Kultúra
2015. 12. 17. - Norbesz

Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…

 

A mondat, amit nincs olyan, aki ne ismerne. A filmek, melyek megváltoztatták a sci-firől alkotott véleményünket, vagy épp amik belevezettek ebbe az elképesztő világba. A Star Wars franchise világszerte elterjedt kultusszá vált. Az áradat betört szinte minden piacra, és akik gyorsan kapcsoltak, meg tudták lovagolni ezt a hullámot. A kiegészítő könyveken kívül rengeteg kütyüvel, legóval, játékkal, rajzfilmmel, rendezvénnyel találkozhatunk, nincs olyan terület, amit a Star Wars ne hódított volna meg.

Mit szólnátok, ha a BGF – Külker, akarom mondani BGE – Külker ilyen képet festene a térképen?

Decemberben, 10 év után újra visszatér a Star Wars a mozivászonra a 3. trilógia első részével, azonban már a Disney kezei közül és a Star Wars filmek eddigi legmagasabb, 200 millió dolláros költségvetésével.

Most bemutatunk nektek pár érdekességet, amit talán eddig nem is tudtatok a Csillagok háborúja filmekből, illetve pár kulisszatitkot a filmek készüléséről.

Az első, azaz az eredeti trilógia
Ez ismertette meg velünk azt a vészteljes világot, ahol a lázadók és a birodalmiak összecsapnak. Megismerjük az ikonikussá vált szereplőinket, Leia-t, Luke-ot, Han Solo-t, Darth Vader-t és a többieket. Lucas rajtuk keresztül varázsolt el minket, mutatta be az Erőt, ami után milliónyi fiatal és idős, kicsi és nagy próbálgatta magához húzni az asztalon lévő távirányítót.

1977 – Csillagok háborúja (Új remény)

– Ki lőtt először? Talán ez a Csillagok háborúja egyik legvitatottabb kérdése. A jelenetben Greedo és Han Solo fognak egymásra fegyvert. Az 1977-es változatban még Han húzta meg előbb a ravaszt, azonban 1997-ben, amikor felújították a filmet, ezt a pillanatot megváltoztatták. A jelenet újravágása azért történt, mert a nézők Solo kapitányt hidegvérű gyilkosnak állították be, azonban nem az.

– Biztosan emlékeztek Tarkin nagymoffra, aki szigorú arccal osztogatta a parancsokat a Halálcsillagon. Az őt játszó Peter Cushing túl kényelmetlennek találta az egyik jelmez részét, méghozzá a birodalmi egyenruhához tartozó csizmát, ezért papucsban állt mindvégig a kamerák előtt. A színész lábait soha nem láthatjuk a filmben.

– Kedvenc kék-fehér asztrorobotunk, R2D2 belsejében bizony egy valódi törpeszínész ült, Kenny Baker. A színész arra emlékezett vissza, hogy a forgatási szünetekben gyakran elfelejtették, hogy ő ebben a fémhengerben van, cserébe a stáb a jelmez belsejét lengén öltözött nők képeivel tapétázta ki neki.

– A színészeken és a filmen dolgozó embereken kívül van még valaki, aki milliókat keresett rajta, ráadásul úgy, hogy semmi köze nem volt a filmhez: ő Steven Spielberg. George Lucas a 77-es forgatáson semmi esélyt nem látott filmje sikerére, idegösszeomlást kapott. Ekkor látogatta meg barátját, Spielberget, aki ekkor épp a Harmadik típusú találkozásokat forgatta, amiről úgy gondolta Lucas, hogy nagyobb sikere lesz, mint az ő filmjének. Végül egy fogadást kötöttek: mindketten megkapják a másik filmjének 2,5%-át. Spielberg járt jobban, ugyanis kb. 40 millió dollárt nyert a fogadással.

