2013. 04. 27.

Leander light akusztik, Cadaveres akusztik

 

A feltörekvő, sokak szerint egyenesen a magyar metál legnagyobb reménységének tartott trashes Leander 250 rajongó előtt ad exkluzív koncertet ezen az estén, ahol előbb a vendégzenekar, a Cadaveres, majd a Leander lép fel.

Leander

Kevés eredeti dolog bukkan fel manapság zenei berkekben, és még kevesebb, aki olyat tud letenni az asztalra, amitől az embernek leesik az álla. A Leander zenéje egy üde színfolt a manapság meglehetősen egysíkú honi zenei palettán. Nem egy feltörekvő átlag rock zenekar, koppintott riffekkel, gagyi szövegekkel, és sablon rockzenével. Ennél sokkal, de sokkal több. Olyan zenei világot nyit meg az erre fogékony közönség előtt, amire nagy szüksége volt az eredeti ötletekből már rég kifogyott magyar zenei palettának.

Leander valamikor a tavalyi év folyamán jelent meg a neten gyakorlatilag a semmiből, és rövid idő alatt sokkolta és meg is osztotta a közönséget. Akiknek a gyomra a „hagyományos” rock és metal muzsikát veszi csak be, azok meglehetősen nehezen akarták elfogadni ezt a fajta muzsikát, ahol a néhol szinte popslágereket alázó rövid betétek olyan zúzdába és hörgésbe váltanak, melyek hallatán az ős öreg thrasherek is szemérmesen lesütött szemmel, szégyenlősen kapirgálják a földet.

Szerencsére a többség nyitottan fogadta dalokat, és hihetetlen gyorsan jutott el magyar szinten óriási tömegekhez a muzsika. Leander Facebook és Myspace oldala hemzseg a dicséretektől, nem csupán hazánkból, de a világ minden részéből jönnek a kommentek. A youtube-on pedig a dalokhoz készült videókat több százezren látták, nem összesen, hanem egyenként.

A Leander sikere mögött két embert fedezhetünk fel elsősorban. Az egyikük, Köteles Leander, aki a nevét is adta a projekthez, emellett olyan hangi adottságokkal rendelkezik, amely lazán köröket ver a magyar mezőny jelentős részére. A másik úriember, akinek a keze nyomát a rendkívül fogós és profi gitártémákban találjuk, egy régi ismerős, Vörös Attila.

Köteles Leander egy látszólag hétköznapi 26 éves srác, aki eredetileg Kalocsáról költözött Pestre, és aki a hazai rockszíntér új generációjának egyik legígéretesebb képviselője. A néhai Babylon zenekarban megismert basszusgitáros/énekes egy ideje szólóban tevékenykedik, és leginkább a YouTube-re tölti fel friss felvételeit, illetve az azokhoz tartozó klipeket.

Az 1,8 milliós nézettség felett járó Bikicsunájhoz képest persze szerénynek mondható Leander 100-170 ezres nézettsége, nála viszont igazi zenéket, igazi dalokat hall az ember. És a híre minden médiatámogatás nélkül, szájról-szájra, helyesebben linkről-linkre terjed.

Felállás:
Vörös Attila (Nevermore) – szólógitár
Köteles Leander (Babylon) – ének, basszus, zongora
Takács József Jozzy (Wendigo, Phoenix Files) – gitár
Maczák Márk (Keeper Of Dreams) – dob

Cadaveres

A zenekar története 2005 nyarán kezdődött. Ismert, tapasztalt és komoly zenekari múlttal rendelkező zenészek gyorsan talpra állították a bandát és rövid idő alatt a magyarországi underground metal egyik zászlóvivőjévé váltak. Megalakulásuk után nem sokkal intenzív koncertezésbe kezdtek, így az élő fellépéseken keresztül mutatkozott be az új arculatú formáció. Koncertjeikkel eljutottak a szomszédos országokba is: Ausztriába, Szlovákiába, Szerbiába, Németországba, Svájcba.

Koncertrepertoárjuk a Cadaveres De Tortugas zenei örökségéből táplálkozott, de az eltelt idő elegendőnek bizonyult “egy új faj” megszületéséhez. Útjuk során játszhattak legnagyobb példaképeik a Soulfly, a Biohazard, a Therapy és az Alice in Chains előtt is és számos ismerős bandával (Replika, Ektomorf, Fürgerókalábak, Watch My Dying).

Meghívást kaptak számos hazai és nemzetközi fesztiválra is többek között a Sziget, Wanted, Hegyalja, TopVar (CZ), Rockmaraton, Vekeri-tó, SZIN és a Vollmond (DE) fesztiválokra.

A 2006-os esztendőben a koncertezés mellett az érdi Bakery Stúdió műhelyében elkészült a Cadaveres első nagylemeze, Soul Of A New Breed címmel. Az album közel 40 percbe sűrítve az eltelt egy év elszánt és könyörtelen dühét, a boldog perceket, vért, verejtéket, mosolyt és örömöt – átitatva a hat zenész sajátos hangulatú rezdüléseivel.

A nagylemez folytatásaként a 2007-es év végén, a zenekar kiadta első EP-jét, Lost Souls – The Hidden Tracks címmel remixekkel, koncertfelvételekkel és az első magyar nyelvű felvétellel, a Bűntudattal. A dal, azóta is az MR2 Rádió állandó rotációjában szerepel.

2008 őszén a zenekar bevonult az érdi Bakery stúdióba, hogy rögzítse második nagylemezét, ami Evilution címmel jelent meg novemberben egy DVD-vel, aminek a címe Devil’s Dozen. A DVD-n egy 2008-as budapesti A38-as koncert szerepel, illetve meg lett fejelve érdekes interjúkkal, klipekel a zenekar történetéről.

A 2009-es évet intenzív koncertezéssel tölti a zenekar. A nyári fesztiválok után ősszel ismét célba vették a magyarországi klubokat.

2010-ben átalakult a banda. Az új énekes Bölcsföldi Zoltán lett. A dobos posztra Szakács József került, aki korábban az Ektomorfban játszott. A gitáros Göbölös Kálmán a Chaos Of Disorder soraiból. Ezzel a felállással rögzítették harmadik nagylemezüket MindStream címmel, ami a közönség és a sajtó szerint is a zenekar legegységesebb, legerősebb anyaga.

2011-ben részt vettek az Ill Nino zenekar Európa turnéján és a sikeres lemez folytatásaként megjelentették új anyagukat a Digital Streamet, remixekkel, magyar nyelvű felvételekkel és akusztikus átiratokkal.

2012-ben a koncerteké lesz a főszerep, reméljük, sok helyen összefutunk majd veletek.
Gépezetük fogaskerekei pedig pörögnek tovább… MEGÁLLATHATATLANUL!

Felállás:
Bölcsföldi Zoltán – ének
Körmöczi Péter – gitár
Göbölös Kálmán – gitár
Szakács József – dobok
Delcsik Balázs – basszusgitár

Helyszín: A38
Időpont: 2013. 04. 27. szombat 20H
Jegyár: 2.500.- Ft, Elővételben: 2.500.- Ft

Top