2014. 04. 16.

Alternatív világok

Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény és a PTE KK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika (Pécs) művészeti gyűjteményének első közös, Alternatív világok című kiállítása

Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény és a Pécsi Tudományegyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészeti gyűjteménye először mutatkozik be közös kiállításon.
Ezúttal két olyan történeti gyűjtemény lép a nyilvánosság elé, mely közel száz éve archiválja a pszichiátriai betegek művészi alkotásait. Budapesten Dr. Selig Árpád, Pécsett Dr. Reuter Camillo elmeorvosok az 1920-as években kezdték a gyűjtő tevékenységet, melyet az utókor további gyűjtése, megőrző és rendszerező munkája követett. Mindkét patinás gyűjtemény több ezer művet számlál, s európai viszonylatban is kiemelkedik.
A kifejezéspatológiai és művészetterápiás-művészetpszichológiai vonatkozások mellett e kollekciók kultúrtörténeti és esztétikai szempontból is figyelmet érdemelnek.
Az „Alternatív világok” című kiállítás három – helyenként egymást átfedő – tematika köré rendeződik: Testképek és arcmások, képzetes világok, invenciók.
Az alkotások első csoportján speciális látásmóddal formálódik a testkép vizuális elemmé. Beszédes arcok tekintenek itt a látogatóra; máskor mitológiai testek érintik egymást. Önálló egységet jelentenek a kiállításon azok az elképzelt tárgyak, amik technikai invenciókat, problémamegoldásokat kínálnak az adott kor nehezen kezelhető kérdéseire. Szubjektív terek, soha nem látott tájak és városok, a teret benépesítő – gyakran csak különleges érzékelőkkel észlelhető- lények mutatkoznak be a harmadik egységben.
Ezek a nagyközönség előtt eddig kevéssé ismert művek erős hívóerővel rendelkeznek: a lélek időtlen mélyrétegeiből szólva mondják el mindig aktuális, személyre szabott üzenetüket.

1939892_278987318918932_957752879_n

Cím

Tárt Kapu Galéria, 1092 Budapest, Hőgyes Endre utca 2. földszint IV/TB 2.

Nyitvatartás

Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek: 14-17 óra illetve előzetes bejelentkezés alapján más időpontban is.

Tárt Kapu Galéria hivatalos oldala

Top