2013. 04. 21.

H20 (US) Nations Afire (US), The Idoru, Hanoi

Ha dallamos hardcore/punkról van szó, akkor a H2O egy olyan megkerülhetetlen alapzenekar, amit mindenkinek ismernie és szeretnie kell. Ezért is örülünk ennyire annak, hogy klubkoncertet ad Toby Morse zenekara nagyszerű társaságban.

H2O (USA)

A hardcore/punk történelmében elég nagy hagyománya van annak, hogy egy egykori roadie zenekart alapítson. Példának okáért Dave Smalley a DYS előtt a Dag Nastynek segített, ahol tudott, de ugyanígy a Minor Threat agya, Ian MacKaye is roadolt a kultikus bandának, mielőtt megalapította volna az Embrace-t. Henry Rollins is előbb járta az utakat a Black Flaggel roadként, minthogy csatlakozott volna frontemberként, de hasonlóképp jó iskola volt Rick Healynek, a 25 Ta Life frontemberének az Agnostic Front köteléke, ahogy az évezred végén az American Nightmare is a Ten Yard Fight holdudvarából alakulhatott meg. A sort a végtelenségig folytathatnánk, de itt kerül a képbe Toby Morse, aki a Sick Of It Allnak segédkezve döbbent rá arra, hogy többre van ítélve annál, hogy hordja-vigye az erősítőket, és így alakulhatott meg a kilencvenes évek közepén napjaink egyik legnagyobb hatású dallamos punkzenekara.

A 2008-ban a Petőfi Csarnokban játszó H2O igazi értéke abból fakad, hogy a lehető legtisztább energia sugárzik az egyes dalokból, amelyek dalszövegei a hardcore felelősségvállalását, zenei alapjai pedig a punk dallamvilágát és a hardcore erőteljes váltásait elegyítik egy jellegzetesen fogós, időtlen arculatban. Az eddig öt nagylemezt kiadó zenekar ugyanis képtelen hibázni: a vízválasztó Go dalai éppúgy a kórusban való éneklésre késztetik az embert, mint az első lemezek bizonyításvágytól fűtött elánja, nem is beszélve a 2008-as visszatérésről, hiszen a Nothing To Prove megjelenésére nyolc évet kellett várni a folytonos világkörüli turnék miatt, ám a Bridge Nine-os debüt sem okozott csalódást. És a lényeg épp itt van: a zenekar mind a mai napig képes a laikusok számára is érdekessé, szerethetővé és izgalmassá tenni azt a világot, amibe a H2O teljes betekintést mutat – elég csak a legutóbbi feldolgozásalbumra gondolni –, és ezzel a szereppel az azóta családapává vált Toby is tisztában van, aki a koncertjeit mindig úgy kezdi a tengerentúlon, hogy a felkonferálás lehetőségét átadja saját hatéves fiának.

A New York-i banda vendége 2012 egyik legnagyobb dobása, a Nations Afire lesz, amely zenekarban az Ignite projektzenekara, a Last of the Believers teljesedhetett ki, kiegészülve a Death By Stereo dobosával, valamint Chris Chasse-szel, a Rise Against egykori gitárosával. A zavarba ejtően slágeres punkot játszó zenekar új lemezét mutatja majd be, és a The Ghosts We Will Become dalai élőben épp annyira lesznek hatásosak, ahogy azt az album is bizonyította. Az este hangulatát pedig nem más alapozza meg, mint a két Fonogram-díjat is bezsebelt The Idoru, akik már feltehetően pár új dalról is lerántják majd a leplet a ’Hajó fedélzetén, így ha a tavasz legjobb hangulatú és leghangosabb koncertére vagy kíváncsi, megtaláltad a Te bulidat!

Nations Afire (US)

A beavatottak számára korántsem lehet ismeretlen a zenekar felállása, na persze nem azon az alapon, hogy ki honnan jött, hanem onnan, hogy ugyanez a formáció (amelyben az Ignite-ból ismerős Nik Hill és Brat Rasmussen mellett az egykori Rise Against-tag Chris Chasse, valamint a Death By Stereo dobosa, Todd Hennig játszik) korábban Last of the Believers néven működött.

Az egyetlen EP-t kiadó banda azonban úgy érezte, új lendületre van szüksége, és annak köszönhetően, hogy Téglás Zoli teljes állású tag lett a Pennywise-ban, valamint a Death By Stereo frontembere, Efrem Schulz már DJ-ként is bontogatja szárnyait, az alkalmi hobbizenekar hirtelen teljes értékű bandává nőhette ki magát. Ezért is örömteli, hogy a szeptemberi koncert apropóját a banda bemutatkozó nagylemezének, a The Ghosts We Will Become-nak a megjelenése adja, mely az előzetesen megosztott videoklipek tükrében az elmúlt évek egyik legszerethetőbb és legfogósabb dallamos hardcore/punk lemeze lesz. Ez pedig nem annak tudható be, hogy kik honnan jöttek a zenekarban: mindez csupán hozzátesz a fogós dalokhoz annyit, hogy ilyen az, amikor négy ember igazán megvalósíthatja magát egy olyan zenekarban, ahol nincsenek előzetes elvárások, vagy egyéb kellemetlen konvenciók.

A szabad játék élménye így alapjaiban biztosít frissességet a Nations Afire hangzásának, amit már csak azért is érdemes lesz megnézni, hiszen áll olyan fényes jövő a banda előtt, hogy pár éven belül jól csengő hivatkozási ponttá nőhesse ki magát ez a pénteki este az ősz felé kacsintgató Duna partján.

Helyszín: A38
Időpont: 2013. 04. 21. vasárnap 20:30H
Jegyár: 4.500.- Ft, Elővételben: 3.800.- Ft

Top