BGE
2019. 10. 30. - Kovács Tímea

Putyin budapesti látogatása

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán tesz látogatást Magyarországon, ennek következtében forgalomkorlátozásra, és több helyen lezárásokra kell számítani Budapesten, közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK). Az orosz elnök budapesti érkezének célja, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel folytathasson tárgyalásokat. A lezárások a szerdai nap folyamán 12 óra 30 perctől 19 óra 30 percig szakaszosan és időszakosan lesznek a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint.

Az október 30-i forgalomváltozás keretében szakaszosan lezárják a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér “E” porta – 4. számú főút – M0 autóút – M3 autópálya bevezető – Kacsóh Pongrác úti felüljáró – Kós Károly sétány – Hősök tere – Andrássy út – József Attila utca – Széchenyi tér – Lánchíd – Clark Ádám tér – Hunyadi János út – Dísz tér – Szent György utca – Szent György tér útvonalat.

„A látogatás már évek óta a szokott keretekbe illeszkedik, az aktuálpolitikai fejleményeket logikailag nem érdemes idekapcsolni. Az ilyen munkatalálkozó napirendjén olyan témák szerepelnek, amelyek egyeztetést, felülvizsgálatot igényelnek, illetve a felek meghatározzák a következő időszak teen­dőit is” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ilyash György.

Feltételezhető, hogy az idei budapesti látogatásának célja, hogy a gázszállítást érintő újabb megállapodásokat vitassák meg, pontosabban a kétoldalú gázszállítási szerződést. A Külügyi és Külgazdasági Intézet Oroszország-kutatója szerint ez lehet az a tárgyalási pont, amelyben több mint valószínű, hogy előrelépés születik. A hosszú távú szállítási szerződés 2021-ben jár le, így ez időszerű is lenne. Továbbá az aktuális szíriai fejlemények is napirendre kerülhetnek. Szeptemberben a New York-i találkozón már volt szó az október 30-i tárgyalásról, akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval.

Ezen az eseményen megerősítették, hogy a két ország vezetője fontos gazdasági, szociális biztonsági és sporttal kapcsolatos megállapodást fog aláírni. Megállapodtak abban, hogy a két ország összehangolja erőfeszítéseit a közel-keleti keresztények védelmének érdekében. Ugyan ezen a találkozón Magyarország és Oroszország képviselői is elismerték, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, és segíteni kell az odatartozó közösségeit a Közel-Keleten. Megállapodtak abban, hogy a két ország összehangolja erőfeszítéseit a közel-keleti keresztények védelmének érdekében. Továbbá véglegesítették a szociális biztonságról szóló megállapodást, illetve az onkológia területén folytatott együttműködésről szóló megállapodást.

Az utolsó találkozás Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor között tavaly szeptemberben zajlott, amikor a magyar miniszterelnök meglátogatta Putyint Moszkvában. Akkor Putyin kijelentette, hogy Magyarország az egyik kulcspartnere Oroszországnak Európában, továbbá szeretné, ha a gazdasági kapcsolata a két ország között tovább erősödne. Az akkori sajtótájékáztatón elhangzott, hogy a Mol segíthet az orenburgi gázterület fejlesztésében, továbbá, hogy a Roszatom a közeljövőben elkezdi a paksi erőmű két új blokkjának építését. Az orosz elnök annak lehetőségét sem zárta ki, hogy a Török Áramlat megépítése után a gázvezeték egyik szárazföldi folytatása Magyarországon haladhat majd keresztül. A magyar miniszterelnök később úgy nyilatkozott, hogy szerinte ez nagyon jó lehetőség lenne a magyar gazdaságnak. “Habár eltérő katonai szövetséghez tartozunk, mindketten sikereink maximalizálásában vagyunk érdekeltek […] a mezőgazdaság, az energetika, és a gyógyszeripar területén jól haladunk” – jelentette ki a magyar miniszterelnök az együttműködésékkel kapcsolatban. “Magyarország készen áll, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank központja Budapestre költözzön” – tette hozzá.

Putyin hazánkba érkezése nem az első európai útja lesz 2019-ben, hiszen az elmúlt félévben szinte minden politikailag meghatározó személlyel tárgyalt. Talán a legnagyobb médiafigyelmet a júniusi Trump-Putyin kapta, ez a tárgyalás a G20 országcsoport csúcstalálkozó alkalmával történt Oszakában, és közel másfél óráig tárgyalt a két vezető. Kiszivárgott információk alapján a megbeszélés jó hangulatban telt, szó volt Iránról, Szíriáról, Venezueláról és Ukrajnáról, és a felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok javítása mindkét ország és az egész világ érdekeit szolgálja. Ezen kívül Putyin tárgyalásokat folytatott az ENSZ-főtitkárával, Ferenc pápával, és további európai miniszterelnökökkel.

 

További cikkek
Top