2014. 03. 03.

Anna Calvi One Breath lemezbemutató koncert

Egy elképesztő, lehengerlő személyiség, aki egyszerre egy gyönyörű és elvarázsló nő és egy ezerszínű, kiszámíthatatlan férfias erő. Brian Eno, Nick Cave és még sokak kedvence, nem véletlenül.

Anna Calvi

Valahol a sötétebb western filmek baljós levegője és a David Lynch-től megszokott, szürreális világok között helyezkednek el Anna Calvi dalai, amelyek a hatvanas évek pszichedéliájából, a hangszerek egymásra boruló kakofóniájából, a szürkület-közeli bizonytalanságot hangsúlyozó kórusokból és az opera-libikókán hajlítgató énekmodorból is sokat magukba építenek. A Telecastert előnyben részesítő dalszerző-énekesnő első zenéjében a pszichedélia, a rock és a pop együttesen  kivételes és karakteres elegyet ad.

A brit énekesnő, dalszerző és gitáros olyan ismert előadókkal és zenekarokkal turnézott együtt, mint az Arctic Monkeys, az Interpol vagy Nick Cave, és olyan legendás zenészek támogatják, mint Brian Eno vagy PJ Harvey állandó szövetségese, Rob Ellis. Saját néven megjelent bemutatkozó albumát 2011-ben Mercury-díjra jelölték, 2012-ben pedig Jessie J-jel, Ed Sheerannel, Emeli Sandéval és a Vaccinesszel versenyzett a legjobb feltörekvő zenésznek / zenekarnak járó BRIT zenei díjért. Hangja és karaktere leginkább Patti Smith-hez, PJ Harveyhoz és Siouxsie-hoz áll közel.

Calvit Bill Ryder-Jones fedezte fel, aki meggyőzte a Domino Records fejeseit, hogy igazolják le kiadójukhoz a páratlan tehetségű fiatal énekesnőt, akinek egyedülálló előadóművészi képességei Brian Eno figyelmét sem kerülték el. Eno szinte a kezdetektől fogva támogatja az olasz felmenőkkel rendelkező művésznőt, akiről egy BBC-nek adott interjúban azt nyilatkozta, hogy Patti Smith óta ő a legnagyobb szám a könnyűzenében. Pár évvel később Eno már nem volt egyedül ezzel a véleményével, hiszen a most harminc éves Calvi saját néven megjelent első nagylemezével világossá tette, hogy a jövő nagy ígéretei közé tartozik.

A karakteres hangú és megjelenésű énekesnő zenei fejlődésére gyerekkorában a női előadók közül Nina Simone és az operaénekes Maria Callas voltak a legnagyobb hatással, a férfiak közül pedig Jimi Hendrix, Nick Cave, David Bowie, Scott Walker, Captain Beefheart és a Rolling Stones voltak a kedvencei. Calvi sok klasszikus zenét hallgat, elsősorban Ravel, Debussy Carlo Gesulado és Olivier Messiaen munkáiért rajong.

Helyszín: A38 Koncertterem

Időpont: március 3.

Jegyárak
Elővételben: 3000 Ft
Helyszínen: 3500 Ft

Az esemény hivatalos oldala az a38.hu-n
Az A38 Hajó hivatalos oldala
Anna Calvi hivatalos oldala

Top