2015. 02. 04.

Earth (USA), Black Spirituals (USA)

 

A seattle-i drone metal legfontosabb, műfajalapító együttese, az Earth huszonötéves pályafutása során először lép fel Magyarországon. Belassult, súlyos, torzított gitárok, szubbasszusok és monumentális kompozíciók – a zenekar legfrissebb, Primitive and Deadly című lemezét mutatja be az A38 Hajón. Előzenekarként pedig a noise-duó Black Spirituals és az egykori Earth-tag, Don McGreevy lép fel, ez utóbbi a neves avantgárd dobos, Rogier Smal társaságában.

Előzenekar: Black Spirituals (USA)

Az Earth előzenekara egy kompromisszumokat valóban kevéssé ismerő duó, a Black Spirituals lesz, ami nevével ellentétben korántsem áhítatos gospelek előadásával foglalkozik. Sokkal inkább jóféle noise-zal döngöli földbe hallgatóságát. Szinte száz százalékig improvizatív produkció ez, ami egyfajta merzbow-i fehér zajból, megkínzott gitárhangokból, és Trammer elegáns, szvinges dobolásából emel nagyszabású hang-építményeket, a kontakthibát művészi kifejezőeszközként kezelve. “A zenénk egy érző gépezet” – mondja a kortárs komolyzenével foglalkozó Zachary james Watkins, és ennél pontosabban nem lehet leírni a Black Spirituals produkcióját.

150204_blackspirituals01

A zenekar tagjai:
Zachary James Watkins – elektronika, gitár
Marshall Trammer – ütőhangszerek

Honlap
Soundcloud

Earth (USA)

Az amerikai iparváros, Seattle a kilencvenes évek elején nem csupán a mindent elsöprő grunge-hullámot adta a világnak, hanem egy jóval kompromisszummentesebb műfajt is: a drone metalt.

Ennek a belassult, súlyos gitárokkal, szubbasszusokkal és noise-hoz közelítő torzításokkal brutális hatást gyakorló irányzatnak máig az egyik legnevesebb, műfajteremtő zenekara az Earth, ami negyedszázados pályafutása során először lép fel Magyarországon.

Az alapító, Dylan Carlson minimalista gitárjátékát sokan ma is etalonnak tartják – a sors iróniája, hogy Carlson nem elsősorban arról lett híres, hogy ő találta ki a drone-t, hanem arról, hogy ő vette azt a puskát, amivel jó barátja, Kurt Cobain öngyilkos lett. (Egy korai Earth-demóban Cobain énekelt is.) Az Earth egyébként is ezer szállall kapcsolódik a seattle-i grunge-hoz, első lemezeit a stílus legfontosabb kiadójánál, a Sub Popnál jelentette meg, és a legutolsó lemezen nem más énekel két számot, mint a február végén az A38 Hajón szintén fellépő Mark Lanegan.

150204_earth01

Nehéz elmondani, hogy az Earth – ami folyamatosan változó tagsággal végig Carlson megaprojektje maradt – mekkora hatással volt az amerikai drone-doom rock-metál színtérre. A legtöbbet persze a Sunn O))) tanult Carlsonéktól. Stephen O’Malley több borítót is tervezett a zenekarnak, ami a kilencvenes évek közepén majd’ egy évtizedre tetszhalálba és heroinmámorba menekült. Aztán 2003 környékén az Earth feltámadt hamvaiból, némiképp megváltozott hangzással és felfogással, de a legfontosabb drone-alapelvekből, mindenekelőtt a gitárközpontú minimalizmusból mit sem engedve.

A legutolsó lemezen, a 2014-es Primitive and Deadlyn már valósággal rokkol az Earth, nevéhez méltón egyfajta Black Sabbath-csontvázat előállítva (az Earth a Black Sabbath korábbi neve volt).

Sőt mi több, már énekhangok, egészen dalszerű képződmények hallhatók rajta. Ettől függetlenül koncerten az Earth éppen olyan erőteljes szónikus csapásokat mér a közönségre, mint régen – és erről, a zenekar története során először a budapesti közönség is meggyőződhet majd az A38 Hajón.

A zenekar tagjai:
Dylan R. Carlson – gitár
Bill Herzog – basszusgitár
Adrienne Davies – dob

Lemezek:
Primitive and Deadly, 2014
Angels of Darkness, Demons of Light II, 2012
Angels of Darkness, Demons of Light I, 2011
The Bees Made Honey In the Lion’s Skull, 2008
Hex, Or Printing in the Infernal Method, 2005
Pentastar: In the Style of Demons, 1996
Phase 3: Thrones and Dominions, 1995
Earth 2, 1993
Extra-Capsular Extraction, 1991

Honlap
Facebook

Helyszín: A38 Koncertterem

Időpont: 2015. február 4. 20:00

Jegyár: elővételben 3500 Ft, helyszínen 4200 Ft
Online jegyvásárlás az alábbi linken!

Top