2014. 11. 05.

Xiu Xiu (USA)

 

Az új évezred független zenéjét figyelemmel kísérőknek biztosan ismerősen cseng a Xiu Xiu neve: Jamie Stewart lényegében egyszemélyesnek tekinthető projektje ugyanis a millenium körüli indulása óta folyamatosan jelen van az experimentális pop színterén; számos kellően őrült, művészi túlkapásokban sem szűkölködő lemezzel bombázva a kísérleti muzsika imádóit.

A kilengéseket, zajt és mély érzelmi töltetet fogyasztható formákkal keresztező zenész életműve nyúlik olyan hosszúra, hogy nagyon nehéz legyen azt röviden összefoglalni: a vokális elődeiként Nick Cave-et, Robert Smith-t és Morrissey-t emlegető Stewart már kilenc stúdióalbumot jelentetett meg, amelyek között csupán a sajátosan izgága hangulat, a nyughatatlan, műfajokon átívelő galoppozás és a sokszor nehezen emészthető kompozíciók jelentik a legfőbb kapcsolódási pontot. Ezen belül az összkép a protoelektronika, az érzelemdús gitárjáték és a szenvedéssel teli énektémák alkalmazásával éri el ezerszínű, gazdag mivoltát, ami kétségtelenül a Xiu Xiu sajátja. Ezért is lesz tele a diszkográfia sok-sok felfedezésre váró elemmel, és ezért is annyira nehéz megunni Stewart személyiségét még ennyi esztendő után is.

A Deerhooffal, Merzbow-val, és a Swans-szal is együttműködő zenész élőben is nyugtalanítóan pozitív élményt nyújt, dalai megelevenedve ugyanis még erősebben teperik le az embert, mint hanghordozón. Nem egyszer került ez már bizonyításra a hazai színpadokon, azonban a későn kelőknek sem kell csüggedniük: november 5-én ugyanis a Xiu Xiu ismét célpontba veszi a fővárost, hogy az év elején megjelent friss korongját is bemutassa nekünk pár kattogó dobalap és néhány siránkozó vokál társaságában.

Helyszín: Gozsdu Manó Klub

Időpont: 2014. november 5. 19:00

Jegyár: 2500 – 3500 Ft

Hivatalos oldal
Facebook oldal
Facebook esemény

Top