2013. 11. 06.

Tudósok, Ricsárdgír

 

A szaxofont feltaláló halhatatlan Tudós és szexista, Adolphe Sax előtt tiszteleg 199. születésnapján a Tudósok és a Ricsárdgír alkalmi koncertje, amelyen vj-k és dj-k, pionyírok és nyugdíjasok, munkások és menedzserek fognak együtt csárdásozni a koponyabeszakító szociális funkra. Az est vendége a bécsi szaxofonmágus Walter Hollinetz.

Tudósok 

A Tudósok napjaink legkedvesebb szuper-gruppja: a mikrofonnál kegyetlen írónk és festőnk, a zenekar-alapító drMáriás énekel és fúj, jobbján Tövisházi Ambrus, a Péterfy Bori and Love Band kitűnő vezetője játszik billentyűs hangszereken, balján a Brains kiváló basszusgitárosa, Endrei Dávid nyomja a szédítő futamokat, míg a doboknál Jeli Gergely, a Duna-kanyar legjobb dobosa zúzza a bőröket.

A Tudósok olyan stílusteremtő zenekar, amely a megszokott zenei irányzatokat kikerülve, közhelyeit kiforgatva egy vérbeli kelet-európai kritikus, szórakoztató és katarzis-produktív zenei nyelvet alakított ki, amely egyszerre jazz és underground, funk és punk, világzene és avantgárd. Vidáman tragikus dalszövegeik és semmihez sem hasonlítható sodró zenéjük napról-napra egyre több bölcs és naiv rajongót nyer az ember felszabadítása és az értelmes túlélés ügyének.

A Tudósoknak Budapest mellett Londonban, Moszkvában és Ljubljanában is kiadták egy-egy lemezét, emellett számos nemzetközi turnéjukon felléptek olyan patinás klubokban, mint a New York-i Knitting Factory, az amszterdami Paradiso, a moszkvai Dom, a berlini Supamolly, a londoni Bull’n’Gate, a párizsi Instants Chavirés, a ljubljanai Cankarjev Dom és még sok más.

A Tudósok története a Nem élhetek Milosevic nélkül c. kötetben olvasható.

Felállás:
drMáriás: ének, alt szaxofon, trombita
Tövisházi Ambrus: billentyűs hangszerek
Endrei Dávid: basszusgitár
Jeli Gergely: dob

Ricsárdgír

“2007-ben alakultunk vagy 2006-ban. 2009-től jobbak vagyunk, mert beszállt a Laci és a Bali. Eredetileg egy göndör hajú fiú kertjében léptünk volna csak fel, akit Dzsdzs-nek hívnak. Hogy miért ez lett a zenekar neve? Ezzel röviden egy kínai mondással válaszolnék: Sose fújd a szelet, míg az arcod a fejeden van.

Sok énekeslány fordult meg Ricsárdgír mikrofonja előtt. Mindegyik gyönyörű és tehetséges volt. Sajnálatos módon ezek a lányok úgy szétszéledtek, mint abban a híres svéd rajzfilmben, ahol valami zsiráfon utazott az egér.”

“Általánosan elfogadott igazság, hogy a csajok szeretik azokat a srácokat, akiknek van zenekara. Pont úgy, mint azokat, akiknek jó humoruk van. Kombinálva a kissé fura garázsrockot egy kőkemény adag komédiával, a Budapesti négyes lehet hogy bebizonyította, hogy ők az egyik legrafkósabb banda a világon. Azt vágtuk le az anyagaikból, hogy eléggé rajta vannak a csajozás témán, mert tele van velük az összes videoklipjük, mi pedig őszintén reméljük, hogy bejönnek ezek a húzásaik.

Ha már a videóknál tartunk, az alábbit igen nehéz rezzenéstelen arccal végignézni, nem kell sem szemléltető eszköz, vagy akár, hogy egy rohadt szót is tudj magyarul ahhoz, hogy levágd, ezek a srácok csak szórakoznak veled.. Most komolyan, azok után, hogy tudod melyik kilencvenes évek béli kultikus figura után kapták a nevüket?!

Mi is nagyon veletek vagyunk és na jó, oké, igazából mi is átvágunk titeket. Igazából kizárt, hogy azért alapították a zenekart, hogy csajozzanak… Viszont az biztos, hogy nagyon élvezik ezt az egészet, főleg egy ilyen világban ami tele van olyan „művészekkel” akik tízszer komolyabban veszik magukat és a „karrierjüket”, mint azt a zenét, amit csinálnak, a Ricsárdgír zenekarral viszont te is a poén része vagy… hát ez egy csodálatos dolog.

A tök lesz**om-hozzáállásuk ellenére pedig elég jó kis dalaik vannak. Néha még rappelnek is, de a Ricsárdgír specialitása, hogy behúzzon valami őrítő post-punk rave-es zúzásba miközben az énekes, Márton Dániel, a hajadat is leüvölti, és teljesen kikel magából, ahogyan a “Hello I am Tony Curtis!” című klasszikus szerzeményükben. Egész idő alatt úgy tűnik, mintha szét akarna esni a dolog, de végül mégsem. Ha pedig bevetted, akkor ez a vicc rólad is szól…” mtviggy.com, Beverly Bryan

Felállás:
Márton Dániel – ének, gitár
Paál Laci – szintetizátor
Zsirai Andris – basszus
Németh Bali – dob

Időpont: 2013.november 6 (20:00)

Helyszín: A38 Hajó Budapest Petőfi híd, budai hídfő

Jegyárak: 1000 Ft elővételben nov.5-ig

A Tudósok zenekar Facebook oldala

A Ricsárdgír hivatalos Facebook oldala

Az esemény hivatalos oldala az a38.hu-n

Top