Szubjektív
2017. 10. 13. - Boglárka Kiss

Posztolj okosan! – avagy hogyan előzd meg a hibákat

A Facebook és Instagram világa teljesen megváltoztatta a hétköznapjainkat. Egyszerűbbé tette a munkánkat, megváltoztatta a szokásainkat, megkönnyítette a kapcsolattartást, a mindennapjaink fontos eszközeivé váltak. Azonban minden éremnek két oldala van, így nem csak előnyöket sorolhatunk fel, hanem hátrányokat is. Rohanó világunkban sokszor nem gondoljuk végig, hogy mit közlünk a közösségi médiában, így sokszor felelőtlenül posztolgatunk, amelyek árthatnak a valódi emberi kapcsolatainknak. A következőkben pár tippet kaptok arra, hogy mire érdemes odafigyelni még mielőtt meggondolatlanul posztolnátok valamit!

Figyelj az érzelmeidre!

Igaz, hogy legtöbben arra használjuk a közösségi felületeket, hogy érzelmeinket megosszuk, azonban nem biztos, hogy minden esetben hasznos az, ha tudják rólunk, hogy milyen érzelmi állapotban vagyunk. Semmi szükség arra, hogy minden pillanatban megosszuk a gondolatainkat ismerőseinkkel, főleg nem egy olyan felületen, amit bárki elérhet, ismerős és ismeretlen egyaránt. Ha lehet, kerüljük el, hogy ingerülten küldünk üzenetet egy másik félnek. Holnapra már lehet, hogy te is megbánod, sőt a legrosszabb esetben nem biztos, hogy az adott személy úgy értelmezi az üzenetedet, ahogyan azt te gondolod. Ezzel csak saját magadnak okozol még nagyobb problémát, amiből még nehezebb lesz kimászni. Ha mindenféleképpen szeretnéd megírni, előbb higgadj le, és gondold át, hogy valójában mi is az, amit közölni szeretnél.

A kevesebb néha több!

Ha mindenképp posztolni szeretnél valamit, legyen az egy fotó magadról, vagy egy idézet a kedvenc szerződtől, gondold végig azt, hogy ez egy nyilvános felület, nem pedig az éjjeliszekrényed polcán fekvő napló, amit ha otthon hagysz, senki sem lát. Ez a közösségi médiával nem így van, ha valamit posztolsz, azt szinte bárki elérheti az ismerőseid közül, legyen az munkatárs, vagy a legjobb gyermekkori barátod. Biztosan ti is belefutottatok már olyan Facebook ismerősötökbe, aki minden élményét megosztja a nagyvilággal, azonban ez számotokra nem túl érdekfeszítő. Ez másokkal is így van! Figyelj a mennyiségre, hogy miről, hogyan és mennyit posztolsz, a túl privát vagy túl semmitmondó infó kellemetlen lehet a veled kapcsolatban állóknak.

Inkább mondj igazat!

Igaz a mondás, miszerint a hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát! Ez a közösségi média világára kétszeresen is igaz, hiszen sokkal nagyobb a lebukás esélye, mintha szemtől szemben kellene beszélgetünk egy hazugság esetében. Nem beszélve arról, hogy mennyire kínos szituációban találhatjuk magunkat, ha az igazság a felszínre kerül. Nagyon sok kellemetlen pillanatot spórolhatunk meg azzal, ha megmondjuk az igazat, inkább mondjuk meg a barátnőnknek, hogy egy pasis estét szeretnénk tartani, minthogy egy Instagram képen lássa meg, hogy a haverokkal vagyunk. Persze ez igaz a családi állapotunkra, vagy a tartózkodási helyünkre is. Sokkal egyszerűbb, ha elmondjuk az igazat, minthogy még hetek múlva is azt hallgassuk, hogy elferdítettünk bizonyos dolgokat.

Előbb kérdezd meg!

Nem mindegy, hogy kiről és milyen kép jelenik meg egy közösségi felületen, hiszen nem csak a barátaink láthatják ezeket, hanem a munkatársaink, főnökeink is. Mielőtt feltennél egy képet, amelyen valakit szeretnél megjelölni, mindig kérdezd meg, hogy megoszthatod-e valamelyik közösségi oldalon, ugyanis lehet, hogy nem úgy látja azt a bizonyos képet mint te, hanem lehet, hogy kellemetlennek tartja, és nem szeretné, hogy ország-világ arról a bizonyos fotóról beszélne. Ha te nyilvánosságra hozod, azzal megsértheted őt, még ha nem is szeretted volna, vagy nem sértésnek szántad. A bejegyzéseink, fotóink, megosztásaink, sőt még a lejátszási listánk is egy képet közvetít rólunk, amelyeket bárki láthat. Valószínűleg mi sem örülnénk egy kellemetlen fotónak az előző buliból, főleg ha még a szüleinkhez is eljutna egy „kedves” barátunknak köszönhetően. Inkább előzzük meg a kellemetlenséget, és kérdezzük meg a másikat!

Személyesen mindig jobb!

Akármennyire is bújunk bele az okostelefonunkba vagy a laptopunkba, egy azért mindig igaz lesz, a személyes találkozást nem válthatja fel egy közösségi oldal. A személyes kontaktusokra szükség van ahhoz, hogy fenntartsunk egy kapcsolatot valakivel, így nem szabad megfeledkezni ezekről sem. Sokkal jobb leülni valakivel szemtől-szemben egy kávé mellett, mint Messengeren keresztül üzenni a másik félnek. Teljesen más a hangulata annak, ha egy kütyünk keresztül küldünk egy ölelős matricát, mintha személyesen ugranánk a legjobb barátunk nyakába.

Ahhoz, hogy a közösségi média korszakában ne menjenek tönkre a valódi kapcsolataink, jó, ha ügyelünk ezekre, hiszen a valódi barátságot nem tudja felváltani egy internetes kontaktus. Tehát ne feledkezzünk meg arról, hogy a kapcsolattartás nem csak a virtuális világban létezik. A személyes viszonyok mindig is fontosak lesznek az emberek életében, egy alkalmazás, egy közösségi oldal soha nem váltja majd fel ezeket, így becsben kell tartani.

További cikkek
Top