2013. 10. 22.

BOUNCE Xtra w/ copeland UK)

Valóban éppen annyi Bounce bulin járt volna copeland, mint ahány Monday Sessionön a deák téri láma? Pultozott copeland a Fogasházban a Bounce idején? Vajon tényleg egy budapesti egyetemen tanít az apukája, és ha mégsem, azért ott lesz-e 22-én a Toldiban? Minket is kínzó, jogos kérdések.

Copeland a megboldogult Hype Williams jobbik fele. Dean Blunttal közösen alkotott duójukkal 2009-ben keltettek először zavart, hogy aztán a rákövetkező négy évben szakadatlan nihilizmussal trollkodják tele az internetet. Kiadtak egy pornó vhs-t, testépítőnőkkel koncerteztek, klipeket csináltak abból, hogy nem csinálnak semmit.

Miközben pedig éveken keresztül a mítoszukat formálták és ugyanazt az akkordot hajlítgatták fájdalmasan lassan magasabbra majd mélyebbre majd megint magasabbra, véletlenül létrehoztak egy új stílust. Letisztult, kísérletező kedvű, a dub és az avant garde örökségére építő zenéjükért olyan kiadók versengtek, mint a Hyperdub, Hippos in Tanks vagy a De Stijl. Mindennek tetejébe a koncertjeikre is eljutó szerencséseknek még jó pár évre elegendő gondolkodnivalót akasztottak a nyakába a performansznak is beillő szeánszaikkal, amiknek zsenialitását már sokan sokfelé megénekelték.

A Hype Williams viszont szeptemberben feloszlott, Dean Blunt és Inga Copeland útjai különváltak. Inga Copeland copeland-re kurtította előadónevét és már első, szóló albumán dolgozik. Így, egyedül, sokkal inkább hagyja előtérbe kerülni a zenéikben korábban is tetten érhető tánczenés hatásokat, a korábban szétolvadós hangzást olyanok segítenek összébb rántani, mint The Bug, DVA, Martyn, vagy legutóbb például a még szinte ismeretlen John T. Gast. A dub nyomán főként a basszusra épülő világ mindenesetre maradt, csakúgy ahogy copeland vallomásszerű dalszövegekkel bánó, egyszerre törékeny és szuggesztív, énekhangja is.

A Bounce Xtrára copeland élő fellépéssel, samplerrel és effektekkel érkezik. Előtte közös produkciójával lép fel Asio Otus és The Stanley Maneuver, illetve szintén live-val készül a szombathelyi Xperiod is. Dj fronton az estét Prsly nyitja, copelandet pedig Mheola és Zovek lemeztáska karambolja követi.

Időpont: október 22. kedd 22:00

Helyszín: Toldi Klub

Jegyár: 1000 Ft

– B O U N C E – Facebook oldala
Copeland Facebook oldala

Az esemény Facebook oldala

Top