BGE
2018. 03. 21. - Asbóth Sára

Safeskin, avagy a feltörhetetlen kiegészítő

Elhagytam! Ellopták! Otthagytam! Nem találom! Nem tudom, hova tettem utoljára! Elvitték!” Ismerős? Manapság, a 21. században e kétségbeesett kifejezések egyre többször használttá, illetve felismerhetővé váltak. Természetesen ezek hallatán nem feltétlenül a füzetünkre vagy könyvünkre, igazából semmi másra, csak a telefonunkra asszociálunk.

A telefonunkra, mely az évek során értékesebb tárggyá vált, mint a személyi igazolványunk vagy a lakcímkártyánk. Ez a tény nem tölt el büszkeséggel bennünket, de lássuk be, ha az értéktárgyainkra gondolunk, a mobiltelefonunk, ha nem is az első helyen, de az elsők között szerepel.
Az érzés sem lehet ismeretlen mindenki számára, amikor a szokásos helyünkre nyúlunk, ahová a telefonunkat szoktuk becsúsztatni, és nincs ott, ami főleg a nőknél van így, hiszen tudjuk mit takar az a bizonyos „női táska rejtelmei” misztikus kifejezés. A lényeg, hogy nincs meg a telefonunk. Jobb esetben előkerül épségben vagy darabokban, betört képernyővel vagy anélkül, de meg lesz, ám rosszabb esetben egész hosszú időre vagy örökre nyoma veszik. Sajnos ez manapság egyre gyakrabban előforduló eset, melynek okozója nem más, mint saját magunk, ha jobban belegondolunk, hiszen a folyamatosan erősödő figyelmetlenség, a fáradtság, a stressz olyannyira eluralkodik rajtunk, hogy ha csak egy pillanatra is, de kikapcsol az agyunk, és teljesen elvesztjük a Földdel való kapcsolatunkat. Persze gyorsan észbe kapunk, amikor a metrón bemondják az állomást, ahol le kell szállnunk, vagy amikor az elvesztett egyensúly eredményeképpen a fele kávénkat magunkra öntjük, de ennyi idő alatt sajnos nagyon könnyen és gyorsan lopás áldozatává válhatunk, legyen szó profi vagy egy „pályáját kezdő” zsebtolvajról.
Eme cikkem nemcsak a lopás veszélyéről és tulajdonaink védésének felhívásáról, hanem egy ilyen esetet meggátolni képes iPhone tokról szól.

Az érzés, mely a fentiekben említésre került, ma nagyon ismerősen cseng Sohajda Júliának és két testvérének: Csongornak és Ábelnek. Hogy kik ők? Hat elvesztett iPhone volt tulajdonosai, de ami a legfontosabb, a Safeskin alapítói. Hat igencsak tragikus helyzet után úgy döntöttek, hogy a sajnálat és a hiszti helyett inkább létrehoznak egy lopásgátló telefontokot az iPhoneokra fejlesztve.
Kezdetben csak hárman indultak, de az ötlet létrejöttével csatlakozott hozzájuk még két tag.

Íme tehát a tagok és a feladataik:

Sohajda Júlia: A Safeskin arca és hangja. Két évet kint tanult és dolgozott is Kanadában, feladata az üzletfejlesztés és az értékesítés.

Sohajda Csongor: Az ötletember. Az ő gondolata volt a Safeskin megalapítása, emellett a mai napig folyamatosan dobja fel az elképzeléseket, hogy mivel lehetne fejleszteni magát a tokot.

Sohajda Ábel: A pénzügyes ember. Pénzügy-számvitel szakon tanul a Közgáz egyetemen, családja körében arról híres, hogy már gyermekkorában is a pénzzel játszott.

Szilágyi Richárd: A zseni. Ha szilíciumrólm van szó, az mind az ő feladata. A Budapesti Műszaki Egyetem villanykarán bukkantak rá a csapat tagjai.

Macher Péter: A technikai, tapasztalt szaki. Míg a többiek még csak a húszas éveikben vannak, ő már a harmincas éveit járja, ő a Safeskin vezér- és technikai igazgatója is egyben.

A Safeskin 3 elemből áll:

A tok. Két részből áll, amelyek egy speciális retesszel zárulnak össze, hátul bőrbetétes. Emberi erővel feltörni lehetetlen. Az alsó tok, miután összezárult a retesz, alul egy töltőfejes csatlakozóval kapcsolódik a telefonhoz, mely megakadályozza, hogy lopás esetén kikapcsolják, vagy használják a telefont.

A szem. Olyan, mint egy kulcstartó, melyet magunknál kell tartani, így tud kapcsolódni Bluetooth-on a telefonunkhoz. Ez érzékeli, hogyha elkerül a telefon, milyen messze is távolodott el a tulajdonosától. Továbbá ezzel lehet feloldani a reteszt, érdekes módon nem számokkal, mint a képernyőzárnál, hanem három színből álló színkóddal.

Az app. Személyre szabható beállítások lehetségesek például, hogy hány méter távolságot engedünk meg magunk és a telefon között (3,5 vagy 7-8 métert), valamint meg lehet adni biztonságos zónákat is (otthon, munkahely).
Ha esetlegesen lopás tárgyává válna a telefon, rajta ezzel a tokkal, akkor azonnali sípolásba kezd, a kezdőképernyő leblokkol, tehát nem lehet vele semmit sem csinálni, és addig szól a riasztó, amíg a korábbiakban említett szem gombnak lenyomásával meg nem szüntetjük a riasztást.

Magyarországon az első Safeskin tokok 2018 nyarára vannak betervezve, iPhone 7, 8 és X típusokra lesz elérhető. Az induló ár 125 dollár.

Az öt zseni egyelőre csak magyar beszállítókkal dolgozik, de a fő célpontjuk az USA és persze egész Európa.

További cikkek
Top