott, illetve, akire leginkább illettek a hátrahagyott nyomok, de döntő bizonyítékok hiányában sosem tudták elítélni, az ügy máig megoldatlan maradt.
A róla szóló, Zodiac címen 2007-ben megjelent film részletesen beszámol a bűntényekről, a levelekről és a nyomozás részleteiről, bonyodalmairól is.

2. Rodney Alcala

Következő alanyunk Rodney Alcala, a The Dating Game Killer néven elhíresült sorozatgyilkos, aki Amerikában követett el nemierőszakkal és gyilkossággal összefüggő bűntényeket 1968 és 1979 között. Áldozatai között nem csak felnőtt nők, de fiatalkorú lányok is szerepeltek, gyakran őrzött meg tőlük fülbevalókat, amiket mint ereklye tartott számon. Pechére ez a szokása hozzá is járult az ellene folyó nyomozás sikerességéhez, és hogy hány élet is szárad Alcala lelkén, azt a mai napig senki nem tudhatja biztosan rajta kívül. Körülbelül 9 gyilkosságot tudtak rábizonyítani, de tudni illik, hogy a gyilkos fotósként is tevékenykedett, így erőszeretettel örökítette meg áldozatait. Ezen fotók alapján a szám akár a 130-at is elérheti. Másik érdekesség, hogy Rodney – miután már több gyilkosságon is túl volt – szerepelt egy társkereső műsorban, ahol egy hölgy a válaszaik alapján, anélkül, hogy látná a jelentkező férfiakat kiválaszt egyet, akit a legszimpatikusabbnak talál és részt vesz vele egy randevún. Alcala nem csak részt vett a játékon, de teljesen érthető módon meg is nyerte, hisz válaszai alapján egy teljesen normális, humoros férfinak tűnt. A hölgy a szereplés utáni beszélgetés alkalmával viszont rájött, hogy a férfi nem az, akinek a felvételek alatt mutatta magát, így lemondta a randit és nagy valószínűséggel ennek a döntésnek köszönheti az életét. A műsorban való szereplésének köszönheti a The Dating Game Killer nevet is. Habár bűnössége egyértelműnek tűnt, különböző okokból többször is felmentették, de végül 2010-ben, mikor is Alcala úgy döntött, saját maga játssza a védőügyvéd szerepét is – ezt módszeresen imitálva –, a harmadik tárgyalásakor elítélték és azóta is a halálsoron van.
Az ő bűncselekményekkel teli életéből is készült film, Dating Game Killer, azaz Társkereső gyilkos címmel.

+1. Red John – A mentalista

Szeretném azzal kezdeni, hogy Red John nem egy élő, valós karakter és a története sem megtörtént eseményeken alapszik, viszont a sorozat közkedveltsége és a benne játszott szerepe miatt érdemesnek találtam a kiemelésre. Több, mint hat évadon keresztül figyelhetjük meg egy nárcisztikus, pszichopata elme „működését” az általa elkövetett bűncselekményeken és az emberekre való ráhatásán keresztül. Mint a legtöbb sorozatgyilkosnak, neki is volt ismertetőjele, mégpedig egy mosolygó arc, amit a gyilkosság helyszínén az áldozat vérével festett fel jól látható helyre. Személyisége által könnyen befolyásolta a nála gyengébbeket, elhitette velük, hogy ő segíteni tud úgy, mint senki más, így a rávetített tekintély miatt sokszor vakon követték parancsait és akár meg is haltak érte. Kilétét nem fedte fel, a gyanúsítottak köre óriási volt.
A sorozat, azaz “A mentalista” viszont nem csak miatta érdekes, kedvét lelheti benne bárki, akit érdekel a pszichológia és a nyomozás.

További cikkek
Top