Sport
2015. 02. 01. - Hűvös-Récsi Bence

Show vagy sportesemény?

Már nem is kell többet aludnunk, hiszen itt a Nemzeti Football Liga várva várt döntője, azaz a Super Bowl. Idén igazán pikáns összecsapásra számíthatunk, hiszen a New England Patriots rendelkezik a legeredményesebb támadósorral, míg az ellenfelük, a címvédő Seattle Seahawks a hihetetlenül erős védelméről híres. A két főszereplő csapat előtt szeretném bemutatni, hogy miért is ez a világ egyik legnézettebb sporteseménye, és miért is vonz egyre több magyart ez a sport évről évre.

Előzmények

Az USA-ban sokáig tervben volt, hogy az egyszerre futó két bajnokságot, az AFL-t és NFL-t összeolvasszák, így létrehozva egy mega-döntőt, amit később Super Bowlnak neveztek el. 1966-ra a terv megvalósult, azonban még a formális tárgyalások miatt az egyetlen nagy bajnokság hivatalos kezdete csak 1970-re teljesült. A két időpont között azonban megrendezték a SB apjának is nevezhető AFL-NFL World Championship Game-et 1967-ben, amit a sportág legnagyobb múltú csapata nyerte meg elsőként, a Green Bay Packers, a Kansas City Chiefs ellen. Érdekesség, hogy 1970-ben a döntő kupáját elnevezték Lombardi trófeának, tisztelegve a Packers híres edzője Vince Lombardi emléke előtt, aki maga is megnyerte a nagy kupát az első két döntő után. Jelenleg a legtöbb SB győzelemmel a Pittsburgh Steelers rendelkezik, összesen hattal. A játékosok, az edzők, stábtagok és a vezetőségi tagok győzelem esetén a dicsőség mellett hazavihetnek egy gyűrűt is, ez egyfajta státuszszimbólum a sportágon belül. A nagyobb, rangosabb rendezvényekre a játékosok előszeretettel veszik fel, jelezvén, ők már bajnokok. Minden bajnoki cím után jár egy. A mérkőzés után a döntő legjobb játékosa egy külön díjban is részesül, ez pedig az MVP cím, amihez egy autó is jár. Mellesleg a vasárnap is látható Patriots irányítója Tom Brady is rendelkezik 2 MVP címmel.

A játék maga nagyon összetett, első látásra egy mérkőzés összevisszaságnak tűnhet, a nem folyamatos játék pedig néhol zavaró, főleg azok számára, akik a rugós focin nőttek fel, azonban pont az állandó meglepetései, csavarjai adják az igazi zamatát ennek a kemény sportnak. A posztokat, szabályokat most nem ismertetném, azonban ha valaki még a vasárnapi döntő előtt szeretne felkészülni az ’anyagból’, ITT megteheti.

A Super Bowl több, mint egy sportesemény

Az USA-n belül az így is hihetetlenül népszerű amerikai foci (NBA, MLB, NHL kevésbé nézettek) mérkőzéseinek közvetítéseit milliók követték, és emiatt adott volt, hogy a mérkőzés mellé egy showt is lehet köríteni, hogy még több nézőre tegyen szert, nem feltétlenül csak a sportrajongókat megcélozva. Népszerűségét napjainkban az is bizonyítja, hogy a nemrég megrendezett egyetemi nagy döntőt is 33 millió ember követte élőben. Mára a SB napja piros betűs napnak számít az Egyesült Államokban. Teljesen mindegy, ki kinek szurkol, ezt a meccset mindenki megnézi. Az NFL varázsához hozzátartozik, hogy a drukkerek a mérkőzés előtt nekikezdenek az ’alapozásnak’ és itt nem csak az italfogyasztásra kell gondolni. A hatalmas távolságok miatt a látogatók nagy része autóval jár, és a teli parkolóban egy spontán karnevál szokott kialakulni. Erről itt találtok képeket. A sportcsatornák természetesen már a kezdő sípszó előtt akár öt órával is nekikezdenek a beharangozónak, kielemezve az egész szezon legfontosabb eseményeit.  Próbálnak mély elemzésekbe belemenni, vajon mi is fog történni a meccsen. Nos, ez az a sport, amiben akár 10 másodperc alatt kétszer is változhat az állás, így nagyon nem érdemes ezeknek akkora feneket keríteni. A hihetetlenül elnyújtott adásidőbe azonban könnyedén be lehet rakni több tucat reklámot, így a nézettség mellé jókora bevételt lefölözni. Ezek szerves részét képezik a mega-shownak, ahogy az is, hogy a himnuszt hírességek adják elő évről évre – tavaly a négyszeres Grammy-díjas Renée Fleming amerikai operaénekesnő, megtámogatva az élményt a pálya felett elrepülő vadászgépekkel. Idén a Cardinals stadionja, a University of Phoenix Stadium ad helyet a döntőnek. Az általános félidei 15 perces szünet a döntőn ki van tolva 30 percesre, emelve a feszültséget, az izgalmakat és persze a reklámidőt. A legnagyobb cégek és filmstúdiók versengenek, hogy 30 másodperces reklámjaikat leadhassák a szünetekben. Egy ilyen hosszúságú TV spot ára 4 millió amerikai dollár!

