2018. 10. 27.

Grafityisz – Pop-up kiállítás a magyar karikatúra 170 évéből

 

Vicclapok a 19. század második felétől, az első magyar illusztrált élclap, a Charivari-Dongó, a Jókai Mór által kiadott Üstökös vagy a Bolond Miska. A felsorolt kiadványok az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében is megtalálhatók. Októberben egy pop-up kiállításon keretében – többek között – ezeket is bemutatjuk a nemzeti könyvtárba látogatóknak. Mivel az élclapok virágkora a kiegyezés időszakára tehető, ezért ebből a korszakból számos más újsággal bővült a műfajt szolgáló lapok sora.

A CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében megvalósuló kiállítás és programsorozat célja az emlékezés és tisztelgés az évforduló előtt. Mint utódok csak a múltat felidézve és a jelent bemutatva tudunk képet adni a hazai humor természetéről és jelentéséről a következő nemzedékeknek.

2018-ban az Országos Széchényi Könyvtárban ünnepelhetjük meg a 170 éves Charivari Dongó és a 150 esztendős Borsszem Jankó évfordulóját. A tárlaton a könyvtár törzsgyűjteményében található élclapokból és vicclapokból láthatunk egy átfogó válogatást valamint négy kiváló kortárs művész – Dluhopolszky László, Gaál Tibor, Prihoda Judit, Takács Krisztián – rajzait ismerhetjük meg. A kiállítás címének Kemény János humorista, költő volt az ötletadója: a GRAFITYISZ remekül kifejezi a mondanivaló lényegét. A kiállítók grafikáikkal, rajzaikkal, karikatúráikkal fityiszt mutatnak életünk visszáságaira, problémáira itt, Budapesten, a humor fővárosában, ahol valaha 104 kabaré és több mint 40 humorlap szolgálta a derűt.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár

Időpont: 2018. október 9-27.

Top