2013. 12. 30.

Belga jubileumi koncert

 

Gyarmat; Magyar nemzeti hip-hop; Zsolti, a béka; Fizetésnap; Mit parodizálsz; A gyaloglás vége; Kavboj; Szerelmes vagyok; Az a baj; Egy-két-há …

Aki a fent felsorolt dalok közül nem ismer legalább hármat, az az elmúlt 15 évben csukott füllel járt, vagy legalábbis immunis a magyar könnyűzenére. A dalok előadója, a Bëlga ugyanis ennyi ideje az egyik legmeghatározóbb csapata kis hazánk zenei életének.

De mik is azok a különös ismertetőjegyek, melyek senki mással össze nem téveszthetővé teszik ezt a formációt? A megfejtés első sorban a szövegekben keresendő: a trágársági mutatót gyakran kiakasztó, szabadszájú, szlengeket használó, mindemellett magas intelligenciáról tanúbizonyságot adó szövegírás, a kétszeresen kifordított poénok és a sorok közötti olvasásra buzdítás mind-mind tipikusan Bëlgás jellemzők. Dalszövegeikből komplett sorok, beszólások keltek önálló életre és lettek a mai fiatalok mindennapi nyelvhasználatának részei.

Az önmagát “társadalmi célú esztrád” csapatként aposztrofáló kultuszzenekar 15 éve indult, és akkor még legvadabb álmaikban sem gondolták volna, hogy ilyen formában ilyen sokáig, ennyire sikeresen fognak működni. Pedig távolról sem lehetne rájuk fogni, hogy bármit megtennének azért, hogy mindenki ismerje őket: a tagok művésznéven ismertek mindenhol, sajtós szerepléseik pedig tudatosan visszafogottak. Mégis, a bennük található “argo faktor”-nak köszönhetően tömegeket mozgattak meg az elmúlt másfél évtizedben.

  • Időpont: 2013. december 30., 20.00
  • Helyszín: Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.)
  • Jegyárak: 2500 / 3200 / 3900 / 4900 Ft

FB esemény

 

Top