2014. 05. 28.

New Dead Project, Satelles, Drive Me Dead

Az A38 Hajó megújult tetőteraszán egy ingyenes koncerttel indítja a nyári szezont a New Dead Project, és az immáron fél éve Bödecs Andrissal kiegészült zenekar előtt a Satelles és a Drive Me Dead gondoskodik majd a hangulatról, főleg, hogy mindkét zenekar az első koncertjét adja majd.

Az itthoni hardcore/punk szubkultúra egyik legkitartóbb bástyája és legsajátosabb hangzású zenekara, a New Dead Project az utóbbi években sem unatkozott. A 2011 óta már anyanyelven is éneklő zenekar előbb megjelentetett egy splitet a PFA-val közösen, majd harmadik nagylemezét, a Végül minden levél a földre hull dalcsokrát követően alig egy évvel tette nyilvánossá, hogy a formációhoz a The Idoru korábbi frontembere, Bödecs András is csatlakozik. A szenvedélyes sodrású, velős dalszerkezetekkel és húzós dallamokkal operáló zenekar meglévő, kissé baljós karakteréhez – és persze erőteljes dalszövegeihez – András orgánuma pedig csak még többet tett hozzá: eddig ezt egyetlen, csupán 18 másodperces dal igazolja, de az And Something Went Terribly Wrong hallatán sok más zenekar összetenné a kezét, ha ilyen 18 másodpercet tudna valaha is megírni. A 2014 elején ismét stúdióba vonult zenekar hamarosan friss kiadvánnyal jelentkezik majd, ami kétségkívül egy új kezdet lesz az eddig is kiemelkedő életművel rendelkező New Dead Project számára – ebből ad majd élőben is ízelítőt a fővárosi klubélet egyik megkerülhetetlen hangadója, akik élő fellépéseik során sem elégednek meg a középszerrel, és épp olyan maximális elánnal adják elő dalaikat, mint ahogy azok rögzítésre is kerültek.

2014 januárjában egy mindaddig ismeretlen zenekar megosztott egy harminc másodperces kedvcsinálót, ami a szóban forgó banda első dalát kívánta hirdetni – ez volt a Humility, a Satelles első szerzeménye, ami a pozitív fogadtatáson túlmutatva is egy olyan hangot tudott megütni, mely a maga nemében hiánypótló kezdeményezésnek tekinthető az itthoni undergroundban. Az azóta videoklippel is megtámogatott dal hallatán többen is a Bridge To Solace-t említették referenciaként, amit csak tovább erősített a tény, hogy a lemez producere és dobosa a BTS oszlopos tagjaként ismert Fellegi Ádám volt, azonban a zenekar bemutatkozó EP-je, a Storyteller sokkal sokszínűbb gyökerekre tekint vissza. Az előző évtized metalcore-ja és a dallamos hardcore/punk határán mozgó dalok egyszerre gondolják újra a 10-15 évvel ezelőtti hagyományokat, miközben a kurrens témáktól sem idegenek az egyes szerzemények, az összhatás így leginkább a Darkest Hour, a Shai Hulud és a Driven Fear háromszögében lenne leírható. A dalokon túl (amiket élőben a zenekar már új dobosával, Hornyák Kristóffal szólaltat meg) persze az üzenet is fontos: az EP utolsó dala egy feldolgozás, és a United Side klasszikusát, a Judge-ot megvásárló letöltők a zenekar tagjának, Ábrinak a gyógyulását támogatják.

A hardcore/punk világában az a legszebb jelenség, amikor az egyes előadók mindig képesek megújulni annak köszönhetően, nem újabb és újabb mondanivalót szeretnének megosztani a közönségükkel. Ezt a pozitív gondolatot örökíti át az itthoni színtér egyik legfrissebb hangja, a Drive Me Dead, mely zenekar tagjainak korábbi életművét aligha kerülhették meg azok, akik otthonosan mozognak ebben a közegben. A Ferencz Zsolt (Dawncore, FallenIntoAshes), Laczkó Péter (Zero Tolerance, Ninpulators) és Szöllősi Sándor (Spadeful of Dust, Octahed) által alapított metalos hardcore zenekar már tagjait tekintve is hiánypótló, nemhogy a megszólalásuk kapcsán, hiszen a formáció által felidézett és újragondolt hangzásvilág már régóta hiányzott a sokszínű undergroundunkból. A kilencvenes évek és az ezredforduló határfeszegető, metalos tartású, szikár hardcore/punkját új köntösben tálaló zenekar hamarosan megjelenteti első EP-jét, ám két dolog így is garantált: az egyik, hogy az azóta Barney-val (FallenIntoAshes) és Török Norberttel (Have No Choice) kiegészült zenekar bizonyosan az idei év egyik legtöbb figyelmet kiérdemlő bemutatkozásával bizonyít majd a célközönségnek. A másik pedig az, hogy élőben sem fog tudni hibázni a zenekar.

Helyszín: A38 Hajó – Pesti-Est Tetőterasz

Időpont: 2014.05.28

Jegyek: A koncertre a belépés ingyenes!

Facebook esemény
A38 Facebook

Top