A tavalyi év legjobb reklámjai:

A 30 perces nagy szünet, avagy a halftime show egy különálló műsornak is tekinthető, nézettsége sokszor túlnő a meccs alatti adatoknál. Nem véletlen hiszen, ilyenkor az aktuális popsztárok lépnek fel egy 15 perces külön koncerttel – tavalyelőtt Beyoncé, az előző évben pedig Bruno Mars szórakoztatta a népet. Az összecsapást nem követők – többnyire nők – ilyenkor átkapcsolnak erre a pár percre. Idén Katy Perry fog fellépni.

Számokban is lenyűgöző az esemény, a tavalyi összecsapásra az USA-ban 112 millió ember volt kíváncsi, és a félidei showra még ennél is többen, 115 millióan, ami egyébként bekerült a Guinness Rekordok könyvébe is.

Magyarországon a döntőt a 2000-es évek elejétől fogva közvetíti a SportTV, felvezetőként pedig idén is a TrashTalk különadását nézhetjük. A kommentátori székbe sokunk kedvence Faragó Richárd ül, közvetítő társa pedig a külkeres Bencsics Márk, aki nem mellesleg magyar bajnok irányító. Egyetlen hátránya, hogy élőben tekintsük meg a döntőt az a magyar idő szerinti hajnali adás. Pont emiatt sok magyar szurkoló hetekkel előtte kiveszi szabadnapnak a vasárnapi mérkőzés utáni hétfőt. Itthoni népszerűségnek a hazai közvetítés mellett jót tett, a magyar származású Meskó Zoltán szereplése is az NFL-ben, aki nem mellesleg Super Bowlt is játszhatott a New England Patriots csapatában. Nem véletlen, hogy hazánkban a Pats szurkolói vannak többségben. A játékossal készült interjút lentebb nézhetitek meg, illetve egy legendás jelenetet is, már Faragó Richárd tolmácsolásában.

Főszereplőink

Az idei döntősök utolsó lépései a csúcs felé: AFC oldalról a New England Patriots jutott be, miután végig dominálta a divízió döntőt és 45-7-re nyerni is tudott az Indianapolis Colts ellen. NFC oldalról a Seattle Seahawks, akiknek a Super Bowlba jutásuk korántsem volt izgalommentes. Egy perccel az utolsó negyed vége előtt még a Greenbay Packers vezetett 14-19-re (félidőben 0-16). De ekkor jött az év legnagyobb comebackje, kezdve egy sikeres onside kick-kel (rövid, pattogós kirúgás) amit egy 24 yardos Marshall ’’Beast Mode” Lynch touchdown követett, végül hosszabbításban Russel Wilson eleresztett egy győzelmet érő passzt, és ezzel 28-22-vel búcsúztatták a Sajtfejűeket.

Nézzünk pár érdekességet a csapatokról és játékosaikról, kezdve a ’’sztárokkal”, azaz az irányítókkal. Patrióták vezérének, Tom Bradynek ez már a 6. döntőbeli szereplése, és ha nyernek, négy SB győzelmével egy olyan legenda mellé társul aki – nem mellesleg a példaképe is – nem más, mint Joe Montana. Vele szemben a seattle-i gárdát a fiatal, 26 éves Russel Wilson vezeti, aki győzelemmel pont Tom Brady rekordját dönti meg (legfiatalabb irányító két SB győzelemmel). Edzők szemszögéből nézve a madarak edzője, a 63 életévével Pete Carroll lenne a második legidősebb edző, aki a Super Bowl győzelembe vezeti csapatát Tom Coughlin (a New York Giants vezetőedzője) után. Bill Belichick, a bostoni alakulat edzője az NFL postseason (rájátszás) legeredményesebb edzője.

A két csapat két különböző játékstílussal rendelkezik, ez adja meg a sajátos erősségüket. Míg a New England csapatában a támadósor a dominánsabb, azon belül is a passzjátékok, nagyban köszönhetően Rob Gronkowskinak. A Seattlenél a védelem dominál (múlt év után másodszorra jutottak a döntőbe ’a liga legjobb védelme’ címmel). Ebből kifolyólag kifejezetten érdekes végjátszmához jutottunk, Tom Brady és elkapói szemben a ”Legion of Boom”-mal (a Seahawks híressé vált passz elleni védelmi sora olyan nevekkel, mint Chancellor, Sherman és Thomas). Mint tudjuk, csak passz játékkal vagy csak védelemmel nem lehet meccset nyerni, így a futó játék is nagy szerepet ad a döntő végkifejletében. Mind a két csapattól várhatunk nagy játékokat a földön is, Brady csapatát LeGarrette Blount segíti, aki nagyban hozzásegítette a csapatot a döntőbe jutáshoz az utolsó meccsen (3 touchdownt is szerzett). Wilson mellett pedig a már említett Marshall Lynch áll, aki amellett, hogy már négy egymást követő szezonjában futott több, mint 1000 yardot és szerzett több mint 10 TD-t, mostanában a médiában is cirkuszt kavart a kötelező meccs utáni interjúival. Az NFL szabályzata kimondja, hogy a játékosoknak kötelező a sajtó előtt megjelennie, ha nem teszi, több ezer dolláros büntetésre számíthatnak. A mostani SB előtti 3 napban háromszor 4 perces interjút jelent. Lynch, hogy a büntetést megússza, szabályoknak megfelelően meg is jelent, azonban ahogy egész évben tette, egy mondatot volt hajlandó mondani

Egy kis ízelítő a két szupersztár irányítóból: BradyWilson

És végül egy Super Bowl előtti Mortal Kombat, avagy Gronkowski Lynch ellen!

Megérdemelten nyert a Patriots?

Igen
Nem
Nem a Patriots nyert, a Seahawks vesztett
Nehéz kérdés

További cikkek
Top