Kultúra
2017. 05. 21. - Ádám Bánóczki

Slow Budapest

A mai felgyorsult világban néha csak azt vehetjük észre, hogy folytonos rohanásban vagyunk, és mindig csak kapkodunk. A jelenlegi modern technikának és a világ gyors léptekben haladó fejlődésének köszönhetően az internet és saját okostelefonjaink nélkül már el sem tudnánk képzelni a mindennapokat. Ismerős az érzés, amikor szinte már abból állnak a napok, hogy állandó versenyt futsz az idővel, ami a végére már teljesen megszokottá válik? Pontosan ez volt az, ami ösztönözte a nemzetközi slow mozgalmat arra, hogy minden lehetséges módon megpróbálják az embereket arra ösztönözni, hogy egy kicsit lassítsanak és igyekezzenek megragadni a jelen pillanatait és minden tekintetben kiélvezni azt.

A nemzetközi slow mozgalom még 1986-ban született Olaszországban. A kirobbanását egy Carlo Petrini nevezetű olasz gasztroblogger nevéhez kötik, aki egy gyorsétterem megnyitása ellen próbált fellépni. Ekkor még csupán csak a Slow Food mozgalmát helyezték előtérbe, ami az étel elkészítésének és fogyasztásának élvezetére próbálta felhívni ezzel a figyelmet. A mozgalomban résztvevők száma rekordsebességgel bővülni kezdett, és így igen hamar eljuttatták a világ számtalan más pontjaira is. Petrini irányításával megfogalmazták az alapelveiket és csapatokba szerveződtek, aminek köszönhetően mára már a slow mozgalom szinte egy életfilozófiává válhatott. Napjainkban nagyjából már minden jelentős országba eljutott és jelen van ez a törekvés, ami az étkezés és a lassú életmód szempontjából vált igazán jelentőssé.

Magyarországon Slow Budapest néven van jelen, amely egy folytonosan változó és megújuló társaságot tudhat maga mögött. Lényegében a törekvéseik arra irányulnak, hogy a felgyorsult nagyvárosi élet ellen fellépjenek és lefékezzenek minket ebben a mindennapi kapkodásban. A Budapesten megvalósított mozgalom kitalálója Krajcsó Nelli, aki maga is ezeknek a problémáknak az áldozata volt, amitől később egészségügyi gondjai is jelentkeztek. Ennek hatására döntötte el, hogy visszavesz a tempóból és megpróbálja inkább megragadni és kiélvezni a jelen által nyújtott pillanatokat, amit a sikerek hatására igen hamar elkezdett másokkal is megosztani. Mára egy önkéntesekből álló csapattal a háta mögött igyekszik eljuttatni az emberekhez a mozgalom filozófiáját. Kreatívabbnál kreatívabb ötletekkel próbálják magukra irányítani az emberek figyelmét, emellett heti rendszerességgel kaphatunk tőlük slow tanácsokat, és lehetőségünk van ellátogatni a különböző eseményeikre és csoportos találkozóikra. Komolyabb eseményeik közé sorolható az általuk rendezett „slow food” rendezvény, de szerveztek már „slow hetet” is. Aki elsőre nem elég biztos magában, de kipróbálná miként is működik ez valójában, annak lehetősége van a honlapjukon és egyéb közösségi portálokon megtekinteni a mozgalom által ajánlott életmódváltási tippeket vagy esetleg olyan helyszíneket, amelyekre ellátogatva kaphatunk egy kis töredéket ebből az életérzésből. Ennek hatására felbátorodva így tettünk mi is, és felkerestünk néhányat ezek közül:

Gül Baba utca

A város zajától, a Margit körúttól nem messze találunk egy keskeny kis utcát, ami mellett lehet, hogy nap mint nap elsétálunk. Nem csoda, hiszen a megszokott budapesti házakhoz képest sokkal másabbak, itt nem a paneltömbökkel és bérházakkal találkozhatunk. Egyébként Budapest egyik legrégebbi és legmeredekebb utcája, amit még ma is macskakövek borítanak. Autóval behajtani csak egy irányból lehet, az utca másik végén egy lépcsősor van, ami a Vérhalom utcára vezet. Azonban az utca felénél található még egy lépcsősör, ami a Gül Baba türbéjéhez visz minket.  Aki errefelé sétál biztos, hogy egy különleges élménnyel gazdagodhat.

Filozófusok kertje

Következő megállónk a Gellért-hegyre vezetett. Mindenki ismeri a legnépszerűbb helyét a Citadellát, sőt lehet, hogy már többünk járt ott. Azonban a hegynek van más pontja is, amely érdekes lehet, kevesebb a turista, de innen is mesés kilátás nyílik a városra, ez pedig nem más mint a Filozófusok kertje. Az Erzsébet híd lábától egy kis túrával könnyedén feljuthatunk. Nevét egy filozófusokról készült alkotásról kapta, amit a parkban láthatunk. A szoborcsoportban jelen van Buddha, sőt Jézus Krisztus is. Mindenesetre mindenképp érdemes ellátogatni ide, hiszen a belváros nyüzsgésétől kicsit el tudunk szabadulni, a kilátás pedig páratlan.

Bujdosó Kert

Napunk utolsó állomása kicsit kilóg a sorból, nem egy szabadtéri helyet kerestünk, hanem egy olyat, ahol a túránk után kicsit megpihenhetünk. Választásunk a Bujdosó Kertre esett, és nem bántuk meg. A 8. kerületben található, közel a Harminckettesek teréhez, a Vajdahunyad utcában. Az utcáról betérve nevéhez hűen egy kerthelyiségbe érkezünk, aminek a hangulata teljesen más, mint a megszokott körúti kocsmáké. A kertrészen kívül van egy nagyobb fedett része is, ahol billiárd és csocsó várja az embereket, valamint a koncerteket is itt szokták tartani. Egy izgalmas és nagyon színes hely, lehet enni és inni is, az árak pedig barátiak. Aki egy olyan helyet keres, ami  teljes mértékben eltér a szokásostól, annak mindenképp ajánljuk.

Ha szeretnétek egy kicsit lelassítani a rohanó hétköznapok mellett, mindenképp érdemes a Slow Budapest oldalát felkeresnetek, hiszen rengeteg színes és változatos helyszínt felsorolnak, ahova érdemes ellátogatni, ha már elegetek van. Jó lassítást kívánunk!

Bogi & Ádám

További cikkek
Top