Közérdekű
2015. 09. 18. - mogyi

Sörfőzés, avagy mi kerül a korsóba?

 

Mi az első dolog, ami eszedbe jut a sör szó hallatán? Emlékszel még a Balcsi partján, a félhomályban szisszenő folyékony kenyér hangjára? Manapság egyre kevesebben mondhatják el magukról, hogy még sohasem kortyoltak bele egy jóféle söritalba. Lehetőségünk adódott ellátogatni a sörfőzés.com jóvoltából egy valódi, hamisítatlan sörfőzés oktatásra, ahol kicsit elmélyülhettünk a kézműves sörök készítésének világában.

Az oktatáson egy 80 literes saját gyártású, több funkciós sörfőzőt láthattunk működés közben. Magyarországon magánszemélyeknek 1000 liter sör főzhető le évente, kizárólag saját fogyasztásra. Nagy előnye a házi sörfőzésnek, hogy a német tisztasági törvénynek megfelelően a négy alapvető alkotóelemet tartalmazza (víz, maláta, komló, élesztő). Ez által a készített sör, semmiféle adalékanyagot, színezőanyagot nem tartalmaz. A kézműves sörök előállításában a legjobb dolognak mondható, hogy sok fajta recept alapján tudunk kísérletezni, és különböző ízvilágú söröket állíthatunk elő.

10996118_399812970180718_6346885021522393068_n

Az első és legfontosabb teendőnk, mielőtt nekiállunk a sörfőzésnek, az, hogy kiválasztjuk a számunkra legszimpatikusabb receptet, amelyet követve beszerezzük a megfelelő hozzávalókat. A legalapvetőbb hozzávalók a maláta, a komló és a sörélesztő.

Az alapanyagok beszerzése után, fertőtlenítjük a sörlével érintkező eszközöket, mert nem lenne szerencsés, ha a több órás munkánk ízét elrontaná egy fertőzés.

Ha már lefertőtlenítettünk mindent, és az alapanyagok is megvannak, akkor elindíthatjuk magát a sörfőzés folyamatát. Első lépésként a felmelegített vízzel töltött üstbe betöltjük a malátát, és elindítjuk a felfűtést.

12047602_1217297368296216_1484661108_n

Mivel az általunk használt főző szivattyús, átmosásos technológiával üzemel, ezért körülbelül egy 5 órás folyamat keretein belül készül el a cukros sörlevünk. A sörlevet a főzés közben különböző hőfokokon, változó ideig pihentetnünk kell, ami azért fontos, mert a malátában lévő keményítőket az enzimek csak így tudják cukorrá alakítani.

12016431_1217297371629549_367321639_n

A pihentetések után, a következő állomás a kicefrézés, ami az utolsó cukrosítási folyamat, és a sörfőzés leghosszabb fázisának végét is jelenti. Ezzel egy időben mintákat veszünk a sörléből, de ez még nem a vég, ne gondoljuk, hogy ilyen gyorsan végeztünk. Ezeket a mintákat jódpróbának és töménységi tesztnek vetjük alá. A jódpróba azt mutatja meg, hogy van-e még keményítő a sörlében, a töménységi teszt pedig a kezdeti töménységet igazolja.

12021922_1217297374962882_2082729297_n

A malátát, mivel egy hengerbe töltve helyeztük be főzésünk elején az üstbe, ezért most ki kell ezt emeljük egy keretre, hogy minden egyes aranyló sörcsepp visszacsordulhasson üstünkbe. 15-20 percet várjunk mielőtt eltávolítjuk a malátát, amit érdemes komposztként vagy takarmányként felhasználni, miután készen vagyunk ezzel a művelettel.

12026644_1217297364962883_87132012_n

Jelenleg 78 C°- on áll a sörlé, amit tovább kell fűtenünk forráspontig, mert innen indul a komlóforralás. A forrásban lévő sörléhez, receptünk szerint a megfelelő időben, adott mennyiségű komlót adagolunk a lébe. A komlóforralás körülbelül egy, másfél órát vesz igénybe.

Következő lépés a másodlagos szűrés, ez attól is függ, hogy milyen típusú sört akarunk készíteni. Ez után leengedjük a 90-100 C° körüli sörlevünket egy fém, vagy rozsdamentes acél edénybe, amit fontos, hogy egy órán belül le kell hűtenünk szobahőmérsékletre.

