Közérdekű
2016. 03. 23. - Scheier

Pro tippek a pro élethez

 

Szántó Péter egy sikeres magyar startupper, aki a diploma megszerzése óta vállalkozó. Cége ügyeinek egyengetése mellett rendszeres előadó a Kürt Akadémián, mentor a Mentorshipen, van egy blogja és szerkesztett egy IT showt is az RTL Klubon. Szakmai gyakorlatomat az ő kezei alatt töltöm, lifehackjei, apró praktikái nagyban segítik feladataim kordában tartását. Úgy gondoltam, hogy Nektek, külkereseknek is hasznotokra lehet jó pár trükk ezek közül, így készítettem egy összefoglalót Peti angol nyelvű cikkéből.

Apró trükkök az életben

Muszáj leszögezni az elején, hogy senki sem született okosnak. Minden nagy eredmény mögött kemény munka van és nem véletlenek. Nincs titkos recept a sikerhez, csupán csináld azt, amihez értesz, mindegy mi is az.

Pro tipp: Fogj egy papírt és egy ceruzát, majd írd fel a napi rutinodat. Ezeket a tevékenységeket kell felturbóznod a nagyobb siker érdekében. Itt egy példa a sajátomról:

– Fogmosás
– Ebéd
– Facebook és e-mailek csekkolása a telefonomon
– Cikkírás

Első körben egészségesebben akartam táplálkozni. Kiválasztottam a diétát és az alapján kezdtem étkezni. A lényeg, hogy ne egyszerre akarj mindent, hanem kis lépésekben! Első lépésként ne egyél szénhidrátot uzsonna után. Aztán szedd szét az étkezéseket az egész napra elosztva, és így tovább… De mindig csak egy lépést egyszerre.

Másik példa: olvass minden nap! Én minden érdekesnek tűnő cikket elmentek getpockettel későbbre. Így mikor egy kis időm akad (utazás, emailek töltése spark.me-be, facebookozás), elolvasok belőlük 2-3-mat. A folyamatos olvasás jól informálttá tesz, de a cikkek után való kutakodás nem vesz el órákat a sűrű napirendemből. Jól hangzik, nem?

Pro tipp: Van “audio reading” funkció is a getpocket.com-on, így akár kondizás vagy munka közben is meghallgathatod az érdekesnek vélt cikkeket.

Egy kis csend sosem árt

A megfelelő mértékű produktivitáshoz meg kell tanulnod elcsitítani azt a kis hangot a fejedben, ami mindig mindent kommentál. Merülj el a gondolataidban! Ahhoz, hogy elérjem a produktív állapotot meditálni szoktam 5 percenként. A meditációnak nincs jó vagy rossz módja, főleg ha alkalmazást használsz hozzá, mint például a Headspace. Így nem csak a hangot tudod elnémítani, de olyan szintű nyugalomba helyez, hogy utána gyerekjáték lesz eredményeket produkálni.

Trükkök a tanulásban

Most ne azt képzeld, hogy megváltom a világot és megtanítalak tanulni, ellenben tippeket adok a nagyobb hatékonyság érdekében. Az eddigi technikáidon fogunk csiszolni, hogy könnyebben menjen a tanulás.

Légy jelen az órákon! Ha már bementél a suliba, ne kukába menjen az ott töltött idő. Keress rá Google-ön, hogy miről is van szó. Ha hallasz valami érdekeset, jegyezd le Evernoteba. Lehet, hogy soha többé nem fogsz ránézni, de akkor is segít ott lenni térben és időben.

Gyermekként minden új volt nekünk. Épp ezért, minden kívül esett a komfortzónánkon. Felnőttként miért nem akarunk akkor kilépni belőle? Az emberek nagy része bánja azokat a dolgokat, amiket nem tett meg életében, mikor lehetősége lett volna rá, és büszke azokra az őrültségekre, amiket megcsinált. „Nem engedheted, hogy a félelmeid irányítsanak!” – mondja Jennifer Dunphy. Ez vezéreljen titeket is a mindennapokban!

A körülötted lévő világra fókuszálj, ne csak saját magadra! Az egoista gondolkodás csak visszatart. A másokkal való törődés lehetőségeket ad.

