2014. 04. 24.

And So I Watch You From Afar (NIR)

 

A Budapesten már többször megfordult északír poszt-rock zenekar, az And So I Watch You From Afar tavaly jelentette meg legutóbbi, minden korábbit felülmúlóan változatos, okos és szenvedélyes lemezét. A régi ismerősök ezúttal az A38 Hajóra érkeznek, hogy elkötelezett magyar rajongótáborával együtt köszöntse a fényes jövőt, ahogy azt a most bemutatandó lemez címe is mondja. A koncert pontosan hétkor kezdődik, legyetek pontosak, mint Rory Fryers matekos gitárjátéka!

Ha van zenekar, amire illik az egyébként némiképp elcsépelt változatos jelző, akkor az And So I Watch You From Afar (ASIWYFA) biztosan az. A kilenc éve Belfastban alakult kvartett teljesen behatárolhatatlan, eklektikusnak is nevezhető, de őseredeti posztrockjában valóban minden megvan, ami az elmúlt negyven évben a műfajban született. Súlyosan zuhogó stoner alapok, agyongondolt matekos ritmikák, hardrock-metál gitárzúzda (a hozzá illő művésznevekkel, mint „Face Eater” vagy „Bone Crusher”, amikkel a zenekar tagjai a korai időszakban illették magukat), pszichedelikus elszállások, és mindehhez elképesztően energikus színpadi akció. Nem tudunk jobb szót: igazi, okos, sokrétegű és nem utolsósorban gyönyörűen önironikus posztrock az ASIWYFA zenéje, amibe éppúgy belekeverik a Primus zilált jazzfunkját, mint a Mogwai fantasztikus atmoszféra-zenéjét, a Caspian monumentális témáit, vagy a Dillinger Escape Plan matekmetálját. Mindezt úgy – nem is lehet másként -, hogy közben épp annyira veszik magukat komolyan, amennyire feltétlenül szükséges, de bármikor képesek viccet csinálni bármiből.

A 2011-es év, a nagyon jól sikerült Gangs lemez után némi törést hozott az együttes életében, ugyanis az alapító gitáros, Tony Wright kivált a zenekarból, de hiányát aránylag hamar sikerült pótolni Niall Kennedy személyével. Legutóbbi budapesti koncertjén már az új felállásban játszott az ASIWYFA, akkor a punkrock-legenda Mike Wattal egészült ki.

Bár az ASIWYFA alapvetően instrumentális együttes, nagy hangsúlyt helyez a vegsőkig kidolgozott számcímekre, és koncertjeikről egyálatalán nem hiányzik az énekhang. Az ASIWYFA alapvetően koncerten él: korábbi budapesti fellépései során is kiderült, hogy milyen elképesztő hangulatot és atmoszférát képes teremteni. Ezúttal új lemezét mutatja be az A38 Hajón, egy aránylag korán (19 órakor!) és pontosan (!) kezdődő koncerten.

A zenekar tagjai
Rory Fryers: gitár
Niall Kennedy: gitár
Jonathan Adger: basszusgitár
Chris Wee: dob

Lemezek
And So I Watch You From Afar, 2009
Gangs, 2011
All Hail Bright Futures, 2013

Helyszín: A38

Időpont: április 24. (csütörtök) 19:00

Jegyek: elővételben: 2900 Ft, helyszínen: 3500 Ft

MySpace

Facebook

Top