1980 – A birodalom visszavág

– A film elején egy aszteroidamezőn lévő üldözésbe csöppenünk, ahol az egyik aszteroida egy krumpli. Amikor az Ezeréves Sólyom berepül a mezőbe, két aszteroida kering a kép bal felső szélétől jobbra lefelé. Amikor a második szikla is eltűnik, akkor jön képbe a bal alsó sarokban még egy, ez a krumpli. Ugyanebben a jelenetben látható egy cipő is, ugyanis az egyik technikus olyan mérges lett Lucasra, amiért rengetegszer kérte az egyik snitt újrafelvételét, hogy idegességében behajította a cipőjét a jelenetbe.

– A galaxis egyik legöregebb, legapróbb, de egyben egyik legerősebb jedi mesterét, Yodát valójában nem egy animatronikus báb alakította volna, hanem egy jelmezes majom, akinek botot adtak volna a kezébe. Szerencsére a rendezőt sikerült lebeszélni erről az ötletről, hiszen az állattal biztos, hogy gond lett volna a forgatás során. Ekkor kérték fel Frank Ozt, hogy alkossa meg Yoda bábfiguráját.

– Emlékeztek a filmtörténelem egyik örökzölddé vált mondatára? „Luke, én vagyok az apád!” A filmkészítők a forgatás alatt végig titokban tartották, hogy Darth Vader Luke Skywalker apja, és még a Luke-ot alakító Mark Hamillnek sem mondták meg, hogy még hitelesebb legyen a színészi játéka. Azonban nem csak ő, hanem David Prowse (Darth Vader) is csak az utolsó pillanatban kapta meg az igazi szövegkönyvet.

1983 – A jedi visszatér

– A Tatooine bolygó legrettegettebb hutt gengszterének, csempészfejedelmének, Jabbának bábját három hónapig készítették. Az 1 tonnás bábu belsejében két ember ült, az egyik irányította az egyik kezét és a nyelvét, a másik a másik kezét, valamint a száját és a fejét. Egy alacsony bábos mozgatta a farkát, egy ember a háta mögül irányította a fejét kívülről, és egy újabb ember távirányítással alakította Jabba arckifejezéseit és a szemeit. A báb ára félmillió dollár volt.

– Ha már Jabbánál tartunk, mindenkinek az a jelenet jut róla eszébe, amikor Leia láncra kötve a hutt csempész előtt fekszik arany bikiniben. Ennek a bikininek több változatát használták a forgatás alatt, ugyanis készült egy fém változat, amit a közeli felvételeken használtak, valamint készült egy gumiból is az akciójelenetekhez.

– Kék, zöld és piros? A jedik fegyvere? Ez a fénykard. A filmben minden fénykard újrahasznosított kellék volt, mivel a két film forgatása között Vader kardjának markolata eltűnt, így Vader kardja eredetileg Luke-é volt, Luke kardja pedig Obi-Wan fénykardja volt.

A második trilógia bevezetett minket az előzményekbe
Láthatjuk a kis Anakint felnőni, ahogy érzelmei felül kerekednek rajta és átcsábul a sötét oldalra. Obi-Wan-t, akit anno idős öregként ismertünk meg, és ahogy padavanból mesterré lesz, és kezébe veszi a kiválasztott útjának egyengetését. Sokkal szélesebb látásmódot adott nekünk, és kitárta előttünk, hogy milyen nagy is a galaxis, amiben annyi ármány és összeesküvés történik. Tagadhatatlan, hogy szinte minden iskolai farsangon megjelentek a jedi tanoncok a speciális hangeffektekkel ellátott világító lézerkardjaikkal és szálltak szembe a legjobb jelmez díjáért a Hobbitokkal és a Neókkal.

1999 – Baljós árnyak

– A Jedi Tanács egy kerek helységben, körben ülésezik. Anakint próba elé állítják, ahol ki kell találnia mire gondolnak a többiek, az egyik tárgy egy kehely. A jedik fegyvere a kard, így már csak a kerek asztal hiányzik ahhoz, hogy a Pendragon legenda megelevenedjen előttünk vagy Artúr király és a kerekasztal lovagjai, akik a Szent Grált – azaz egy kelyhet kerestek.

– Qui-Gon szinte ugyanazokkal a szavakkal írja le Mos Espát, mint Obi-Wan Kenobi az Egy új reményben Mos Eisleyt.

