2013. 08. 03.

Why do not you say hello ever again?

A Deák Erika Galéria kiállításán a Moldáv származású, de már egy évtizede Magyarországon élő Alexander Tinei legújabb műveit mutatja be.

Tineit a technikai sokféleség jellemzi, emblematikus olajképei mellett készít kollázsokat, akril, akvarell, grafitmunkákat és installációkat is. Most bemutatásra kerülő sorozatán a vászon mellett elsősorban papírra dolgozik, erre festi, vagy rajzolja fel figuráit, akik most is megkapják jellegzetes Tinei tetoválásaikat. Alaptémáit fotók, személyes, vagy talált életképek adják, ahol a narratíva a részletek mellőzésével kerül ábrázolásra. Azonban míg eddig a képek fókuszában kizárólag az ember állt, most a környezet, a tárgyak is fontos szerepet kapnak, és a tér konkrétabb tájékozódási pontként szolgál. A szereplőket eredeti közegükből kiragadva egy másik világba helyezi át, sokszor borongós, kietlen, álomszerű helyekre. A jelenésszerű képfoszlányokat továbbgondolva, mintegy adalékként, szándékosan ront bele a festményekbe. Többek között erre a gesztusra is reflektál a kiállítás címe, egy nyelvtanilag helytelen kérdés, ami olyan zavart kelthet a hallgatóban, mint a firkákkal kizökkentett festmények a nézőben. Ez a “nyelvbotlás” pedig teljességgel megengedett Tinei univerzumában, ahol az arctalan vagy átváltoztatott emberek jelenléte nem pusztán az identitás és a hitelesség kérdéseit, de az idegenben való fájdalmas létezést, az asszimilálódás lassú és véget nem érő folyamatait is megkérdőjelezik.

Three painting by Alexander Tinei

A külföldön is elismert művész számos jelentős hazai és nemzetközi kiállításon vett részt, pl. a debreceni MODEM-ben, a prágai Rudolfinumban, a párizsi Hussenot galériában, lipcsei eigen+art-ban vagy a texas-i Knoxville Múzeumban. Alkotásai megtalálhatók a legjelentősebb magyar és nemzetközi gyűjteményekben.

Kiállítás dátuma: 2013. június 7. – augusztus 3.

Top