2013. 12. 23.

Elvarázsolt órák-Karácsony a kastélyban

A Nagytétényi Kastély idén tizenegyedik alkalommal várja a látogatókat a Karácsony a kastélyban elnevezésű programsorozatára, mely idén Elvarázsolt órák címmel november 30. és január 5. között kerül megrendezésre.

Az idő megáll, a karácsony nyugodt, meghitt pillanatait, elvarázsolt órákat tölthetünk e pompás barokk kastélyban két okból is.

Az újonnan megnyílt Precízió és luxus című kiállításban a Radvánszky-gyűjtemény különlegesen értékes, máig működő, régi időkbe repítő órakülönlegességei elmúlt korok főúri és dúsgazdag polgári szalonjaiba varázsolják a látogatókat.

karacsony_a_kastelyban
A hagyományos karácsonyi programsorozat idején kellemes sétát tehetünk a gyönyörű barokk kastélyban, az Iparművészeti Múzeum bútortörténeti kiállításán, ahol öt évszázad európai és a magyar bútorművességének legszebb darabjai és az Európában egyedülálló múzeumi kezdeményezés – minden teremben különlegesen feldíszített karácsonyfák, az archaikus és modern művészeti technikák és stílusok keveredése – varázsolnak ünnepi légkört. Itt valóban megáll az idő és vele együtt mi is lelassíthatunk. Vajon hogyan lehet méltósággal őrizni a tradíciót, és hogyan emelhetők be a hagyományos értékek a mai, felgyorsult világunkba? Megférhetnek-e egymás szomszédságában a több száz évre visszatekintő kézműves tárgyak, a kortárs iparművészek díszei, valamint a hagyományőrző kézműves alkotások?

Az ünnepi fénybe öltözött kastély 28 termében neves iparművészek által egyedi módon feldíszített karácsonyfák, a decemberi hétvégéken a család minden tagjának szóló programok várják a látogatókat. Szombat délelőttönként a gyermekeket 11.00 órától báb- és zenés előadások várják, a Magyar Népmese Színház, Levente Péter, a Maszk Bábszínház és a Túlpart együttes programjain. Szombat délután 14.00 és 17.00 óra között hagyományőrző és különleges kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az Iharos Népművészeti Egyesület és a Magyar Origami Kör szervezésében, ahol papírból, gyékényből, csuhéból, agyagból és levendulából készíthetnek díszeket felnőttek és gyerekek egyaránt. Vasárnaponként 16.00 órától a kastélyban klasszikus vagy régi zenei hangverseny, jazz koncert gazdagítja a programot. Fellépők: a MONAMO jazz együttes, a Mátyás Templom énekesei és hangszeresei, Szvorák Katalin és Kudlik Júlia, a Simplicissimus együttes és a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola növendékei. Ezen kívül iparművészeti és kézműves vásár, kürtöskalács és forró téli italok várják a látogatókat.

Több decemberi vasárnap délelőtt a kastélytól két percre lévő vadonatúj Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ, a Nagytétényi Kastély együttműködő partnere is különböző programokkal várja a családokat.

k

A decemberi hétvégéken a család minden tagjának szóló programok várják a látogatókat. Szombat délelőttönként a gyermekeket 11.00 órától báb- és zenés előadások várják, a Magyar Népmese Színház, Levente Péter, a Maszk Bábszínház és a Túlpart együttes programjain. Délután 14.00 és 17.00 óra között hagyományőrző és különleges kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az Iharos Népművészeti Egyesület és a Magyar Origami Kör szervezésében. Vasárnaponként 16.00 órától a kastélyban klasszikus vagy régi zenei hangverseny, jazz koncert gazdagítja a programot. Fellépők: a MONAMO jazz együttes, a Mátyás Templom énekesei és hangszeresei, Szvorák Katalin és Kudlik Júlia, a Simplicissimus együttes és a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola növendékei. Ezen kívül iparművészeti és kézműves vásár, kürtöskalács és forró téli italok várják a látogatókat.

Az idei program érdekessége, hogy „kilép” a kastély falai közül – nem csak a kastély kiállítótereiben felállított fenyőfákat varázsolják karácsonyfává neves iparművészek, hanem a kerületben élő iparművészek öltöztetnek fel egy-egy fát a Városházán és a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban is.

A Nagytétényi Kastély és a kerületi kulturális intézmények újragondolt együttműködésének egyik szimbolikus állomása ez a kezdeményezés is, melynek keretében idén a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban Szabolcs Attila polgármester nyitotta meg a „Karácsony a kastélyban” programsorozatot. A megnyitó után, a kastély dísztermében Németh Zoltán, a kerület országgyűlési képviselője mondott köszöntőt az előző évi díszekből rendezett árverésen.

karacsony2009_43_maxi

Az együttműködés jegyében a Nagytétényi Kastély és a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ decemberi programjai egymást kiegészítve, az érdeklődőknek sokszínű, különböző időpontokban megvalósuló gyerekprogramokat, koncerteket ajánlva valósulnak meg.

Hivatalos oldal

Top