2014. 10. 02.

Hangmás, Joycut (IT), Purist (SK), British Mood djk

Nagyszabású olasz-szlovák-magyar est további kitérőkkel és még tágabb körökkel a közös értékek, kölcsönös tisztelet és együtt ünneplés valamint a színtiszta öröm jegyében.

Hangmás

Funeral partyk – végtelen éjszakák: szuggesztív színpadi megjelenés, zaj és káosz, amit kimért és merev dallamok váltanak. Szokatlan effektek, sodró dob/basszus ütemek, karcos gitárok és szőnyegszintetizátor. Mindezek tetejében pedig ott vannak az énekes/frontember szlogenszerű szövegei.

A Hangmást nehéz elhelyezni bármilyen zenei kategóriába. Zenéjükben felfedezhető a disco-electro-punk hármas, a korai new wave és a garázs-rock is. Első koncertjeiktől kezdve jellemző rájuk, hogy frenetikus zenéjük könnyedén magával ragadja a közönséget.

A zenekar 2007 októberében adta ki bemutatkozó albumát Funeral Party Budapest címmel, amit a kritika és az egyre növekvő közönségük is nagy lelkesedéssel fogadott. Első videoklipjük, mely a We Are Modern című dalhoz készült, hamar fölkapaszkodott a Magyar MTV Top50 Selection ötödik helyére és a csatorna Swung című műsorában is bemutatkozhattak. A We Are Modernt a francia Transmusicales Festival is fölfedezte magának, és meghívták a zenekart 2008 decemberében játszani. A szám a rendezvény egyik hivatalos slágerévé vált, ami több helyi TV- és rádió megjelenést is eredményezett. A zenekar a francia fellépések mellett több külföldi fesztiválon is szerepelt, Bécsben és a környező országokban rendszeresen megfordultak.

Időközben befejezték második videoklipjüket is a Copy-Paste-hez, amit Prágában, mindössze egy éjszaka alatt forgattak Simon Safranek, cseh rendező és videó művész irányítása alatt, aki első klipjük alkotója is egyben.

2008 októberében kezdték el második lemezük, a Valaki ma este megsérülhet felvételeit, melynek lemezbemutató koncertje 2009. október 8-án volt az A38 hajón, Péterfy Bori vendégszereplésével. Ezt beharangozva jelent meg a 4 számos Plastic Tracks EP, amire Karányi Dani, a Headshotboyz és Kőváry Péter (Neo) készítettek remixeket. A második lemez tekinthető az első folytatásának is, de élesebb, hidegebb hangulatú, a számok pedig nyersebbek és durvábbak. A Valaki ma este megsérülhet a hajnali órákban játszódik, amikor mindenki az utolsókat rúgja. A szövegek az elmúlt év személyes élményeit dolgozzák fel: központi téma itt is a második, a rejtett, a titkos éjszakai élet, a szélsőséges érzelmek illetve az azok hiánya felett érzett tanácstalanság, zavar.

„A Valaki Ma Este Megsérülhet egy permanens erekció, a party egy percre sem ül le. A dobok végig diszkóra pattognak, a gitárok végig lefelé pengetődnek, a szintiszőnyeg az új hullám sötét oldala felé húz, a basszus pumpál, Endre pedig Ian Curtist testesíti meg.” (est.hu)

„Jól hallható, hogy (valószínűleg a koncertrutin hatására) a Hangmás a maximális hatást tartja szem előtt, az énekdallamoktól és refrénektől kezdve egészen az intrókig és kiállásokig. És tudja is, hogyan kell hatást elérni…” (quart.hu)

Így jellemezték a kritikák a második lemezt, amit rengeteg vidéki és fővárosi fellépés követett, a Katonák voltunk pedig a RadioCafé top 10-es listáján a 8. helyezést érte el. Május elején forgattak egy videót ehhez a dalhoz, Merényi Dávid rendezésében. Ősszel megmutatták magukat Belgiumban, az ország egyik legnépszerűbb fesztiválján és Magyarország legnagyobb városaiba is eljutottak.

A zenekar 2011 nyarán vette fel harmadik lemezét a Metropol Stúdióban, Sándor Dániel irányításával, aki a produceri feladatokat is vállalta. A Ragadozó 2011. október 7-én került a boltokba és aznap telt ház előtt mutatták be az új dalokat a Merlin Színházban. A Hangmás volt az utolsó zenekar, aki felkerült a kultikus zenei magazin, a WAN2 címlapjára, a megszűnése előtt. Az őszi turné során az új lemezt bemutatták a legnagyobb vidéki városokban és Bécsben is, tavasszal pedig két koncertet adtak Belgrádban és Erdélyben.

2012 tavaszán készült el a Hangmás ötödik videója a Luna című számhoz, melyet az MR2 Petőfi Rádió folyamatosan játszott és a koncerteken is az egyik legnagyobb kedvenc lett. Az Anormal Sessions csapatával készült klipet elsőként a Titanic Filmfesztivál közönsége láthatta, majd az Index főoldalán debütál az interneten, de azóta is naponta többször látható az MTV műsorán.

A zenekar jelenleg új számokon dolgozik, negyedik lemezük 2013-ban kerül a boltokba.

Jegyár: 1300 Ft.

 Helyszín: A38 Hajó

Időpont: 2014 október 2. csütörtök 21:00

Az esemény hivatalos oldala az a38.hu-n

Top