2014. 11. 29.

Tankcsapda 25. Jubileumi turné

A Tankcsapda magyar rockegyüttes, melyet 1989 februárjában alapított Debrecenben Lukács László gitáros/énekes, Buzsik György dobos és Tóth Laboncz Attila „Labi” basszusgitáros. Az első szárnypróbálgatások után hivatalosan 1989. október 14-én alakult meg az együttes, ezen a napon léptek fel először ezen a néven az Auróra előzenekaraként. A zenekar kezdeti punk rock stílusába fokozatosan vegyült bele a hard rock/heavy metal hangzás, amellyel egyre szélesebb közönségréteget sikerült megszólítaniuk. A Tankcsapda egyik legfontosabb védjegyének és népszerűségük kulcsának a mára egyetlen alapítótagként megmaradt Lukács egyedi dalszövegei számítanak. A zenekar napjainkban Magyarország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rock zenekara.

1994 márciusában látott napvilágot a zenekar első CD-n is megjelenő nagylemeze Jönnek a férgek címmel. A csapat nagy elismerésként élte meg, hogy június 7-én ők játszhattak a Motörhead előtt, amit egy közös buli követett. Szintén fontos mérföldkő az együttes életében, hogy ezen év augusztusában a Sziget Fesztiválon megtarthatták első, igazán nagy koncertjüket. 1995-ben egy kisebb német turnét követően áprilisban útjára indult a Hazudós zenekarok versenye című koncertsorozat, melyen számos együttes mellett a Tankcsapda járta be az országot. A koncerteket követően szeptemberben látott napvilágot második nagylemezük Az ember tervez címmel. A koronghoz tartozó turné egy karácsonyi Petőfi Csarnokos koncerttel zárult, mely a debreceni nagykoncertekhez hasonlóan később hagyománnyá vált a zenekar számára.

Az új évet (és évezredet) már Fejes Tamással a dobok mögött kezdték, de csak kettesben, mivel Cseresznye több hónapra az Amerikai Egyesült Államokba utazott. A következő nagylemez, az Agyarország hosszas utómunkálatok után 2001 januárjában került a boltokba, és alig fél év alatt bearanyozódott. 2002 elején CD-változatban négy meg nem jelent dallal kiegészítve újra kiadták a Baj van!! című bemutatkozó kazettát, mely az eredeti verziótól sem hangzásban, sem megjelenésben nem tért el. Ez az év meghozta az együttes számára az első komolyabb szakmai elismerést: az Arany Zsiráf díj kiosztón a modern rock kategóriában nyertek az Agyarországgal. Az új nagylemez munkálatai 2003 elején kezdődtek, márciusban már meg is jelent róla az első maxi, Szextárgy címmel. A folyamatos stúdiómunka mellett a turnézást sem hagyták abba, valamint júliusban kiadták az Itt vannak a tankok! című turnéfilmet is. Az Élni vagy égni nagylemez 2003. szeptember végén jelent meg, és az együttes addigi legsikeresebb vállalkozásának bizonyult, alig két hónap alatt aranylemez lett. Ezután nem meglepő, hogy a Tankcsapda 2004-ben szakmai díjak (Emerton, Fonogram, Artisjus) egész sorát söpörte be. A lemezről kimásolt klipek sorra meghódították a hazai zenei csatornákat, mi több, az Örökké tart kislemez több rádió játszási listájának elejére ugrott.

Helyszín: Barba Negra
Időpont: 2014. november 29-30. szombat-vasárnap, 19:00
Jegyárak: elővételes: 3990Ft, helyszíni: 4490Ft

Az együttes honlapja
Facebook oldal

Top