2013. 06. 07.

Bëlga

A csapat alapító tagjai: Bauxit, Még5lövés és Tokyo, mindannyian a buddhista főiskola hallgatói voltak. A Tilos Rádió egyik műsorában találkoztak, ahol megismerték DJ Tituszt, és Sickratmant. 2003 tavaszán Sickratman és Lord Cursorelhagyta a csapatot. Az első fellépésük a Pepsi Sztárcsináló című tehetségkutató műsorban volt, ahol egészen a döntőig jutottak el az Ovi című számukkal.

A 2002-ben megjelent Majd megszokod című album hozta meg az ismertséget a csapat számára, az album egyik kislemeze a Nemzeti hip-hop című szám a nacionalista nézeteket kifigurázó szövegeivel híresült el (egy városi legenda [1] szerint az azóta megszűnt Pannon Rádió – mivel ők komolyan vették – egyik kedvelt dala lett), de az Ovi, A gyaloglás vége és a Kalauz is sikereket ért el. 2004-ben megjelent a Jön a gólem című album egy kicsit poposabb hangzású mint előde, amely Aranylemez lett. Az album kislemezei: Hazakísérlek, a Királyok a házban, az Az a baj és a Képviselő boogie. 2005 októberében megjelent a csapat harmadik, dupla albuma, ami a Bokorpuszta illetve a Zsolti a béka címeket viseli. Érdekesség, hogy míg a Bokorpuszta felnőtteknek, a Zsolti a béka a gyerekeknek készült.

2007-ben látott napvilágot a következő Belga album, a Zigilemez. 2008. november 15-én megjelent a hatodik albumuk, mely az Élő 2008 nevet kapta és 21 koncertfelvételt tartalmaz.

2010-ben négy albumuk jelent meg. Az első politikai témájú március 5-én jelent meg, és az Arany nevet kapta; a második „oktatási segédanyag” (az április 1-jei Bravo magazinhoz adták ajándéknak), címe Platina, április 1-jén jelent meg. A harmadik album, amely „hagyományos” Belga-dalokat tartalmaz, a Gyémánt címet viseli, május 5-én jelent meg. A negyedik album a Farost címet kapta, 2010. június 4-én jelent meg. Mind a négy album letölthető ingyenesen az együttes honlapjáról – a csapat már a kezdetektől támogatja a szabad zenemásolást.

2012 decemberében megjelent a Stég FM 84 című album. Terveznek még egy videóklippet a lemezhez, ígérnek egy videóklippet még tavaszra, és azt rebesgetik, hogy márciustól a fesztiválszezon végéig minden koncert születésnapi koncert lesz.

Jegyárak:
Elővételben: 999 Ft
Helyszínen: 1499 Ft

JEGYIRODÁK:
• Nyugati téri Sziget jegyértékesítő pont
• Fesztiváljegy.hu iroda

Online jegyértékesítés

A zenekar hivatalos oldala
A zenekar Facebook oldala
Az esemény Facebook oldala

Top