2018. 01. 29.

Algiers

 

Elkötelezett gospel-punk – nagyjából így lehetne összefoglalni az Algiers zenéjét. A legkomolyabb társadalmi témákat elsöprő lendületű, sodró, lüktető rave-punk himnuszokba és átszellemült blues-gospelekbe sűrítő zenekar idén jelentette meg második albumát, és ennek hosszúra nyúló turnéján végre Budapestet is útba ejti.

Atlanta nem csak a Coca-Colát adta a világnak, hanem a Cola által képviselt ideológia egyik leginkább elkötelezett kortárs kritikusát is: a kapitalizmuskritkát sűrű gospel-punk-popba oltó Algiers zenekart is. Az együttesnek már a neve is egyfajta kiáltvány: a franciák gyarmati kalandjának, az algériai háborúnak állít emléket.

Az Algierst már jó tíz éve alapították, de igazán aktív akkor lett, amiko a tagok, élükön a főideológus-zeneszerző-szövegíró Franklin James Fisherrel Londonba költöztek. A kvartett különleges produkciójára – amiben különös módon keveredett az Atari Teenage Riot anarchista elektropunkja, az Alabama Shakes átszellemült neo-soul-bluesa, a Klaxons new rave-e, meg még ki tudja, mi minden, amiről nem is gondolnánk, hogy keveredhet – hamar felfigyelt az egyik legmenőbb indie-kiadó, így az első lemez már a Matadornál jelent meg.

Nehéz 2015-ből izgalmasabb dolgot találni az Algiers lemezénél: a legkomolyabb társadalmi témákat elsöprő lendületű, sodró, lüktető rave-punk himnuszokba és átszellemült blues-gospelekbe sűrítő produkció egészen egyedülálló és előzmény nélküli a kortárs popban.
A komoly sikerre jellemző, hogy az Algiers idén már a Depeche Mode turné-előzenekara volt, és közben a dobok mögé beült a Bloc Party korábbi tagja, Matt Tong. Az együttes nem csak üzenetében erős és zenéjében különleges, a kritikusok euforikusan nyilatkoznak az élő produkcióról is. Egy nem mindennapi zenekar első magyarországi klubkoncertjére készülhetünk tehát, amelyre az A38 Hajón kerül sor.

A zenekar tagjai:
Franklin James Fisher: ének, gitár
Lee Tesche: gitár
Ryan Mahan: basszusgitár, billentyűsök
Matt Tong: dob

Lemezek:
Algiers, 2015
The Underside of Power, 2017

Helyszín: A38 Hajó

Időpont: 2018 január 29., 20:00

Jegyek: Kedvezményes 2900 Ft, Normál 3500 Ft

Online jegyvásárlás

Facebook

 

Top