2013. 07. 10.

Crystal Castles

A nyári felpezsdülés egy olyan koncerttel veszi kezdetét, amire a fővárosi klubélet már legalább három éve vár, ugyanis hosszú előkészületeket követően július 10-én végre tényleg hazánkba látogathat egy fülledt klubkoncert erejéig is az utóbbi évek egyik legfelkapottabb lo-fi ikonja, a torontói Crystal Castles.

A 2011-es Szigeten fellépő duó története igazi XXI. századi sikersztori, amelyben példaértékűen nagy szerephez jut az internet is, hiszen Alice Glass és Ethan Kath egy olyan felvétellel robbant be a köztudatba, mely egy ártatlan próbatermi felvétel volt. Az Alice Practice néven elhíresült dal (amely később négyszámos kislemezzé dagadt) teljesen felforgatta az elektronikus zene állóvizét, minekután gombamód szaporodni kezdtek az otthoni zenéléshez életre hívott hálószoba-stúdiók.

A hetvenes évek után így ismét kivirágzott a lo-fi azáltal, hogy létjogosultságot nyert a chiptune nyolcbitesen csipogó hangzásvilága, és egy olyan nemzedék találta meg tulajdon hangját a harsány, ám mégis pofátlanul fogós és dühösen megtáncoltató dalokban, amely immáron saját szubkultúrává nőtte ki magát. Azonban ehhez újra össze kellett hozni Alice-t és Ethant, akik egyrészt nem is tudtak a felvétel létezéséről, sem arról, hogy ez más emberekhez is eljutott, másrészt addigra már nem is tartották a kapcsolatot. Azóta viszont hét éve töretlenült turnéznak, 2012 végére pedig harmadik, III címre keresztelt nagylemezük is elkészült.

A Crystal Castles zenéjére mindent lehet csinálni, csak épp aludni nem: lendületes és változatos dalszerkezeteik az igényes hangszerelésben teljesednek ki, amiben mindenképp új lépcsőfokot jelent az új album, hiszen jelen esetben Ethan teljesen kicserélte saját szintetizátorait, és a felvételek sem számítógéppel, hanem analóg módszerrel, szalagos rögzítéssel történtek.
Az autentikus megszólalás miatt pedig a kanadai elektro-punk duó már felvételen is élőbben fog szólni, mint valaha: és aki látta őket a Szigeten, pontosan tudja, mekkorát robbannak koncert közben a Crystal Castles tekintélyt parancsoló, sötét hangulatot árasztó ütemei, amelyek új korszakot indítottak útjára a kortárs elektronikus zenében.

Nem is véletlen, hogy az NME az előző évtized egyik legjobb albumának nyilvánította a gyűjteményes jelleggel kiadott CC-bemutatkozást, hiszen az ott hallható, mintegy programszerűen összeválogatott elektrozajpop szerzemények úgy teremtettek új hagyományt, hogy közben régebbi, egymástól elkülönülő tradíciókat mostak össze. Ez pedig mindmáig érvényes, így ha szeretnéd a lehető legintimebb közelségben átélni élőben is a Crystal Castles erejét, célszerű már most megváltanod a jegyed a júliusi koncertre, mert az élmény kétségkívül 2013. egyik legnagyobb durranásának ígérkezik.

A Crystal Castles hivatalos oldala
A Crystal Castles Facebook oldala

Időpont: 2013. július 10. 20:30

Belépő:
Elővételben: 4900 Ft
Helyszínen: 5500 Ft

Online jegyvásárlás

Az esemény hivatalos oldala az a38.hu-n
Az esemény Facebook oldala

Top