12041699_1217297361629550_394681970_n

A lehűtött mennyiséget megfelelő méretű, légmentesen zárható erjesztő edénybe helyezzük, majd hozzáadjuk az egyik legfontosabb hozzávalónkat, a sörélesztőt. Ennek az a feladata, hogy a sörlében felhalmozódott cukrot, szén-dioxiddá és etil-alkohollá bontsa. Ez által kerül szesz a nedűbe. A most felszabadult szén-dioxid az edényünk tetejére helyezett kotyogón keresztül távozik, mert semmi keresnivalója nincs a sörünkben.

Az erjesztés 15-20 napig tart, melynek első 3-4 napjában a fent említett kotyogón keresztül erős buborékozás tapasztalható. Az erjedés végét a buborékozás intenzitásának csökkenése, majd végül megszűnése jelzi.

Az utolsó lépés a palackozás. Palackozhatunk üvegbe, vagy PET palackba is, ez rajtunk múlik. Mivel sörlevünk az erjesztés folyamán megkapta alkoholtartalmát, nekünk már csak a szénsavasságáról kell gondoskodnunk. Ezt úgy érjük el, hogy fél liter sörhöz kb. 5 gramm háztartási cukrot adunk, majd rátöltjük a sörlevet, melyet szorosan lezárunk. Egy hétig szobahőmérsékleten kell tárolnunk a palackjainkat, hogy a szénsavtartalom megfelelően ki tudjon alakulni.

De hogyan is megy ez végbe? A palackokba töltött cukrot a sörlében lévő maradék élesztők szén-dioxiddá és alkohollá bontják szét. Itt lesz végleges az alkohol és a szén-dioxid mennyiségünk. Fontos, hogy ezek után hűtőben tartsuk kézműves sörünket, mert így akár fél évig is fogyasztható marad, pasztörizálás nélkül.

Miután betekintést nyerhettünk a házi, kézműves sörfőzés menetébe, a sörfőzés.com vezetőjével vitattunk meg néhány fontosabb kérdést.

Ön szerint mi lehet az oka annak, hogy egyre többen fogyasztanak házi készítésű söröket, a boltban kapható jól ismert nagyüzemi termékek helyett?

Véleményem szerint a házi készítésű sörök elsődleges előnye, a tisztaságában, sokrétűségében rejlik. A nagyüzemek nem tudnak olyan rugalmasan, különféle receptek alapján kisebb mennyiségű sörfajtákat előállítani, mint a házi/kisüzemi sörfőzők. Nem mellékes, hogy árérték arányban sokkal olcsóbban elkészíthető ez a kiváló nedű, mint az üzletben kaphatóak.

Az 1000 liter éves lefőzhető mennyiség mellett még milyen szabályokra kell odafigyelnie annak, aki szeretne házilag sört főzni?

Az első szabály az, hogy a főzés megkezdése előtt három nappal a NAV szervezetének be kell jelenteni online vagy papír alapon a sörfőzés helyét, idejét, mennyiségét. A következő lényeges szabály, ha valaki az elkészített sörének eladásán gondolkodik, akkor azt csak hivatalosan teheti meg, akár egy mini sörfőzde létrehozásával. Ennek az a feltétele, hogy a főzőhelyiségen kívül rendelkeznie kell az adott személynek egy legalább 20 négyzetméteres jövedéki raktárral, valamint meg kell fizetni az előírt jövedéki letétet. Ezen felül az eladni kívánt sör literjére kirótt jövedéki adót is teljesíteni kell, és csak szabályosan felcímkézett palackban árusítható.

Gondoltátok volna, hogy ennyi munkával jár a friss és imádott folyékony kenyér elkészítése? Sok előírás, sok betartandó szabály, és még több eszköz szükséges hozzá. Azonban mindez megéri a fáradtságot, hiszen bátran állíthatjuk, hogy a szeszes italok királya a SÖR.

Kedveled a kézműves söröket?

Igen, már csak azokat fogyasztom
Ittam már, de nem éri meg az árát
Még nem próbáltam
CSAK A STRAPA PALACK!

További cikkek
Top