2014. 03. 14.

Belga – Elkezdődött a második 15 év

A 15. születésnapját fergeteges show-val megünneplő formáció most az újabb tizenöt-éves tervét mutatja s indítja útjára a sikersorozat még magasabbra ívelő felét számos vendéggel.

Bár a Bëlga “hiphopzenekarként” vonult be a köztudatba, a Titusszal kiegészülő három dumagép, Bauxit, Mégötlövés és Tokyo már rég nem csak reppet nyom. Furcsa, szürreális, (ön)ironikus szövegek, zseniális műfajparódiák, oktatószámok, kiosztódalok, alázózenék, Ganxsta Zolee-paródia és Cypress Hill kifigurázás, egzisztencialista butadiszkó, gyereklemez, modernizált bordal, négynegyedes történelmi tabló, politikai odamondogató és nagyszabású online lemezsorozat – csak néhány petárda a Bëlga kifogyhatatlan patrongyárából.

Az 1998-as indulás csaknem egybeesett az EstFM két évvel későbbi rajtjával, így mire a Bëlga „rádióbarát” produkcióvá érett, meg is találta a közegét, és a rádió egyik, ha nem „az” emblematikus előadója lett. Népszerűsége rakétasebességgel nőtt és újabb két év elteltével valósággal felrobbantotta a hazai fél-underground könnyűzenét a beszédes című Majd megszokod lemezzel. Értelmiségi gigaslágerek, telibe találó szövegek, Titusz precízen összerakott, egyszerre kidolgozott és trash zenei alapjai, kifinomult odamondogatás és hipergagyi blődli: ilyet korábban még senki sem csinált a magyar hiphopban. Persze a beszédes cím üzenete aztán nem vált valóra: a Bëlga az elkövetkező tíz évben, számtalan koncerten és hét (pontosabban: tizenegy) lemezen keresztül megszokhatatlan volt, mindig újító, friss, szellemes és vitriolos.

Most, tizenöt évvel az első koncert után a Bëlga nagyszabású összefoglalóra készül: igazán van miből válogatni. Biztosak lehetünk benne, hogy az életmű legjobb darabjait pakolják össze a jubileumi koncertre.

Lemezek:
Majd megszokod, 2002
Jön a Gólem!, 2004
Bokorpuszta/Zsolti, a béka, 2005
Zigilemez, 2007
Arany/Platina/Gyémánt/Farost, 2010
Stég FM 84., 2012
Filozófiai munkálatok, 2013

Helyszín: A38 hajó, koncertterem

Időpont: 2014.03.14. , 20.00

Jegyek: helyszínen és elővételben : 1000 Ft

hivatalos honlap

FB oldal

FB esemény

Top