2018. 03. 07.

Pesti Estek: Motorpsycho (NO) The Tower – lemezbemutató koncert

 

Ha megkérdeznénk, hogy melyik norvég zenekar produkálta a legtöbb top 10-es nagylemezt hazájában, nem sokan válaszolnák, hogy a Motorpsycho. Pedig így van: a lassan harminc éve szünet nélkül dübörgő zenekar majdnem mindegyik lemeze az eladási lista dobogós helyén végezte. Pedig az együttest igazán nem lehet sikervadász slágergyárnak tartani. Mintha a Szelíd motorosok Steppenwolfja találkozna a Pink Floyddal és Miles Davisszel, zúzós fúziós jazzbe oltott hard rock pszichedélia üvölt a Motorpsycho vintage erősítőiből. A Szigeten többször fellépett trió most új dobossal érkezik első magyarországi klubkoncertjére, hogy hogy legutóbbi lemezét, az elementáris erejű Towert mutassa be.

‘Shake shake! Let the Earth quake!’ – szól az előzenekar, az osztrák The Fictionplay mottója, akik masszív riffeket párosítanak törékeny vokálokkal az indie rock és a progresszív popballadák mezsgyéjén. Elrugaszkodott dalstruktúráik elmondásuk alapján minden hallgatót kiragadnak a hétköznapokból.

Motorpsycho (NO)

A találó nevű Motorpsychót még 1989-ben alapította két trondheimi jó barát, Bent Sæther és Hans Magnus Ryan. A korszellemnek megfelelően, a Mudhoneyhoz és a Faster Pusscathez hasonlóan ők is egy remekbe szabott Russ Meyer-film címét választották zenekarnévnek. Az első években egyfajta klasszikus metál-grunge-hardrock keveréket nyomtak. Már ekkor kiderült, hogy igen jó érzékük van a nagyszabású kompozíciókhoz és formákhoz, és monumetális dupla albumokkal bombázták a közönséget (mint például a Daemon Box).Igazi fordulatot majd’ húsz év után az újabb nagyszabású válallakozás, a Black Hole/Black Canvas páralbuma hozott. A döngölős rokkolásból egyre inkább a progrock, a fúziós jazz, a pszichedélia felé fordult a zenekar, és például címválasztásaiban is erőteljesen utalt Miles Davisre. A fordulatot mi sem jelezte jobban, mint az, hogy a skandináv avantgarde jazz legismertebb kiadója, a Rune Gramofon is beszállt a Motorpsycho-lemezek forgalmazásába.

Érdekes módon a stílusváltás nem hozott népszerűségvesztést, épp ellenkezőleg! A Motorpsycho Norvégia egyik legnépszerűbb zenekarává nőtte ki magát, top lemezeleadásokkal és telt házas koncertekkel, elsöprő sikerű fesztiválfellépésekkel. A zenekar a  lemezek nagyszabású kompozícióit remek érzékkel alakította át az élő fellépések rockos zúzdájába.

A Motorpsycho legfrissebb lemeze 2017 őszén jelent meg. Időközben egy tagcsere is lezaljott a trióban, a több mint tíz éven át tag Kenneth Kapstadot pár hónapja Tomas Järmyr váltotta a dobok mögött. Ám a Tower éppoly erőteljes, elszállós, okos és elementáris lemez, mint elődei, a Motorpsycho pedig biztosan nem okoz majd csalódást az A38 koncerttermében.

A trió tagjai

Bent Sæther: ének, basszusgitár, gitár, billentyűsök
Hans Magnus Ryan: gitár, hegedű, basszusgitár
Tomas Järmyr: dob

Helyszín: A38 hajó

Időpont: 2018. március 7.

Jegyárak: 3900 Ft – 4900 Ft
Online jegyvásárlás

Top