– Egyetlen olyan jelenet van a filmben, ahol nem használtak vizuális effektusokat, ez pedig az a rész, amikor a Neimoidi hajó tárgyalótermébe beárad a mérgező gáz.

– Ewan McGregor sokat vizsgálta Alec Guinness alakítását az Egy új remény című részben. A színész még Obi-Wan akcentusát is megtanulta.

– Qui-Gon Jinn kommunikátora valójában egy átalakított Gilette Sensor Excel Razor női borotva.

– Amidala hercegnő palotájában az egyik boltíven Lucas portréját láthatjuk.

– A film 136 percéből nagyjából 10-15 perc nem tartalmaz semmilyen speciális effektet.

2002 – Klónok támadása

– Luke Skywalker lobbanékonyságát átvették Anakin Skywalker karakterébe, ámbár jóval érzelem orientáltabbá tették, így aki maratont tart és koncentrál, megfigyelheti a hasonló gesztusokat.

– Minden rohamosztagos CGI-al volt kivitelezve. Egyiküket sem játszotta valódi szereplő.

– Lucas addig finomítgatta a forgatókönyvet, hogy az végül csak három nappal a forgatás előtt készült el, de a cselekmény még ekkor sem volt végleges; a forgatás alatt, de még hónapokkal a felvételek befejezése után is készültek új képsorok, amiket az utómunkák során illesztettek a filmbe.

– Lucas módszere a hagyományos „előkészítés-forgatás-utómunka” sorrendnél sokkal rugalmasabb volt: „Ez tulajdonképpen egy normális 72 napos forgatás volt, csak éppen 18 hónapig tartott.”

2005 – A Sith-ek bosszúja

– A forgatás alig 55 napig tartott.

– A stáb egy része még Olaszországba is elutazott, hogy felvételeket készítsen Szicíliában az Etna kitöréséről, amelyet a Mustafaron játszódó jelenetekbe illesztettek be az utómunkák során.

– Palpatine öltöztetése bizonyult a legnagyobb kihívásnak. „A cselekmény előrehaladtával a jelmeze egyre sötétebbé válik. Eleinte szürkét és barnát visel, később már feketébe hajló színeket, ezzel is jelezve, hogy közelebb kerül a sötét oldalhoz.”.

– Anakin öltözetét is hasonlóan, árnyalatonként sötétítették, míg végül megkaptuk a fekete csuklyás, érzelmileg labilis kiválasztottat, aki egyensúlyt kellett volna hozzon az Erőbe. Ezzel szemben Obi-Wan ruháján nem változtattak, a végső küzdelem során tisztán kivehető, ahogy az öltözékekkel érzékeltetik a jó és a gonosz küzdelmét.

A harmadik 30 évvel a Jedi visszatér után játszódik
A birodalom megbukott, azonban az Ellenállásnak (korábbi lázadók) a Birodalom bukása után, annak maradványiból szerveződő Első Renddel (First Order) kell szembenézniük, így a harcok tovább folytatódnak a rohamosztagosokkal, és a továbbra is elfeledett jedikkel. Nem tudunk sokat az új részről, azonban jó pár konspirációs elmélet látott már napvilágot a trailerek megjelenésével. Mindenesetre reméljük, hogy nem egy biztonsági játékot folytató filmet láthatunk majd, hanem lesznek benne olyan csavarok, amiktől leesik az állunk. Mi a legmegdöbbentőbb fordulatnak azt az elméletet tartjuk, miszerint Luke a film végén átáll, felfedi, hogy ő a sötét oldalt erősíti, és megütközik egykori barátjával, Han Solo-val, és végez vele. Na ez egy igazán pörgős, fordulatos folytatásokkal kecsegtető, ütős befejezés lenne.

Mi már tűkön várjuk, mit hoz ez az új trilógia, valamint a soron következő különálló epizódok. Szemet gyönyörködtetésben nem lesz hiány, és reméljük a sztori is hasonlóan brilliánsan lesz kivitelezve.

Az Erő legyen mindannyiunkkal!

Bogi & Norbesz

További cikkek
Top