2018. 02. 14.

A TÁRS – Weöres Sándor & Károlyi Amy szerelme

 

2018. február 14-én (a szerelem napján) folytatódik Irodalmi szerelmek sorozatunk. A 105 éve született Weöres Sándort és társát, feleségét, a 15 éve elhunyt Károlyi Amyt idézzük meg – beszélgetésben és felolvasószínházban naplók, prózai részletek és mindkét költő lírai életművének feldolgozásával.

Az élet
A (Kossuth-és Baumgarten-díjas) Weöres Sándor 1946-ban, 33 évesen ismerkedett meg az akkor 37 éves (József Attila-díjas) Károlyi Amyval, 43 évig éltek házasságban.
Károlyi Amynak nem lehetett könnyű: nehéz egy olyan gyereklelkű felnőttel élni, aki a költészeten kívül semmit nem vesz komolyan. Amyra maradtak az evilági dolgok, és persze a korlátok feláll…ítása. Korlátokra szükség volt,barátjuk, Lator László szerint „ha nem jön Amy, Weöres Sándor az árokparton halt volna meg harmincvalahány éves korában.”
Csodálatos életük tele volt alkotással, de nehézséggel is.

A vége
„Mi fáj, Sándor?”– kérdezte Amy. „Felmegyek a magasságos egekbe, az fáj.” Ezek voltak az utolsó szavaik egymáshoz, Weöres Sándor nem sokkal ezután kómába esett, és többé nem tért magához. Károlyi Amy még tizennégy évet élt. Élete végéig kereste a választ, nem lett volna-e jobb Sándornak, ha mégis nagyobb szabadságot hagy neki, hogy teljesebb életet élhessen. A választ maga Weöres adta meg A nő című versében.
„Lehet kis-ember, lehet nagy-vezér, / alkot s rombol, de igazán nem él / s csak akkor él – vagy tán csak élni látszik – / ha nők szeméből rá élet sugárzik.”
(Idézetek Nyáry Krisztiántól)

A társ
Weöres Sándor egyik legszebb verse, összefoglalva mindazt, ami az életben két embert összeköthet.
“Keverd a szíved
napsugár közé,
készíts belőle
lángvirágot,
s aki a földön
mellén viseli
és hevét kibírja,
ő a párod.” (A társ)

Háziasszony: Juhász Anna

Töltsék velünk és irodalmunk nagyjaival a február 14-ét!

Online jegyvásárlás

Facebook esemény

Helyszin: Budapest, Várkert bazár-rendezvényterem

Időpont: 2018.02.14.– 19:30

Jegyek: 1500 Ft

Top