Közérdekű
2017. 02. 14. - Kristóf Jacsmenik

Smartphones-SmartApps

2017-et írunk, mára az Y generáció kezéből, ha akarnánk se tudnánk kivenni  a telefont, vagy akár csak pár napra elszakítani tőle. Mindenki egyet ért azzal, hogy számára hasznos és elengedhetetlen „kellék” a telefonja, de vajon az Instagram-Snapchat-Facebook kombón kívül, milyen alkalmazásokat telepíthetünk telefonunkra, amelyek valamelyest egyszerűbbé, átláthatóbbá tehetik életünket, hasznosak lehetnek és egy helyen találunk meg több mindent.

Simple

Sokatoknak ismerős lehet, én akkor találkoztam vele először, amikor egy Facebookon megjelenő reklámban Sziget belépőt kínált kedvezménnyel. Viszont ennél sokkal több rejlik benne, ha kicsit átböngésszük az alkalmazást. Vásárolhatunk éves autópálya matricát, talán a mi korosztályunknak ez még nem annyira fontos, viszont a mozijegy vásárlás igen, ami nagyban megkönnyíti azt, hogy nem kell a lefoglalt jegyet félórával a film kezdete előtt átvenni vagy esetleg bukni a foglalást a kilométeres sor miatt. Az alkalmazás ‘Ételfutár’ csempéjén az alapadataink megadása után máris böngészhetünk a hozzánk közel lévő éttermek, étkezdék közül. Nagy segítség, hogy a szállítási idő minden esetben fel van tüntetve, így talán könnyebben tudunk választani. A ‘Jegyek’ csempén belül kategóriákra lebontva tudunk válogatni az éppen aktuális lehetőségek közül, legyen szó színházról, vagy valamilyen sporttal kapcsolatos eseményről.

Koin

Kényes témához érkeztünk, szerintem nem vagyok egyedül, amikor hó/hét végén kinyitom a tárcám/belépek a netbankomba és az egyenleg elég súlyos mértékben megcsappant a korábbi állapotához képest. Ilyenkor tesszük fel magunknak a kérdést: Mégis mi a fenére költöttünk ennyit? Tudom most jön az, hogy egész hónapban száraz zsömlén éltünk, illetve bulizni se jártunk. Amennyiben szeretnénk elkerülni azt a hazugságot, amellyel próbáljuk hitegetni magunkat, hogy bizony mi nem költöttünk, ajánlom figyelmetekbe a Koin alkalmazását. Mobilon és számítógépen egyaránt használható, egy gyors regisztráció után, amely lehet Facebookos is, már meg is kezdhetjük a használatát. Roppant egyszerű a kezelő felület, alul a „Rendszeres” fül alatt hozzáadhatjuk a minden hónapban felmerülő bevételeinket és kiadásainkat, amennyiben ugyanaz az összeg. Választhatunk kategóriát pl. Ösztöndíj, zsebpénz, fizetés, lakbér, internet stb. A további naponta felmerülő bevételeinket, kiadásainkat a középen található „+”-ra kattintva tudjuk hozzáadni. Érdemes esténként 5 percet rászánni, mert akár 1-2 hét után már láthatjuk, hogy hol tudnánk esetleg visszafogni a költségeinket, esetleg hogyan csoportosíthatnánk át a forrásainkat.

H&M és Zara

Valószínűleg Ti is szoktatok ezekben az üzletekben vásárolni, én viszont nem először találkozok azzal a problémával, hogy kinézek egy adott terméket az alkalmazáson keresztül (számomra sokkal átláthatóbb), és amikor elmegyek valamelyik üzletükbe, nemhogy méret nincs az adott termékből, de még csak hasonló kinézetű sincs az üzletben. A legfontosabb viszont talán az, hogy amennyiben bekapcsoljuk az alkalmazások értesítéseit, úgy azonnal értesülünk bármilyen akció is lesz, illetve a telefonos alkalmazásukban több akcióval találkozhatunk és még több termékkel, mintha valamelyik üzletüket keresnénk fel. A bankszámlaszámunk megadása után fizethetünk, de készpénzes fizetést is választhatunk, amikor a futárszolgálat meghozza az áhított csomagot.

Hoop

Elsőre csak egy újabb kuponos alkalmazásnak tűnik, de nem az. Végletekig letisztult, Facebook profillal tudunk regisztrálni (nem posztol semmit a nevünkben). Minden napra kedvezményeket kínál különböző helyekre, legyen szó valamilyen ételről vagy lövészetről. Kicsit a Tinderhez tudnám hasonlítani, mert a felkínált ajánlatokat balra és jobbra húzhatjuk, ezek után megtanulja az app, hogy miket szeretünk. A fejlesztők ígérik, hogy pár hét használat után már csak a számunkra kihagyhatatlan ajánlatokat fogja nekünk felkínálni az alkalmazás.

Burger King & MyMeki

Mindenképpen figyelemre méltó, hogy a két óriás gyorsétteremlánc beszállt a kuponozásba. A Burger King alkalmazását már több, mint féléve nyúzom. A konklúzió, hogy néha szemérmetlenül olcsó tud lenni, nem ritkán 990 Ft-os csak mobilon elérhető kuponajánlattal lepik meg a kedves fogyasztókat. A MyMeki még friss húsnak mondható, nem rég került fel az Appstore-Playáruház kettősbe. Az első pár hétben viccnek tituláltam az alkalmazást, kb. 6 kupon volt benne és nem hozta el azt a kívánt hatást, hogy ha esetleg gyorsétteremben ennék, náluk tegyem azt. Kellemes meglepetés ért kb. 1,5 hete úgy látszik a McDonald’s is komolyan gondolja a kuponozást, és próbál felnőni ebben a Burger Kinghez. Mostanra rengeteg kupon közül választhatjuk ki a számunkra megfelelőt.

Wyze.me

Hasonlóan a Koinhoz, itt is pénzügyi alkalmazásról lesz szó. A Wyze.me magyar fejlesztésű weboldal, ahol ingyenes regisztráció után a bankszámlánkat (akármennyit) tudjuk hozzákapcsolni a rendszerhez. Egy plugin feltelepítése szükséges ahhoz, hogy figyelni tudja a bankszámlánkat, ezt a bankszámlánk hozzáadása utána automatikusan letölti nekünk a Wyze és csak egy gyors telepítésre van szükség, hogy megkezdhessük a használatát. Kategorizálja kiadásainkat, kategóriákat hoz létre. Az elején még előfordul, hogy esetleg nem a számunkra megfelelőbe csoportosítja valamelyik tranzakciót, ilyenkor létrehozhatunk új kategóriát, majd áthúzhatjuk egy mozdulattal a kívánt tranzakciót. A telefonos alkalmazás még teszt fázisban van. Amennyiben megtetszett, a weboldalukon találhattok egy e-mail címet, amelyen kérhetitek, hogy privát tesztelővé váljatok, annyit kell csak tennetek, hogy megírjátok az Appstore/Google Play áruházban használt e-maileteket.

További cikkek
Top