2018. 01. 24.

Fates Warning (US)

 

A progresszív metál egyik legnagyobb, igazán kultikus zenekara, amely hosszú válságát követően immár több éve kitűnő formában van.

 

A Fates Warning amerikai progresszív metál-zenekar a stílus egyik legismertebb képviselője, bár nem értek el olyan széles sikereket, mint a kortárs Queensryche vagy a Dream Theater. Korai lemezeiken, még a heavy és a power metal volt a domináns, Awaken the Guardian című, 1986-ban megjelent albumuk óta, viszont már a progresszív metal meghatározó lemezeit készítették el. Albumaikkal jelentős hatást gyakoroltak a műfajra, többek között a Dream Theater, a Shadow Gallery és a Vanden Plas is fontos hatásukként hivatkoznak rájuk.

A zenekar vezetője és fő dalszerzője Jim Matheos gitáros, aki a mai napig a zenekar tagja. Nagyrészt az ő stílusa és elképzelései adják a zenekar arculatát. Eddigi pályafutásuk során, 10 nagylemezt készítettek el, az utolsó FWX címmel jelent meg 2004-ben.

2005 novemberében egy koncert DVD-t és CD-t adtak ki Live in Athens címmel. 2005-ös turnén újra fellépett velük egykori gitárosuk Frank Aresti, így ő is látható a “Live in Athens” DVD-n. Az FWX turnéját követően a zenekar kisebb szünetet tartott, a tagok pedig projektjeikkel kezdtek el foglalkozni. Jim Matheos Kevin Moore és Mike Portnoy társaságában OSI néven dolgozott, de Joey Vera is felbukkant számos vendégszereplés erejéig.

2005 decemberében újramaszterelve kiadták az 1986-os Awaken the Guardian albumukat. A lemez kapcsán Mike Portnoy többször kifejtette véleméyét, miszerint az album a progresszív metal úttörő alkotásai közé tartozik.[1] Ezt követően a korábbi albumaik is újrakiadásra kerültek, rengeteg bónusszal kiegészítve. Ekkortájt több feldolgozás lemezen is tiszteletüket tették példaképeik előtt. A Rushtól a Working Mant, a Judas Priesttől a Saints in Hellt, a Black Sabbathtól pedig a Sign of the Southern Crosst dolgozták át saját képükre. Mark Zonder 2005-ben végleg kilépett, helyére Bobby Jarzombek (Riot, Rob Halford, Sebastian Bach stb) került.

Miközben folyamatosan szivárognak a hírek a tizenegyedik album készületeiről  Ray Alder, Jim Matheos, Frank Aresti, Mark Zonder, és Joe DiBiase felállásban a zenekar újra összeállt turnézni, hogy megünnepeljék a Parallels album újrakiadását.

Felállás:

Ray Alder: ének
Jim Matheos: gitár
Joey Vera: basszusgitár
Bobby Jarzombek: dob

Helyszín: A38 Hajó

Időpont: 2018. január 24.

Jegyek: 6900 Ft
Jegyvásárlás

 

Top