Pro tip: mindig azon légy, hogy hol tudsz segíteni. Hisz mint tudjuk „Sikeresnek úgy a legkönnyebb lenni, ha másokat teszünk sikeressé:” Kezdj kis dolgokkal, például mutass be embereket egymásnak.

Legközelebb ha beszélgetsz valakivel, próbálj nem te dominálni, hanem hallgass és kérdezz. Ennek a haladóbb változata, ha csak „igen” és „nem” válaszokkal fent tudod tartani a beszélgetést. Az eredmény magáért beszél: a beszélgető partner úgy fogja érezni, az egyik legjobb barátja vagy, és ez még jól jöhet.

Az is segíthet produktív maradni, ha minden nap csinálsz valami újat. Menj el minden eseményre, ahova lehetőséged van és ismerkedj. Tudd, hogy kivel akarsz beszélgetni, de leginkább azt, hogy miért.
Így érdekes leszel a számodra érdekes embereknek, és könnyebb lesz túllendülni a small talkon.

Na de hogyan is tanulj hatékonyan?

Ha tanulásról van szó, a legfontosabb kérdés mindig a módszer legyen.

Azt mind tudjuk, hogy a dolgok erőltetése nem hatékony. Ne feladatokat készíts, hanem kihívásokat! Pozitív hozzáállással a „Nem tudom megcsinálni”-ból könnyen „Ez izginek tűnik, csináljuk!” lehet.

Az egész lényege a rendszerezés és az ismétlődés. Minél gyakorlottabb vagy valamiben, annál könnyebben fog menni. Kombinálj olyan módszereket, mint a Pomodoro technika és a GTD, az eredmény magáért fog beszélni.

Trükkök munka közben

Eredményesség terén Richard Koch könyve ad jó tanácsokat. A „The 80/20 Manager” tíz módszert mutat menedzsereknek, hogy jobbak lehessenek. Kifejezetten ajánlom az olvasását, de ki is emeltem belőle pár jó tanácsot:

– A kevesebb sokszor több. Ha lecsökkented a feladatokra kitűzött határidőket, sokszor egyszerűbb, de jobb megoldások születhetnek.

– Én nagyon szeretem listázni a feladataimat. Koch azt javasolja, hogy minden napra egy feladatot tűzz ki, és ha az megvan, nézd meg a listádat. Ha van még valamilyen feladat, amit elvégezhetőnek találsz, csak rajta! Ha viszont nincs, akkor pihenj, és másnap újult erővel vághatsz neki a munkának!

– És persze tanulj meg különbséget tenni fontos és fölösleges között. Rengeteg időt lehet spórolni így.

A reggelek varázserővel bírnak. Én hiszek a korán kelésben. Akármennyire is gyűlöletes érzés kibújni az ágyból, a hatás nem marad el: reggel 9-re már többet érsz így el, mint más egy egész nap alatt.

Mindennapi trükkök

Sose a legokosabb akarj lenni a teremben, hanem épp az ellenkezője! A kíváncsiság kifizetődő. Abban a pillanatban, amikor elfogadod, hogy nem tudod minden kérdésre a választ, bizalmat kezdesz nyerni. Nyitott szemmel járva gyerekként csodálhatod a világot újra és újra.

Azok társaságát keresd, akikre felnézel, és tanulj a szokásaikból. Kerüld azokat, akik csak hátráltatnak. Elemezd a szobában lévők testbeszédét, és keress potenciális beszélgetőpartnereket.

Pro tip: Ha két ember egymás felé fordulva beszélget, és a lábaik is szemben helyezkednek el, ne zavard őket. Ha viszont 45 fokos szöget zárnak a cipők, nyugodtan szállj be a diskurzusba valami jó nyitószöveggel!

Én tényleg hiszem, hogy bár a hosszútávú célok segítik a folyamatos fejlődést, minden nap csak és kizárólag az aznapi teendőkre szabad fókuszálni. Bután hangzik, de ha intézzük a kis dolgokat, a nagyok megoldódnak maguktól.

További cikkek
Top