2014. 10. 13.

The Necks (AUS), Jü & Kjetil Møster (HUN/N)

 

 

A CAFe Budapest egyik egyedülálló zenei eseménye lesz a Magyarországon először fellépő, negyedszázados ausztrál dzsessz-rock-ambient trió, a Necks koncertje az A38 Hajó koncerttermében. A minimalizmust monumentális formává varázsoló, apró, leheletfinom variációkból nagyszabású kompozíciókat létrehozó Necks előzenekara a magyar Jü és a norvég szaxofonos, Kjetil Møster közös produkciója lesz, akik hamarosan megjelenő közös új lemezükről is mutatnak be izgalmas anyagokat.

The Necks (AUS)

Ha van zenekar, aminek nevét ájult tisztelettel emlegetik zeneértők-kritikusok egyaránt, akkor az idén negyedszázados ausztrál trió, a Necks az. Alig találni együttest, ami olyan könnyedséggel bújik ki a klasszikus skatulyákból, mint ez az első pillantásra hagyományos hangszerelésű (zongora-bőgő-dob) formáció: dzsessznek nem elég improvizatív, popnak nem elég könnyed, rocknak nem elég zúzós, kortársnak viszont nagyon is az… A Necks muzsikájának forrásvidéke valahol Philip Glass repetitív minimalizmusa, Brian Eno (vele közös koncertet is adott a trió) ambientje, Tony Conrad „zsongása” környékén lelhető fel.

A zongorista Chris Abrahams, a basszusgitáros-bőgős Lloyd Swanton és a dobos Tony Bruck zseniálisán egyensúlyozik a mikroszkopikus és a monumentális formák határán: CD-terjedelmű, koncerthosszúságú, 1-2 órás kompozícióik az (általában tíz-húsz perc alatt kibontott) alaptéma leheletfinom változataira épülnek. Sokan „folyamatzenének” nevezik a Necks elmét-tudatot átmosó, a közönséget magába szippantó repetitív muzsikáját, amiben magától értetődő természetességgel keveredik a dzsessz, a posztrock, a „new age”, a pop, néha bizony a diszkófunk is, sodró groove-jaival, az ambient és a minimál.

Mindebből mégsem valami befogadhatatlan, lila entellektüelzene jön létre, hanem könnyen átjárható, befogadható, magával ragadó, varázslatos és felemelő hangszőnyeg. Ebben persze óriási szerepe van az immár huszonöt éve együtt játszó zenészek nyitottságának: a Necks mellett ezernyi formációban és projektben vesznek részt, műfaji kötöttségektől mentesen. Tony Bucks a kortárs avantgárd egyik legelismertebb dobosa, aki John Zornnal éppúgy játszott, mint Peter Brötzmannal, a Ground Zeróval vagy a Magyaroszágon is fellépett Zeitkratzerrel. Abrahams közösen turnézott nem csupán Ausztrália legismertebb rockzenekarával, a Midnight Oillal, de Stinggel is.

Három különleges zenész különleges produkciója, az ausztrál Necks először Magyarországon, a CAFe Budapest fesztiválon, az A38 Hajón.

 

Jegyár: 1700 Ft.

Helyszín: A38 Hajó

Időpont: 2014 október 13.

 

Az esemény hivatalos oldala az a38.hu-n.

Top