2013. 10. 14.

Joe Morris – Pándi Balázs – Benkő Róbert trió (US)

 

Joe Morris (USA)

Joe Morris amerikai gitárvirtuóz a kortárs jazz egyik meghatározó alakja ezen az estén a hazai szcéna két kiválóságával, az ifjú géniusz Pándi Balázs dobossal, a Merzbow oszlopával, és a máig harmat-friss, a magyar jazz egyik alapkövének tekinthető Benkő Róbert bőgőssel lép fel trióban. Ez a koncert szinte lemezbemutatóként is felfogható, ahol a nemrég megjelent nagysikerű Perelman-Morris-Pándi trió által jegyzett One-t mutatják be Perelman távollétében. Pándi Balázs Morris-szal nemrégen a legendás New York-i Stone klubban lépett fel Jamie Saft-tal és Trevor Dunn-nal kiegészülve. Koncertjük a maximális kreativitás, a korlátlan szárnyalás és az egymásra találás nagy közös ünnepének ígérkezik.

Joe Morris 1955-ben született, s az egyik legkiemelkedőbb amerikai gitárosként olyan nagyságokkal készített felvételeket, mint William Parker, Whit Dickey, Rob Brown, Joe Maneri és mások. Számos felvételt saját kiadója, Riti által jelentetett meg és forgalmaz.

Morris első meghatározó zenei élmányeit egy fantasztikus, ám kevés felvételt maga után hagyott ja—legendától, a zongorista Lowell Davidson-tól kapta. A fiatal alkotó zenei nyelvét hamarosan a formabontás és fejlődés jegyében új horizontok irányában terelte, így hamarosan azt a jelzőt érdemelte ki, hogy ő „a legnagyobb gitárművész a free jazz műfajban Sonny Sharrock óta”.

Morris hamarosan kialakította egyéni „egy hang”-on alapuló, azaz melodikus stílusát, amely nem akkordokra épül, s amely összetéveszthetetlenné tette. Elmondása szerint a legnagyobb hatással ennek kialakításában a hagyományos afrikai zene, valamint olyan szaxofonosok voltak, mint Eric Dolphy és Jimmy Lyons.

Nem használ sem, torzítót sem egyéb effekteket, a tiszta hangzás elkötelezettje, legfeljebb mechanikus eszközöket használ ahhoz, hogy az akusztikus hangzáson belül úm. túlvilági hangokat varázsoljon.

Jegyinformációk:

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1200 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, vagy személyesen az A38 Hajón.

Joe Morris hivatalos Facebook oldala

Joe Morris hivatalos honlapja

Top