2020. 12. 01.

Nagykörúti bejgli ledolgozás – avagy téli túra a Budai-hegység legszebb panorámáját csodálva

 

Tudtad, hogy már a medvék sem  alszanak téli álmot? Akkor Neked túrázóként miért kéne megvárnod a tavaszt, hogy ismét az erdőt járd? Egy Budapestről könnyen elérhető túrára invitálunk a karácsonyi töltött káposzta és bejgli ledolgozására. Túránk során a Budai-hegység legszebb panorámájában gyönyörködhetsz, meghódíthatod a hegység legmagasabb pontját és felfedezheted a legcsöndesebb szegletét is.

Nagykovácsit az Alsó-Zsíroshegy felé hagyjuk el, hogy megnézzük annak jellegzetes sziklás fenyvesekkel borított tömbjét, és megcsodáljuk a panorámát a hegyről. Ezt követően a település határában haladunk a Nagy-Szénás, Európa Diplomás dolomit tömbje felé. Utunkat a hajdan élénk szénbányászatra emlékeztető használaton kívüli csillesor, hol a tanösvény kíséri.

 

A Nagy-Szénás kopár tömbjére felérve kis szerencsével láthatjuk a Nagy-Kopasz hegyet, a Kevélyeket, Dobogókőt és a Gerecsét és akár az Esztergomi Bazilikát is. Kis pihenőt követően el is indulunk, hogy az Ördögárok mellett haladva a távolról már megfigyelt Nagy-Kopasz hegy és annak jellegzetes vitorla formájú kilátóját, a Csergezán Pál kilátót is meghódítsuk. A Nagy-Kopasz-hegyről hangulatos fenyvesben ereszkedünk le Nagykovácsi felé, ahol lehetőség van egy melegítő teára, megérdemelt ebéd elfogyasztására.

A Budai-hegység

A Budai-hegység kistáj, ami a Dunántúli-középhegység azon belül a Dunazug-hegyvidékrésze. Legmagasabb pontja a Nagy-Kopasz (559 méter) Pilisszentiván és Nagykovácsi között találjuk a Budai-hegység két méltán népszerű hegyét, az alpesi jellegű,  fenyvessel borított, meredek, sziklás hegyoldalú Alsó-Zsíros-hegyet (424 m), és az Európa Diplomás, fokozottan védett, kopár és kerek kúpokból álló Nagy-Szénást.

Helyszín: Budapest-Nagykovácsi

Időpont: 2020. december 1.

Ingyenes, szükséges regisztráció

Regisztráció

Facebook esemény

Top