2013. 05. 09.

KFT

1981-ben alakult a KFT zenekar [Korlátolt Felelősségű Társaság], a 80-as évek magyar új hullámának meghatározó zenekara

A KFT zenekart 1981-ben alakította négy korábbi zenésztárs, iskolatárs (Laár András, Bornai Tibor, II. Lengyelfi Miklós, Márton András) és a véletlen szerencse. A zenekar rögtön a megalakulás évében két díjat nyert Magyarország akkori legnagyobb zenei eseményén, a Magyar Televízió Tánc- és Popdal Fesztiválján. Slágerük, a Bábu vagy akkori szokatlan hangzásával, a festett arccal, jelmezekben előadott bábu-szerű koreográfiával egycsapásra ismertté tette őket az egész ország előtt. A fesztivált követő négy hónapban kétszáz(!) hazai koncertmeghívásnak tettek eleget. Első slágerüket olyan meghatározó, a mai napig sokat játszott dalok követték, mint az Afrika és a Balatoni nyár.

Eredeti hangzás- és szövegvilágukkal sajátos magyar új hullámot teremtettek, e stílus első számú zenekarának számítanak. Kilenc önálló albumot és több kislemezt jelentettek meg, más népszerű előadók kértek tőlük dalokat, dalszövegeket, kérték fel őket vendégszereplésre. Bornai Tibort a szakma 2001-ben az év szövegírójának választotta.

2003-ban Higiénikus ember című albumuk ősbemutatójára a világűrben került sor. Az amerikai Cosmic Call program keretében Sir Arthur C. Clarke, David Bowie, Greg Lake és Sally Ride űrhajós üzenetei mellett a KFT zenekar dalai, és egy, a földönkívülieknek szóló Földönbelüli kommunikáció című, 30 másodperces videóüzenetük is útnak indultak a Naprendszeren túlra. Az adásra július 5-én került sor egy óriási, 70 méter átmérőjű rádiócsillagászati antennával az ukrajnai Jevpatorijából.

A KFT elsősorban Magyarországon koncertezik, bár turnéztak a környező országokban Hazel O Conorral, akivel két közös dalt is megjelentettek, jártak Kubában, néhány európai országban és az Egyesült Államokban, egy alkalommal felléptek a Los Angelesi Street Scene Fesztiválon. A kilencvenes évek eleje óta csak ritkán jelenik meg a zenekar, időnként évek telnek el két fellépés között.

Idén kevés koncertet fognak adni, a Budapest Parkban lesz az első budapesti fellépésük! Játszani fogják a legelső klubkoncertük műsorát 1981-ből!

Helyszín: Budapest Park
Időpont: 2013. május 9. (csütörtök) 20.00
Jegyárak:
– Elővételben: 999 Ft
– Helyszínen: 1499 Ft
– Érvényes nappali tagozatos felsőoktatási igazolvánnyal: 750 Ft

Jegyirodák:
• Nyugati téri Sziget jegyértékesítő pont
• Fesztiváljegy.hu iroda
• Online értékesítés:  http://park.ticketportal.hu/

ParkA2_0509-0511             Egy kis kedvcsináló a Budapest Park további fellépőivel

Top