2014. 12. 17.

Eyes Wide Open – Nagy Boglárka kiállítás

 

A modern technológia művészetre gyakorolt hatása az önarckép egy új formájának kialakulását eredményezte. A “szelfi” a közelmúltban létrejött terminus, jelentésében ötvöződik a hordozható fényképező eszközök, például mobiltelefonok vagy webkamerák nyújtotta szabadság a közösségi média felületein történő megosztás lehetőségével. Az önarckép fókuszába a szelfi térnyerése óta a “Ki vagyok?” kérdés helyett a “Hogy nézek ki?” és a “Vajon jól nézek-e ki?” kérdés került.

Nagy Boglárka új önarckép sorozata mindkét műfaj jellemzőit magán viseli: portréi egyrészt beállított képek egy gyönyörű alanyról (akinek esztétikai adottságait nehéz nem észrevenni), ami némileg eltávolítja az alkotásokat a “szelfi” spontaneitásának követelményétől. Másrészt a szelfi pillanatkép jellegével szöges ellentétben állnak Nagy Boglárka önarcképi hagyományokat követő festményei, tükrözve a művész időt és tehetséget nem kímélő törekvéseit arra, hogy az alany jellemének legapróbb részleteit megragadja.

1374ae8c5dccfca7fe578e77428a39a5

Nagy Boglárka találóan állítja szembe egymással az erősen stilizált önarckép esztétikáját, mely történelmileg inkább kötődik a férfi művészhez és az énről való filozófiai elmélkedéhez, a “szelfivel”, amelynek már puszta elnevezése utal a műfaj kapcsolódására a popkultúrhoz, a nőiséghez, az amatőr fotóshoz és egyfajta játékos nárcizmushoz. Két látszólag ellentétes műfaj vegyítésével a művész arra ösztönzi közönségét, hogy elgondolkozzon a portré és az én vizuális megjelenítésének különböző lehetőségein, illetve közönséghez való viszonyán.

Helyszín: Brody ArtYard

Időpont: 2014. november 13. – december 17.

Jegyek: A kiállítás ingyenes!

Facebook esemény
Honlap

 

Top