2014. 04. 30.

Vintage Swimwear Show

Táncművész, koreográfus, divattervező. A fiatal magyar designer, Schäfer Kata, átfogó tudásán és különleges szemléletmódján keresztül színes, merész de mindig stílusos ruháknak ad életet. Legyen szó színpadi elôadásokhoz tervezett darabokról vagy elegáns kis szoknyákról, minden egyes darab a minőség, a törődés es az egyedi tervezés elegyének védjegyeit viseli magán. A több mint 20 országban elismert és közkedvelt táncos-tervező, műhelytitkokról és a legújabb fürdőruha kollekciójáról mesél, melynek bemutatóján az A38 hajón vehet részt a nagyérdemű.

Vintage Swimwear Show

Táncművész, koreográfus, divattervező. A fiatal magyar designer, Schäfer Kata, átfogó tudásán és különleges szemléletmódján keresztül színes, merész de mindig stílusos ruháknak ad életet. Legyen szó színpadi elôadásokhoz tervezett darabokról vagy elegáns kis szoknyákról, minden egyes darab a minőség, a törődés es az egyedi tervezés elegyének védjegyeit viseli magán. A több mint 20 országban elismert és közkedvelt táncos-tervező, műhelytitkokról és a legújabb fürdőruha kollekciójáról mesél, melynek bemutatóján az A38 hajón vehet részt a nagyérdemű.

Hogyan mutatnád be magad dióhéjban?

Táncos-koreográfus és ruhatervező vagyok. 2010 óta foglalkozom ruhákkal. A saját márkám neve SCH azaz Schäfer Fashion. Elsősorban fellépőruhákra, színpadi show kosztümökre és táncruhákra specializálódtam. Mondhatni az eddigi  sikereimtől (hiszen több mint 20 országban akadnak vásárlóim) kaptam egy jó adag lelkesedést és motivációt arra hogy a divat más irányaiba is nyissak. Így kezdtem el a mindennapi viseletre alkalmas ruhákat tervezni. Szerettem volna, ha ruháim minden nőt megszólítanak. A darabjaimmal a lágyságot és a nőiességet igykszem a legnagyobb mértékben kiaknázni. Klasszikus, légies, nőies mégis egy kicsit modernebb köntösbe bújtatva.

Mi az ami tervezőként inspirál Téged illetve hogyan születik meg egy ruha darab?

Ami leginkább inspirál az a zene, mivel hozzászoktam ahhoz hogy úgymond ‘előadásokban’ gondolkozom. Egy részt azért, mert a saját fellépéseimet koreografálom meg és azért mert más táncművészek megrendelésére is rengeteg ruhát készítek. Amikor fellépőruhát tervezek, figyelembe veszem az előadás témáját, mondanivalóját és természetesen a művész karakterét. Amikor a mindennapi viseletre alkalmas ruháimat tervezem, akkor gyakorlatilag bármi amit látok vagy érzékelek hatással van rám. Van olyan is hogy egy kiegészítő inspirál egy ruhát, ez egy megfoghatatlan és már már lekövethetetlen dolog. Nagyon nagy hatással vannak és mindig is voltak rám az 50-es évek ruhái, nevességei és hangulatai. Már kislányként imádtam ezt a korszakot amit most legjobban ‘Hollywood vintage’-ként tudnék leírni. Az akkori sztárok, ruhák, stílusok nagyon megfogtak. Sok oylan ruhát is terveztem melyeket akkori film sztárok ihlettek mint például Marilyn Monroe vagy Marlene Dietrich. Mikor megszüli magát egy ‘ötlet’ nekem sokat segít, hogy  mozgásban és a tánc általt szerzett tudásom, az emberi testről szerzett tudásomon keresztül látom a ruhát mozgásban. Ez nekem nagy segítség és előny. Ezért is szeretek légies, könnyed anyagokkal dolgozni.

Mi a legnagyobb öröm számodra a tervezői munkában?

Számomra a legnagyobb öröm magában a folyamatban rejlik. A megrendelővel való megismerkedés, az igények és a stílusok összeegyeztetése. Ennek eredményeképpen egy megrendelt ruhában mindkettőnk lelke benne van. Aminek szintén nagyon örülök, hogy egyre nagyobb igény van az egyedilg megtervezett ruhákra. Az emberek szeretnek olyasmit hordani ami csak az övék és az ő kiteljesedésüket segíti. Ezt a részt élvezem a legjobban.

Mi az amin jelenleg dolgozol?

Nagyon készülök a következő fürdőruha és bikini bemutatómra, mely az A38 hajó születésnapján április 30.án kerül bemutatásra. Ezt a kollekciót szintén a pin-up, vinatge hangulat fog átitani. Az előző kollekcióm teljes mértékben az 50-es évek stílusát hozta, olyan fürdőruhákkal melyek picit zártabbak, magasabb derekúak és visszafogottabbak. Ebben az évben pedig szeretném a fiatalabb korosztályt is kiszolgálni. Azokat, akik szeretnének ennek a stílusnak megfelelően öltözködni a strandon de hajlandóak akár egy kicsit többet láttatni a testükből. Ezek napozásra alkalmas inkább  bikini jellegű darabok, alacsonyabb és magasabb derekú szabásvonallal egyaránt. Ami még különlegessé teszi majd az új darabokat, hogy az általam alkotott minták és motívumok lesznek felfestve rájuk. Ehhez egy speciális technikát alkalmazunk annak érdekében hogy még szebb eredményt érjünk el és az anyag lágy, a minta pedig tartós maradjon. Így nem kezdi ki a klór vagy a sós víz.
Az A38 hajó egy tökéletes helyszín ehhez a különleges divat bemutatóhoz, semmiképp nem a hagyományos módon szeretném megrendezni ezt a műsort. Ami kiváltképp nagy öröm számomra, hogy két nagyon kedves barátom és alkotó társam is hozzájárul majd a maga munkájával ehhez a divatbemutatóhoz. Koós Lili, sajáttervezésű, gyönyörű, a LIKO márka nevet viselő ékszereivel és Varga Norbert aki a modellek haján fog művészi munkát végezni. Lili alkotásai szerves része a bemutatónak ugyanis a fürdôruhákhoz készül egy egyedi LIKO ékszer kollekció kimondottan a nyár szerelmeseinek.
A show-nak a ‘Candy shop’ nevet adtam és ennek megfelelően szeretném hogy a műsor nagyon színes pin-up stílust és a hozzáillő hangulatot idézze. Azok akik követik a munkásságom akár a fellépéseim akár a ruháim kapcsán, tudják hogy nagyon szeretem az úttörő és egyedi dolgokat. Nekem fontos hogy mindig valami egyedit alkossak! Ennek a bemutatónak a megrendezése egy régi dédelgetett álmom, ezért igyekszem sok sok meglepetést szerezni azoknak akik ezt megnézik és felejthetetlen élményben részesíteni őket.

Akkor ha jól sejtem ez nem egy hagyományos fürdőruha bemutató lesz?

(Nevet) Nem! Attól egyáltalán nem félek, hogy hagyományos lesz…

Időpont: április 30. (szerda) 19:00

Helyszín: A38

Ingyenes!

Top