2014. 12. 05.

Belga – Zsolti a béka megakoncert

A Bëlga egy magyar együttes, amely 1998 tavaszán alakult Budapest XVII. kerületében. A csapat alapító tagjai: Bauxit, Még5lövés és Tokyo, mindannyian A Tan Kapuja Buddhista Főiskola hallgatói voltak. A Tilos Rádió egyik műsorában találkoztak, ahol megismerték DJ Tituszt és Sickratmant (akkor még „Secret-man” volt). 2003 tavaszán Sickratman és Lord Cursor elhagyta a csapatot. Az első fellépésük a Pepsi Sztárcsináló című tehetségkutató műsorban volt, ahol egészen a döntőig jutottak el az Ovi című számukkal. A 2002-ben megjelent Majd megszokod című album hozta meg az ismertséget a csapat számára, az album egyik kislemeze a Nemzeti hip-hop című szám a nacionalista nézeteket kifigurázó szövegeivel híresült el (egy városi legenda szerint az azóta megszűnt Pannon Rádió – mivel ők komolyan vették – egyik kedvelt dala lett), de az Ovi, A gyaloglás vége és a Kalauz is sikereket ért el. 2004-ben megjelent, a Jön a Gólem! című album egy kicsit poposabb hangzású, mint előde, amely aranylemez lett. Az album kislemezei: Hazakísérlek, a Királyok a házban, az Az a baj és a Képviselő boogie. 2005 októberében megjelent a csapat harmadik, dupla albuma, ami a Bokorpuszta illetve a Zsolti a béka címeket viseli. Érdekesség, hogy a Bokorpuszta felnőtteknek, a Zsolti a béka gyerekeknek készült.

2007-ben látott napvilágot a következő Bëlga album, a Zigilemez. 2008. november 15-én jelent meg hatodik albumuk, az Élő 2008, amely 21 koncertfelvételt tartalmaz.

2010-ben négy albumuk jelent meg. Az első politikai témájú március 5-én jelent meg, és az Arany nevet kapta; a második „oktatási segédanyag” (az április 1-jei Bravo magazinhoz adták ajándéknak), címe Platina, április 1-jén jelent meg. A harmadik album, amely „hagyományos” Belga-dalokat tartalmaz, a Gyémánt címet viseli, május 5-én jelent meg. A negyedik album a Farost címet kapta, 2010. június 4-én jelent meg. Mind a négy album letölthető ingyenesen az együttes honlapjáról – a csapat már a kezdetektől támogatja a szabad zenemásolást.

Jegyár: 1000Ft
Helyszín: A38 Hajó
Időpont: 2014. december 5. péntek, 20:00

Facebook esemény

Top