Közérdekű
2014. 08. 01. - Reka

Sorozatfüggőség – Felzabáltam egy évadot!

A sorozatok a generációnk velejárói, évről évre jelennek meg újabb, izgalmasabbnál izgalmasabb sorozatok, évadok.
A legjobb bennük, hogy mindenki kiválaszthatja, hogy éppen vígjátékot vagy drámát, sci-fit vagy történelmi témájú sorozatot kezd el, esetleg az összeset egyszerre. Egy fél óra-óra után véget is ér egy-egy epizód, de valahogy nincs vége szinte soha, hiszen jön az új rész, az új évad, a folytatás, a testvérsorozat…. Sosincs megállás. A nézettségi mutatók önmagukért beszélnek: itthon a legkedveltebb sorozatok akár kétmillió embert is bevonzanak egy-egy érdekesebb epizód elé.

Van 3 sárkányom, a pasim egy vámpír/vérfarkas vagy csak szimplán a legjobb pali. Olyan helyen élek, ahol mindig süt a nap, tudom ki A, szerethető sorozatgyilkos vagyok és mindent megteszek, hogy pénzt szerezzek a családomnak mielőtt meghalok. Van olyan, aki nem ismeri szinte az összeset? Nem hinném, bár, ha igen, akkor le a kalappal, minden elismerésem!

Régebben akár 1 hetet is kellett várni, hogy levetítsék a következő részt a TV-ben. Ilyenkor otthonról elmenni, hangoskodni bűn volt, hiszen ha lemaradsz, nincs mese: kihagytál egy részt. Ehhez képest ma már bármikor bármit elérhetünk akár DVD-n, akár az interneten keresztül. Ki ne ismerné az érzést, amikor semmi nem jó, minden bajod van és még az idő is rossz, majd hirtelen meglátod, hogy felkerült a kedvenc sorozatod új része és mint éhes vad az áldozatára, úgy veted rá te is magad a legújabb epizódra. 1 óráig boldog vagy és semmi más nem érdekel, csak az új fordulatok és a szereplők sorsa. Aztán viszont visszacsöppensz a való világba, ahol még Hank Moody se élheti le helyettünk az életünket.

A probléma csupán az, hogy ma már letölthetjük az egész évadot. Ilyenkor hajlamosak vagyunk egész nap otthon ülni és egymás után ’zabálni’ a részeket.

calendario+series+realitys+2012+2013+nuevas+temporadas+nueva+serie+fechas+estreno+eeuu+usa+informacion1

Nem tagadom, én is jártam már így sokszor, hogy a ’megnézek egy részt’-ből végül ’megnéztem 3 nap alatt egy évadot’ lett. Szerencsére 3 nap zombi-lét után feleszméltem és ment minden újra a régi kerékvágásban. Ez így a normális, vannak azonban olyanok, akiknek mára már a sorozatok jelentik a szociális életet, nincsenek barátaik, kapcsolataik. Eegyetlen boldogságuk, hogy otthon ülnek és beleképzelik magukat a sorozat nyújtotta másik világba.

Az addiktív nézők számára a sorozatok kivételes fontossággal bírnak: randit, családi ebédet, bulit, előadást felülíró szükségletnek számítanak. Amíg meg nem kapják, intenzíven sóvárognak a napi “adag” után és szemmel láthatóan frusztráltak, ha akadályozzák őket megrögzött szokásukban. Ennek nagyon sok oka lehet: rossz magánélet, elszúrt kapcsolatok, kötődésvágy, félelem önmagunktól, a saját problémáinktól. Az ilyen embereknek az egyetlen megoldás, ha szembenéznek önmagukkal és rendet raknak az életükben.

serie-addict

Általában azért nincs szó orvosi értelemben vett függésről, de valljuk be: kicsit mindannyian meglepődünk, amikor egy átlagos szerdai napon elfelejtettünk kimozdulni a házból. A sorozatok követésével nincsen semmi gond, sőt néha jó kikapcsolni egy kicsit az agyad. Arra azért figyelj oda, hogy ne ess túlzásokba! Sem a szociális életednek, sem az egészségednek nem tesz jót, ha egész nap otthon gubbasztasz. És honnan tudhatod, hogy kezdesz függővé válni? Íme 5 jel arra, hogy kicsit pihentetned kéne a sorozatzabálást:

  1. Egész nap, órán, buszon, mindenhol arra gondolsz, vajon hogy fog alakulni az új rész. Elméleteket gyártasz, elképzelsz minden lehetséges folytatást. A nap folyamán megbotlasz ötször, rossz buszra szállsz, aztán elfelejtesz leszállni is. Holnap zh, benn felejtetted a füzeted is, de már mindegy, végre otthon vagy, végre 1 óra boldogság.
  1. Rohamosan fejlődik a hallás utáni szövegértésed, mert annyira idegesít, hogy nem találsz megfelelő feliratot, hogy inkább odafigyelsz rendesen, és megpróbálod megérteni, mit mondanak. Igen, akkor is, ha a legdurvább ír akcentuson kell átszűrnöd a lényeget.
  1. Ha 1 nap késéssel tudsz csak megnézni egy részt, próbálsz elzárkózni a világ elől. Nem nyomkodod a facebookot, menekülsz a barátiad elől, még a metrón is inkább hangosan hallgatod a zenét, mondván “sose lehet tudni”. Úgy érzed minden sarkon spoilerek várnak rád.
  2. Megpróbálsz belső poénokat elmagyarázni egy olyan barátodnak, aki nem nézi az adott sorozatot, majd elszomorodsz, amikor ő nem nevet. Megpróbálod újra és újra, bizonygatod, hogy mennyire jó volt. Végül addig győzködöd, hogy ő is elkezdi nézni a kedvencedet és végül együtt tárgyalhatjátok ki a részeket. Nem is kell ennél több, ugye?
  3. Nyári szünet, forgatás, sztrájk. Ezek számodra a legszomorúbb szavak közé tartoznak. Ám semmi nem olyan rossz, mint amikor a 8-10 évadon keresztül végignézett sorozatod végét elszúrják. Napokig képes vagy szomorkodni, mindenkinek erről beszélsz. Bénán elvarrt szálak, lekerekített sztorik, abszurd befejezések. Ezt mégis hogy gondoltátok??!

    spoiling

További cikkek
Top